День вишиванки 2019: дата, історія і традиції

image
13 Травня 2019, 15:14
Поділитися:

Автор Visnik, Опубліковано: Травень 13th, 2019

.

День вишиванки проводиться в третій четвер останнього місяця весни. Таким чином, цьогоріч це 16 травня, повідомляє “Сьогодні Lifestyle”.

Вперше з ініціативою відзначати День вишиванки в Україні виступила в 2006 році студентка Чернівецького національного університету Леся Воронюк. На цю ідею її надихнув зовнішній вигляд друга, який постійно носив вишиванку. Дівчина вирішила сама втілити в життя таку цікаву традицію і запропонувала своїм однокурсникам в один з днів прийти на заняття в національній сорочці. Тоді ж у вишиванки вбралися і студенти, і викладачі. Незабаром ця студентська ініціатива хвилею прокотилася по всій Україні.

Як пройде День вишиванки в Україні 2019

У День вишиванки сценарій цілком передбачуваний: всі бажаючі просто вбираються у вишиванки. Наприклад, на День вишиванки афіша заходів у Києві пропонує увазі жителів і гостей столиці показ вишиванок “ВишіванкаDAY”, який пройде на Поштовій площі за участю відомих українців, зірок шоу-бізнесу та ведучих телеканалу “Україна”.

У 2019 році головним трендом є вишиванки з гумкою посеред рукава. Також слід виділити яскраву палітру — вишиванки зеленого, бордового, рожевого кольорів.

Що символізує колір вишиванки:

Білий колір — символ невинності та оберіг від нещастя.

Червоний — символізує любов до людини, життя, енергію сонця, радість.

Чорний колір — багатство і добробут.

Зелений — жіночий колір.

Синій колір — символ неба і води, звільнення від недуг і душевний спокій.

Золотий або жовтий — символ меду і пшениці, добробуту, достатку, багатства і радості.

У школах Полтавського району оголосили збір вишиванок для мешканців Донеччини та Луганщини. Вишиванки великих розмірів передадуть вчителям, вихователям дитячих закладів і сім’ям, які живуть у зоні обстрілів.

Джерело: Вісник Переяславщини