Які категорії дітей оздоровлять цього літа за бюджетні кошти. Що варто знати батькам

image
9 Травня 2019, 19:14
Поділитися:

Цього літа, як і попереднього, броварські дітлахи зможуть оздоровитися та відпочити за рахунок коштів бюджету міста. Які категорії дітей та хто має першочергове право? Які документи варто підготувати та подати батькам чи опікунам?  

 7 травня 2019 року виконком затвердив Порядок підбору та направлення дітей Броварів у заклади відпочинку та оздоровлення, а також затвердив перелік документів для отримання путівки.

Документом визначено, що до закладів оздоровлення та відпочинку направлять дітей віком від 7 до 18 років (перебувають у закладах самостійно), які потребують особливої соціальної уваги та підтримки. А також дітей від 3 до 18 років, які потребують особливих умов для оздоровлення (не можуть перебувати в закладах оздоровлення самостійно).

Категорії дітей віком від 7 до 18 років, порівняно з минулим роком, змінилися несуттєво:

діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування;
діти осіб, визнаних учасниками бойових дій відповідно до  п.19  ч. І ст. 6 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»;
діти, один із батьків яких загинув (пропав безвісти) у районі проведення антитерористичних операцій,
здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі й стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, бойових дій чи збройних конфліктів.
Або помер внаслідок поранення, контузії чи каліцтва, отриманих у районі проведення антитерористичних операцій,
здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі й стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, бойових дій чи збройних конфліктів.
А також внаслідок захворювання, одержаного у період участі в антитерористичній операції, у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі й стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях.
Діти, один із батьків яких загинув під час масових акцій громадянського протесту або помер внаслідок поранення, контузії чи каліцтва, одержаних під час масових акцій громадянського протесту;
діти, зареєстровані як внутрішньо переміщені особи;
рідні діти батьків-вихователів або прийомних батьків, які проживають в одному дитячому будинку сімейного типу або в одній прийомній сім’ї;
діти, взяті на облік службами у справах дітей як такі, що перебувають у складних життєвих обставинах;
діти, які постраждали внаслідок стихійного лиха, техногенних аварій, катастроф;
діти з інвалідністю (за відсутності медичних протипоказань та здатності до самообслуговування);
діти з багатодітних сімей;
діти з малозабезпечених сімей;
діти, батьки яких загинули від нещасного випадку на виробництві або під час виконання службових обов’язків, у тому числі діти журналістів, які загинули під час виконання службових обов’язків;
діти, одному з батьків яких встановлено інвалідність I або II групи;
діти, які перебувають на диспансерному обліку;
талановиті, обдаровані діти (переможці міжнародних, всеукраїнських, обласних, міських, районних олімпіад, конкурсів, фестивалів, змагань, спартакіад, відмінники навчання, лідери дитячих громадських організацій);
діти – учасники дитячих творчих колективів та спортивних команд.

Окремою категорією є діти з інвалідністю, які потребують особливих умов для оздоровлення, віком від 3 до 18 років.

Підбір та направлення дітей пільгових категорій до закладів оздоровлення та відпочинку здійснюється службою у справах дітей БМР із урахуванням соціального статусу дитини, матеріального статку родини та дати подання заяви. 

При цьому, в першу чергу, оздоровлюються наступні категорії дітей:

діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування;
діти, один із батьків яких загинув (пропав безвісти) у районі проведення антитерористичних операцій, бойових дій чи збройних конфліктів або помер внаслідок поранення, контузії чи каліцтва, одержаних у районі проведення антитерористичних операцій, бойових дій чи збройних конфліктів, а також внаслідок захворювання, одержаного в період участі в антитерористичній операції;
діти, один із батьків яких загинув під час масових акцій громадянського протесту або помер внаслідок поранення, контузії чи каліцтва, одержаних під час масових акцій громадянського протесту;
діти, батьки яких загинули від нещасних випадків на виробництві або під час виконання службових обов’язків, у тому числі діти журналістів, які загинули під час виконання службових обов’язків;
діти з інвалідністю;
діти, взяті на облік службами у справах дітей як такі, що перебувають у складних життєвих обставинах;
діти, одному з батьків яких встановлено інвалідність I або II групи.

Що потрібно знати батькам або опікунам дітей щодо порядку оздоровлення за рахунок бюджетних коштів.

Дитина пільгової категорії має право на отримання путівки за місцем постійного проживання. Дитина, зареєстрована як внутрішньо переміщена особа, може отримати путівку за місцем фактичного проживання.
Заяви з питань оздоровлення по путівках «Матері й дитини» приймаються від родин, які зареєстровані та проживають у м. Бровари. Першочергово надаються путівки дітям, один із батьків яких звернувся вперше. У разі повторного звернення, путівка може бути надана через два роки з моменту оздоровлення.
За рахунок коштів державного, обласного та місцевого бюджетів дитина має право на забезпечення путівкою до закладів оздоровлення та відпочинку лише один раз на рік (без урахування пришкільних або профільних таборів).
Перед направленням діти, яким надається путівка, мають пройти медичний огляд у встановленому законодавством порядку та отримати медичну довідку.
Батьки або опікуни дитини мають дати письмову згоду на проведення в закладах оздоровлення необхідних діагностичних та лікувальних процедур.
Проїзд дітей до закладів оздоровлення здійснюється організовано, групами, дітям та їхнім батькам путівки на руки не видаються. Витрати на проїзд дітей до закладів оздоровлення та відпочинку здійснюються за рахунок коштів батьків/опікунів. Якщо батьки не згодні із сумами коштів на забезпечення проїзду, батьки мають самостійно доставити та забрати дитину до/із закладу оздоровлення.
Батьки не мають права забрати дитину із закладу оздоровлення та відпочинку достроково без поважних причин та без погодження із службою у справах дітей.
Після затвердження списків дітей, які направляються на оздоровлення, супроводжуючі проводять збори батьків із організаційних питань.

Враховуючи, що наразі налічується 17 пільгових категорій дітей, які мають право на оздоровлення та відпочинок за рахунок бюджету, повний перелік документів, які потрібно подавати кожній окремій категорії, можна переглянути у рішенні виконкому (додаток 2).

Нагадаємо, що 20.12.2018 р. затверджено міську Програму відпочинку та оздоровлення дітей на 2019 рік.

Усього в 2018 році на оздоровлення та відпочинок дітей із міського бюджету було витрачено 2060,0 тис.грн. на придбання 272 різних путівок. Окремо оздоровилося 859 дітей у пришкільних таборах. Окрім того, 105 дітей оздоровилися за рахунок коштів обласного бюджету, а за допомогою Броварської багатопрофільної клінічної лікарні оздоровлено 111 дітей, які перебувають на диспансерному обліку.   З детальним звітом, на які саме напрямки оздоровлення та на які конкретно пільгові категорії дітей витрачено бюджетні кошти, можна ознайомитися ТУТ.

 Автор – Ангеліна Козлова

Фото – тематичне з Інтернету

Джерело: Трибуна Бровари