Нову школу в Броварах будуватиме фірма з цікавим минулим

image
13 Травня 2019, 21:53
Поділитися:

Про стан забезпечення достатньої кількості місць в школах Броварів не знає лише лінивий. Не секрет також, що найближче до реалізації знаходиться добудова молодшої ланки ЗОШ № 10. Сам проект новобудови публічно обговорювався, тривалий час виготовлявся, неодноразово коригувався.

Нагадаємо, що затвердження проекту будівництва відбулось ще у серпні 2017 року. На той час добудова коштувала 254054215 грн. Відділ капітального будівництва БМР двічі намагався провести тендер на визначення підрядника, і двічі – безрезультатно.

Потім надійшла інформація про те, що на земельній ділянці, де планували звести школу, раптом «виявили» інженерні мережі, які потребують переносу. Винос комунікацій депутати затвердили окремим завданням міської програми та виділили фінансування на проведення зазначених робіт.

Станом на 20 вересня 2018 року, відповідно до розпорядження екс-губернатора області Олександра Горгана, вартість добудови ЗОШ №10 становила вже 284423262 грн.

У жовтні 2018 року чергову тендерну процедуру  із будівництва молодшої ланки ЗОШ №10, оголосило новостворене  управління будівництва, житлово – комунального господарства, інфраструктури та транспорту Броварської міської ради. Вартість лоту після чергових коригувань становить 274 002 614,00 грн. На торги вийшли семеро учасників, п’ятеро з яких на етапі перекваліфікації було дискваліфіковано, а сама закупівля визнана такою, що не відбулась.

Здавалося б, за цей час зацікавлені учасники аукціону мали ретельно підготуватись до чергових торгів, адже очікувана вартість лоту досить таки солідна – майже 275 мільйонів.
У січні 2019 року профільне управління вкотре розпочало процедуру аукціону. До участі в торгах було допущено чотирьох учасників, документи одного – ТОВ «Платформа БУД» – відхилено. В результаті торгів переможцем визнано компанію, яка зобов’язалась побудувати школу майже вдвічі дешевше від очікуваної вартості.

Основним критерієм відбору переможця була ціна, тому управління будівництва, житлово – комунального господарства, інфраструктури та транспорту 6 травня 2019 р. уклало договір генерального підряду  з  ТОВ «Хозхімсервіс» на виконання будівельно-монтажних робіт із будівництва  молодшої ланки ЗОШ №10 загальною вартістю 130000000,00 грн. То ж різниця між пропозиціями конкурентів на аукціоні склала від 68 до 80  мільйонів гривень. Джерелом фінансування об’єкту є виключно кошти місцевого бюджету.

Навздогін за основним договором 8 травня сторони заключили додаткову угоду, згідно з якою сума фінансування на 2019 рік склала 20 мільйонів гривень.

Хто ж виборов право будувати навчальний заклад у Броварах?

Пошукові системи на запит «ТОВ Хозхімсервіс» видають чимало цікавої інформації. За даними ЗМІ, з 1996 по 2003 рік АТ «Хозхімсервіс» очолював Олег Кізіменко, який з 2004-2012 роки працював у Донецькій обласній державній адміністрації на посаді начальника управління капітального будівництва. У результаті переходу на держслужбу, підприємство «Хозхімсервіс» Кізіменко перереєстрував на дружину Аллу і сина Давида.

20 грудня 2012 р. Олега Кізіменка призначено на посаду заступника голови Севастопольської міської держадміністрації, а після анексії Криму РФ в 2014 році Кізіменко залишився в окупаційній адміністрації: спочатку – заступником «народного мера» Олексія Чалого, потім – заступником «адмірал-губернатора» Сергія Меняйла, а згодом змінив ряд посад.
У вересні 2018 року генеральний прокурор України Юрій Луценко на своїй сторінці повідомив  про затримання Олега Кізіменка правоохоронцями на підставі рішення суду. Суд визначив останньому запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Олег Кізіменко

Втім, колишній «віце-губернатор» Севастополя спромігся і на територіальну цілісність та недоторканність України посягати, і паралельно сімейний бізнес розвивати на вільній від окупантів території України.    Фірма Кізіменка отримувала держзамовлення навіть коли її фактичний власник знаходився в СІЗО. Зокрема, ТОВ «Хозхімсервіс» у вересні 2018 р. виграло тендер на капітальний ремонт під’їзної автомобільної дороги  військової частини А1872.

Спочатку підозрюваному інкримінували державну зраду, за вчинення якої він міг отримати від 10 до 15 років ув’язнення (ч. 1, ст.111 ККУ – прим ред.). Але Голосіївським судом м. Києва пана Кізіменка  визнано винуватим у вчинені злочину, передбаченого ч. 2 ст. 110 КК України, і він отримав покарання у виді позбавлення волі строком на 5 (п’ять) років. Але був звільнений від виконання покарання з випробувальним терміном на один рік.
Упродовж останніх років ТОВ «Хозхімсервіс» отримало багатомільйонні підряди на будівництво бурових майданчиків АТ «Укргазвидобування»,  полігони твердих побутових відходів у Краматорську  та Волновасі,  ремонти об’єктів комунальної власності та доріг у Донецькій та Запорізькій областях. Але виробничу діяльність ТОВ «Хозхімсервіс» бездоганною назвати складно.
Так, 15 березня цього року слідчий суддя Ленінського районного суду міста Запоріжжя задовольнив клопотання прокурора щодо видачі дозволу на тимчасовий доступ із можливістю вилучення копій документів, що знаходяться в реєстраційній справі ТОВ «Хозхімсервіс». Слідчі дії проводяться в рамках кримінального провадження за фактом зловживання службовим становищем посадовими особами Департаменту житлово-комунального господарства та будівництва Запорізької обласної державної адміністрації та ряду підрядних організацій (серед яких і ТОВ «Хозхімсервіс» – авт.), що розробили злочинну схему незаконного збагачення: за допомогою суб’єктів господарської діяльності, які виконують роботи та надають послуги на замовлення департаменту, за рахунок завищення об’ємів та цін, посадові особи отримують неправомірну вигоду в розмірі 10 % від суми договорів підряду.

Іншим рішенням, а саме ухвалою слідчого судді Святошинського районного суду м. Києва, правоохоронці отримали дозвіл на доступ до оригіналів, які перебувають у володінні АТ «Укргазвидобування». А саме: документи, які подавались ТОВ «Хозхімсервіс» до АТ «Укргазвидобування» для участі у 2018 році у відкритих торгах щодо тендерних закупівель. Необхідність таких дій правоохоронці обґрунтовують результатами досудової перевірки, з яких вбачається, що під час аналізу діяльності переможців державних закупівель було встановлено схему розкрадання бюджетних коштів посадовими особами ТОВ «Хозхімсервіс». Протягом 2018 року  ТОВ «Хозхімсервіс»  14 разів ставало переможцем тендерних закупівель на зальну суму 244 896 254 грн, замовником яких було Акціонерне Товариство «Укргазвидобування». Отримані  державні кошти «товка» перераховувала на фінансово-будівельні групи міст Києва, Одеси та Кропивницького, де у «схемах» було задіяно ряд підприємств із ознаками фіктивності, а роботи виконуються за готівку, найнятими працівниками.
Протягом грудня 2018 року оприлюднено ще дві ухвали судів, що стосуються діяльності компанії, яка стала генпідрядником нової школи у Броварах. Суддя Артемівського міськрайонного суду Донецької області надав слідчим СВ Бахмутського відділу поліції у Донецькій області  та прокурорам Артемівської місцевої прокуратури тимчасовий доступ до документів, що стосуються виконання договору, укладеного між комунальним лікувально-профілактичним закладом «Обласний лікарсько-фізкультурний диспансер»  та ТОВ «Хозхімсервіс». Слідчі дії проводяться правоохоронцями в рамках кримінального провадження за фактом внесення недостовірних відомостей в офіційні документи, де наявне завищення вартості робіт.

Аналогічною ухвалою слідчий суддя Дружківського міського суду задовольнив клопотання правоохоронців щодо тимчасового доступу до документів, які стосуються договору підряду між КП «Управління капітального будівництва Дружківської міської ради» та ТОВ «Хозхімсервіс». Досудове розслідування проводиться в рамках кримінального провадження  за кримінальним правопорушенням, передбаченим ч.1 ст. 191 КК України – привласнення чи розтрата чужого майна, яке було ввірене особі чи перебувало в її відданні. Тобто, після ряду публікацій в ЗМІ правоохоронці взялись перевіряти якість проведеного  ТОВ «Хозхімсервіс» капітального ремонту тротуарного покриття площі Молодіжної м. Дружківка Донецької області.
Далі у переліку кримінальних проваджень, відкритих у тому числі  стосовно і ТОВ «Хозхімсервіс», – звинувачення в участі у протиправних оборудках із метою виведення та привласнення коштів державного бюджету (тендери щодо будівництва бурових майданчиків та під’їзних доріг на родовищах ГПУ Полтавагазвидобування – авт.), закиди щодо отримання неправомірної вигоди (кримінальне провадження щодо привласнення бюджетних коштів за перекладання тепломагісталі у м. Краматорську –  авт.) та інші. Подальше вивчення «репутаційного» списку ТОВ  «Хозхімсервіс» навряд чи порадує броварців, які очікують на будівництво нового та якісного закладу освіти. Адже, станом на сьогодні, у судовому реєстрі знаходиться понад 80 документів, які стосуються цивільних та кримінальних проваджень, пов’язаних із діяльністю підприємства і які так чи інакше не можуть не впливати на доброчесну репутацію підприємства.

Попри невтішну інформацію, відповідно до календарного плану робіт із будівництва нової школи у Броварах, уже в травні поточного року мають бути зроблені зовнішні мережі комунікації та облаштовано фундаменти. За літо мають провести загальнобудівельні роботи – звести стіни, побудувати мережі освітлення та зовнішні теплові, а протягом вересня-листопада 2019 року заплановано покрівельні та фасадні роботи. Кінцевий термін виконання зобов’язань генеральним підрядником, відповідно до договору, встановлено до 31 грудня 2020 року.

Джерело: Трибуна Бровари