Вісник Кагарличчини — “Шпилясті кобзарі” в Кагарлику

image
10 Травня 2019, 11:16
Поділитися:

Другого травня “Шпилясті кобзарі” побували з концертом в Кагарлику. Година, протягом якої юнаки показували можливості бандури та свої творчі таланти, пролетіла непомітно. В основному в концертній залі Кагарлицького БК були присутні учні шкіл міста та району, вони оваціями дякували “Шпилястим” за чудовий виступ.

Власне, концерт відбувся в рамках туру колективу на підтримку Стрітівського коледжу кобзарського мистецтва, пише www.facebook.com/shpylyasti/. Тур розпочався 16 квітня і охопить десять міст.

Тур має соціальну мету: допомогти коледжу, який опинився на межі закриття через брак студентів. Стрітівський коледж кобзарського мистецтва – єдиний в Україні заклад, де поглиблено вивчають мистецтво гри на академічній (сучасній) та старосвітській (автентичній) бандурі.

– Минулого року через брак промоції на І курс не було набрано навчальної групи. “Як випускники коледжу, ми не можемо лишатися осторонь, – говорить художній керівник гурту та відомий бандурист Ярослав Джусь. – Наш проект Bandura Style розгорнув цілу рекламну кампанію, щоб привернути увагу громадськості до цієї проблеми. Організували флешмоб #100хітівнабандурі, провели фестиваль Bandura Music Days. І на шоу “Голос країни” пішли саме для того, аби показати молоді, що бандура – це круто!”

Проведення туру передбачає десять концертів у містах Київської області за участю сучасних виконавців на бандурі гурту “Шпилясті кобзарі” та виконавців на старосвітських інструментах. Програма виступу презентує українську музичну культуру в сучасному форматі та представить надбання культурної спадщини.

– Ми підготували програму, орієнтовану на смаки молоді, – розповідає арт-директорка проекту Bandura Style Оксана Боровець. – Саме для школярів, аби показати їм можливості бандури, включили до репертуару такі пісні, як «Плакала» гурту KAZKA чи «Shallow» співачки Lady Gaga. Хочемо продемонструвати, що звучання бандури може бути близьким людині будь-якого віку.

Для туру гурт обрав міста Київської області, бо саме тут знаходиться Стрітівський коледж кобзарського мистецтва.

Тур відбудеться за сприяння Управління культури, національностей та релігій Київської обласної державної адміністрації. Вхід на всі концерти вільний.

Гурт “Шпилясті кобзарі” заснований восени 2010 року. Усі учасники є випускниками Стрітівського коледжу кобзарського мистецтва.  Він поєднує колорит народної музики з мотивами світових хітів, використовуючи український народний інструмент — бандуру.

Джерело: Вісник Кагарличчини — Головна