Рішення від громади Броварів можуть приймати 3 із 34 членів – Громадська рада при виконкомі

image
9 Травня 2019, 22:47
Поділитися:

Проблеми боротьби двох груп всередині нового складу Громадської ради при виконкомі та відсутності кворуму існують чи не з першого дня її роботи. І якщо перша проблема продовжує загострюватися, то другу в Громадській раді вирішили. Принаймні, так вважають ті, хто проголосував, щоб боєздатність Громадської  ради вважалася за присутності навіть трьох її членів. Із 34. Ті троє, відповідно, і матимуть право приймати рішення від громади Броварів.

Минув майже рік, відколи затверджено новий склад Громадської ради (ГР) при виконкомі, та фактично жодне засідання не відбулося конструктивно, в рамках регламенту та без скандалів і взаємозвинувачень головних персонажів  великої вистави під назвою «Громадська рада при виконкомі»  – голови  ГР Авксентія Граната та члена ради  Ігоря Мотузки.  У кожного з них своя правда і свої аргументи, які змусили членів ради розділитися на два протилежні табори. Одні щораз наполягають на складанні повноважень голови, звинувачуючи пана Граната в некомпетентності, постійних порушеннях регламенту. Інша частина, у свою чергу, наголошує на постійному безпідставному блокуванні роботи ГР, безвідповідальності та бездіяльності бунтарів. Сторонам за рік так і не вдалося знайти компроміс. Чи то членам ГР набридло даремне витрачання свого часу, коли жодне рішення так і не приймається, чи то представники громадських організацій до кінця так і не усвідомили, навіщо створено цю раду, але частина відвідувати засідання припинили. Так, за півроку із 5 засідань «злетіло» два, які не зібрали кворуму: 17 із 34, ще два – ледве кворум зібрали. Після того, як головуючий повідомив про відрахування постійних  «прогульників»,  на  попереднє засідання зібралося 26 членів ради.

На друге в цьому році та загалом 7-ме засідання прийшло 20 членів ради. Та досиділи до кінця далеко не всі. І знову кворум був на межі зриву.

На порядок денний засідання ГР при виконкомі 7 травня було винесено 8 питань.

Та перш ніж затвердили порядок денний із технічними правками  п.7 та п.8, минуло півгодини. За цей час Ігор Мотузка досяг, щоб виключили його прізвище з п.1, позаяк, як стверджував, не готував цього питання, адже особисто не ініціював збирати інформацію щодо незаконних будівництв у Броварах, і його ніхто про підготовку питання не попереджав. Хоча це питання і піднімалося не на одному засіданні.

Ігор Мотузка

Своєрідний самовідвід зробив і другий доповідач  по першому питанню – Олег Єжаков. Як з’ясувалося, напередодні він запросив на засідання ради  в.о.начальника спецвідділу контролю за станом благоустрою Сергія Ременюка.

Олег Єжаков

Однак останній у своїй доповіді відверто «плавав»: оперував загальними фразами так і не назвавши жодної конкретної цифри та не озвучивши конкретних назв фірм. Щоправда, у своїй відповіді на запитання Єжакова підтвердив незаконне будівництво на зуп. «Порошинка» кіоску дружини пана Граната, яка керує фірмою «Аорта», та таке ж незаконне будівництво Гранатів на вул. Батуринська, 3. Причиною того, що до цього часу не демонтовано незаконний кіоск  на «Порошинці», Сергій Ременюк  назвав не достатню кількість скарг та, відповідно, перевірок спецвідділу.

Сергій Ременюк

У той час, коли мали лише затвердити порядок денний, головуючий встиг надати відповідь і на пропозицію члена ради Миколи Юрченка про необхідність включення питання щодо відновлення в місті 9 маршруту. Так, Авксентій Гранат повідомив, що конкурс на визначення перевізника маршруту №9 не відбувся, позаяк не виявилося претендентів. Під час зустрічі з мером перевізники озвучили причину своєї відмови: економічну недоцільність та не належно розроблену схему руху маршруту. За словами головуючого, серед вимог перевізники озвучили і необхідність відшкодування їм витрат не за 3-ох, а 5-ох пільговиків. Про що саме домовився мер із перевізниками  – головуючий не поточнив, але запевнив, що наразі йде підготовка до чергового конкурсу на визначення перевізника на 9 маршрут. А щодо комунального транспорту, то він себе віджив, зазначив Гранат, і депутати на сесії дійшли згоди, що утримувати такий транспорт у Броварах не доцільно.

Авксентій Гранат

Ігор Мотузка

За півгодини ще не затвердженого порядку денного, головуючий та Ігор Мотузка встигли кілька разів обмінятися «люб’язностями», не соромилися надавати одне одному оціночні характеристики. Зокрема, пан Мотузка постійно брав слово, а коли не надавали – викрикував із місця та наголошував на порушенні регламенту, бездіяльності президії, проблемах із кворумом. У свою чергу пан Гранат та його «група підтримки» звинувачували останнього у бездіяльності, постійних спробах заблокувати роботу ради.

Володимир Шевчук

Після затвердження порядку денного і заслуховування інформації Сергія Ременюка, Ігор Мотузка доповідав про результати свого питання на сесії 28 лютого поточного року щодо затвердження порядку консультацій із громадськістю, яке ініціювала ГР ще 25 квітня 2017 р. Регламентна комісія підтримала це рішення, однак депутати – ні. Так, під час обговорення міський голова зауважив, що даний порядок (який передбачений постановою  Кабміну), суперечить Закону «Про місцеве самоврядування» і, зокрема, через відсутність Статуту громади. При цьому мер апелював до голови ГР Авксентія Граната. Останній же міського голову підтримав, чим зірвав ініціативу Громадської ради, зауважив Ігор Мотузка. І додав, що зокрема і Гранатом  за  роки його депутатства нічого не зроблено для створення Статуту громади, який  дозволяє залучення громадян до управління справами, а не лише почути повідомлення про рішення міськради. Та вкотре наполягав на висловленні головуючому недовіри.

Головуючий оцінив виступ Мотузки як «бред сивої кобили», однак  сказане «прийняли до відома».

Із прийнятих 7 травня рішень – затвердження звернення до Ігоря Сапожка з проханням внести зміни до розпорядження міського голови від 2016 р. про  боротьбу з амброзією полинолистою. Зокрема, члени ГР просили мера покласти обов’язки боротьби з амброзією на чинного заступника міського голови. З 2016 р. за це відповідав Григорій Голубовський, однак за віком із посади заступника він звільнений і наразі обіймає посаду радника міського голови.

Також члени ГР затвердили звернення до міського голови з проханням належно облаштувати всі зупинки громадського транспорту, а не лише дві – біля «Сільпо» та МКЦ «Прометей» – де заплановано встановити  перші «розумні зупинки». Члени ГР просять уповноважених посадових осіб вивчити пасажиропотік у Броварах і відкоригувати розміщення зупинок відповідно потреб населення, переглянути класифікацію зупинок «на вимогу» та «розумні зупинки». Особливу увагу просять акцентувати на зупинки, які взагалі не облаштовані. Та просять відповідальних осіб в кінці року відзвітувати на  Громадській раді за виконані роботи з облаштування.

Під час розгляду 5 питання  Віталій Андрієць запропонував  визначені пункти Регламенту та Положення доповнити змістом: «у разі відсутності кворуму, наступне засідання проводиться у період найближчих трьох днів. На цьому зібранні всі рішення приймаються простою більшістю голосів від кількості присутніх». У такий спосіб, як пояснив виступаючий, вони намагаються вирішити питання фактично постійної відсутності кворуму.

Віталій Андрієць

Це доповнення  викликало особливе обурення у «групі підтримки» Мотузки, позаяк дозволяє, до прикладу, лише 3 особам із 34 приймати всі рішення. При цьому втрачається суть Громадської  ради, де представлена  значна кількість громадських організацій. Також вкотре прозвучала пропозиція за умови відсутності кворуму, при перенесенні засідання чинній Громадській раді «саморозпуститися», адже  «така робота нікому не потрібна». Однак під час голосування «за» такі зміни до Положення проголосувало 11 членів ради, «проти» було 6, ще 2 – «утрималися».  На знак протесту проти цього рішення Ігор Мотузка, Вікторія Гринько, Олександр Бондар залишили залу засідань.

А через 1 год 20 хв, щоб зберегти кворум і затвердити два останніх питання, головуючому довелося вмовляти окремих членів ради залишитися.

Так, за останні кілька хвилин члени ГР, які залишилися, прийняли доповнення до Регламенту, що стосується звітування голови ГР про виконану роботу протягом періоду між засіданнями ради. Гранат пообіцяв звітувати про виконану роботу щозасідання.

Також надали доручення секретарю ГР оновити інформаційний стенд. Відтепер на І поверсі міськради на стенді будуть розміщені фотографії всіх членів Громадської ради задля пізнаваності їх людьми. За пропозицією голови ГР, за його кошти мають виготовити інформаційну табличку з контактами посадових осіб ради.

Наостанок Микола Юрченко запропонував проводити засідання не в робочий час, адже більшість – працюють. Однак його пропозицію лише прийняли до відома. Сам пан Микола заявив, що бути присутнім на засіданнях о 12 год не зможе.

Микола Юрченко

Фото  – авторки

Джерело: Трибуна Бровари