Між «Сільпо» та «Епіцентром»: Київську відремонтували, а мешканці просять про її благоустрій  

image
10 Травня 2019, 20:06
Поділитися:

7 травня 2019 року виконком розглянув електронну петицію Катерини Утченко щодо благоустрою вулиці Київської на ділянці між ТЦ «Сільпо» та будівельним гіпермаркетом «Епіцентр». Про що саме йде мова у петиції, що думають чиновники щодо перспективи її реалізації та чому ці роботи не були виконані у рамках дороговартісної реконструкції Київської?

Петицію було опубліковано 24 квітня, а вже за кілька днів вона набрала необхідну кількість голосів. І це зовсім не дивно, враховуючи густозаселеність мікрорайону та затребуваність його благоустрою.

У своїй петиції авторка прохала про:

Улаштування тротуарної доріжки між сходами до будинку по вул. Київській, 247 та новозбудованим тротуаром по вул. Київській.
Нанесення пішохідного переходу через заїзд із вул. Київської до ЖК «Лісовий квартал» – між будинками №243 та №247.
Висадження дерев або облаштування іншими елементами ландшафтного дизайну уздовж вул. Київської на ділянці між «Сільпо» та «Епіцентром».

До петиції авторка додала графічні матеріали із схематичним нанесенням необхідного тротуару (доріжки) та пішохідного переходу.

Під час розгляду питання на виконкомі, міський голова звернувся до членів виконавчого комітету з проханням підтримати вимоги петиції. Але радник міського голови з питань ЖКГ Григорій Голубовський зауважив, що проектом реконструкції вул. Київської ці роботи не передбачено, а переробляти проект недоцільно, позаяк уже йде його реалізація. У підсумку, члени виконкому підтримали петицію з формулюванням: «Направити питання на розгляд УБЖКГІТ із урахуванням бюджету і вже діючих програм із благоустрою та озеленення вулиць».

Журналісти «Трибуни» поцікавилися думкою чиновників щодо перспектив виконання прохань, викладених у петиції.

Нагадуємо, згідно із даними системи електронних закупівель «Прозорро»,  2 квітня 2018 р. відбувся тендер на закупівлю робіт із «капітального ремонту вул. Київська від вул. Гагаріна до вул. Лісова». Переможцем визнано ПрАТ «Броварське ШБУ-50» із ціною договору 48 605 706,82 грн. Додатковою умовою до договору від 14.12.2018 р. вказано, що сума фінансування на 2018 рік складатиме 35 189 100,00 грн. Тобто, протягом 2018 року не вистачило коштів на завершення цього масштабного проекту. Цього року сторони уклали ще одну додаткову угоду від 03.04.2019 р., якою визначили суму фінансування робіт на поточний рік у розмірі 4 826 010,00 грн.

Журналісти «Трибуни» поцікавилися у заступниці начальниці УБЖКГІТ Тетяни  Нагорної про роботи, які заплановано виконати у рамках цього проекту, та чи можливе включення вимог петиції у проект.

1.Чи можливо включити облаштування тротуару до сходів будинку по вул. Київській, 247 у проект капітального ремонту Київської?

– На жаль, на даний час це неможливо, оскільки проект уже у стадії виконання. Слід розуміти, що проект капітального ремонту надто дорогий, проектанти були вимушені ретельно зважати, що потрібно зробити обов’язково, на чому зекономити не вийде. Найбільше уваги приділили якості покриття самої проїжджої частини: там два шари асфальту, бордюрні камені з натуральних матеріалів. Робили так, щоб вистачило на багато років, адже центральну вулицю у зимовий період обробляють агресивною протиожеледною сумішшю, яка псує як дорожнє покриття, так і бортовий камінь.

Щодо цієї невеликої ділянки тротуару, не виключена кооперація із забудовником житлового масиву, оскільки цей тротуар потрібен саме мешканцям ЖК «Лісовий квартал».

2.Які ще роботи з благоустрою буде проведено у рамках проекту капітального ремонту вулиці?

– По-перше, в рамках проекту буде завершено озеленення газонів, які прилягають до новозбудованих тротуарів: зверху глини буде засипано землю та засіяно траву. Щодо озеленення в плані висадження дерев, кущів або ландшафтного дизайну території, на заваді стоїть той фактор, що саме під газоном проходять мережі урядового зв’язку, що технічно обмежує можливості озеленення. Натомість земельна ділянка, на якій ростуть старі дерева (акації), вже не є міською, тому озеленення треба узгоджувати з власниками земельних ділянок.

На жаль, озеленення парної сторони вул. Київської на цій самій ділянці (на Порошинці) показало, що мешканці не цінують газони, часто ходять не по новозбудованих доріжках, а безпосередньо по нових газонах, квітах та кущах.

Наявне озеленення

Також будуть встановлені 14 додаткових стовпів освітлення, в яких світильники розташуються по обидва боки, щоб освітлювати і проїжджу частину, і тротуар. У рамках проекту біля «Сільпо» буде встановлено «розумну зупинку», що також здорожчує проект, позаяк передбачено встановлення звичайної зупинки.

3.Чому в рамках проекту не передбачено облаштування велодоріжок?

– Тому що, по-перше, проект  виконано ще до вступу в дію державних стандартів щодо обов’язковості облаштування велодоріжок при реконструкції вулиць. По-друге, велодоріжки мають бути зроблені, враховуючи загальний план їх розташування: вони мають бути з’єднані у єдину мережу, а не обмежуватися окремими кварталами. Щодо облаштування пішохідного переходу, то така можливість буде розглянута у рамках розробки схеми організації дорожнього руху.

Проїзд, через який необхідно облаштувати пішохідний перехід

 Для розуміння масштабів робіт наводимо фото ділянки тротуару.

Чиновниця запевнила, що у відповідності до рішення виконкому, петицію уважно розглянуть та намагатимуться всі пропозиції реалізувати.

Ангеліна Козлова

Фото  авторки

Джерело: Трибуна Бровари