Вшанування Дня пам’яті та примирення і Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні на Броварщині не обійшлось без «ложки дьогтю»

image
10 Травня 2019, 11:30
Поділитися:

8–9 травня Україна традиційно вшановує День пам’яті та примирення і День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. У ці дні важливо нагадати про непересічну роль українців у перемозі Об’єднаних Націй у Другій світовій війні, висловити повагу всім борцям проти нацизму, увічнити пам’ять про загиблих воїнів, жертв війни, воєнних злочинів, депортацій та злочинів проти людяності, скоєних у ці роки.

На Броварщині вшанування Дня пам’яті та примирення та День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні розпочалось в смт. Калинівка Броварського району.

В заході взяли участь: ветеран Другої Світової війни Приходько Павло Іванович, ветерани та учасникии  АТО/ООС, ветерани Афганістану (воїни-інтернаціоналісти), керівницво району, депутати всіх рівнів, голови сільських та селищних рад, представники адміністрації, учнівська молодь, жителі Броварщини.

Урочистий мітинг-реквієм розпочався з панахиди, яку здійснили настроятель Святопокровського Храму селища Калинівка (УПЦ) протоієрей Василь та настроятель Святопокровського Храму села Скибин (ПЦУ) протоієрей Богдан. Присутні помолилися за упокій душ спочилих воїнів.

З урочистим словом до присутніх звернулися очільники Броварського району М.Клименко та С. Гришко.

М. Клименко висловив слова подяки ветеранам за подвиг та за порятунок від нацизму. Зазначив, що події, які сталися в 1939-1945 роках дають можливість оцінити внесок українського народу в перебіг і завершення Другої Світової війни, підсумувати її масштабні спустошливі наслідки для України. А також усвідомити життєво важливі уроки для нашої держави. 
Загиблих ІІ Світової війни вшанували хвилиною мовчання та покладанням квітів до обеліска.

В самому місті Бровари вшанування Дня пам’яті та примирення та День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні проходило вже на наступний день, 9-го травня.

Що саме відбувалося в цей день в Броварах розповів міський голова Ігор Сапожко:

– Травневий ранок. Ранок спогадів і подяки. Багато броварчан сьогодні прийшли сказати теплі слова нашим ветеранам Другої світової війни. 
Учасники бойових дій, воїни-учасники антитерористичної операції, містяни, дорослі й діти. Всі були сьогодні поруч для того, щоб вшанувати і живих, і тих, хто загинув, захищаючи свою країну, почути імена тих, кого навіки ми маємо пам’ятати і дякувати їм за життя. 

 
Мій ранок розпочався з традиційного покладання квітів до пам’ятників, пам’ятних знаків і до місць поховання учасників АТО. 
Також взяв участь в мітингу біля пам’ятника Загиблим броварчанам. Молебень від релігійних громад міста, хвилина мовчання та покладання гірлянд пам`яті під залпи почесної варти до підніжжя пам’ятника. 

 
Це все було сьогодні. А також заходи в парку Перемога. Це важливо для наших ветеранів, для нас з вами, для молодого покоління. 
Мав за честь сказати слова перед ветеранами, подякувати їм за ратний подвиг та побажав залишатися поряд з нами якнайдовше. 
Хочу побажати кожному броварчанину, кожному українцю, щоб якнайшвидше у нашій країні настав мир!,
написав у себе на сторінці мер Броварів.

Не обійшлося і без «ложки догтю»… Напередодні 9-го травня у Броварській міській бібліотеці відбулась зустріч учнів з місцевим письменником-краєзнавцем Дем’яненком Володимиром Івановичем, на якій дітей ознайомлювали з творчістю письменника, яка безпосередньо торкалась тих воєнних років. 

Повідомлення про цю зустріч опублікував на своїй сторінці Броварський відділ культури. На світлинах цього повідомлення були діти, вдягненні пілотки Червоної армії періоду Другої світової війни з червоною зіркою. Через використання забороненої символіки, броварчани у соцмережі активно почали обговорювати даний захід.

Через такий резонанс повідомлення було видалено з мережі, але обурення броварчан не припинилось. У соцмережі було створенно опитування, в якому більшість броварчан вимагають звільнення очільниці Броварського відділу культури Катерини Мелікової.


Нагадаємо, що у серпні 2017-го року у Броварах сцену до Дня незалежності прикрасили мапою України без Криму та частини Донбасу. Тоді з посади очільниці культури була звільнена Інна Савченко.

Джерело: https://atbrovary.org RSS feed