Залишки червонокнижного лося виявили в Броварах біля сміттєвих баків

image
7 Травня 2019, 21:18
Поділитися:

Про те, що двірничка під час ранкового прибирання своєї території  побачила біля сміттєвого контейнера голову, шкіру та тельбухи лося,  повідомила на своїй сторінці в соціальній мережі  FB броварчанка Олександра Дудар. Згодом стало відомо, що страшну знахідку виявили неподалік будинку 11-Г, що на вул. Симона Петлюри. Фактично поряд із гаражами.

Браконьєрство особливої жорстокості підтвердили журналістам «Трибуни» у  ЖЕК БЗБК, який обслуговує будинок 11-Г на вул. Симона Петлюри (межує із пожежною частиною). Саме біля сміттєвих баків, розташованих неподалік цього будинку, ранком 2 травня двірничка і знайшла залишки тварини: голову, шкіру та нутрощі.

Про свою знахідку жінка повідомила  інженера ЖЕК Андрія Мироненка. Як розповів чоловік, він спочатку зателефонував у санстанцію, однак там відповіли, що такі справи не в їхній компетенції. Тоді  інженер привіз спеціаліста з ветслужби та викликав поліцію. Власне, ветлікар і встановив, що тварина була молодою особиною (старшою року) чоловічої статі. Поліція у свою чергу сфотографувала залишки страшної знахідки, склала протокол і на цьому поїхала. За рекомендацією спеціалістів ветслужби, залишки тварини працівники ЖЕК закопали.

У Броварському відділі поліції підтвердили, що виклик на Симона Петлюри, 11-Г зареєстрували 2 травня і наразі проводиться перевірка фактів. Також повідомили, що кримінального провадження з приводу  знахідки залишків червонокнижної тварини не відкрито, і фото для оприлюднення не нададуть.

Мисливствознавець Семиполківського лісництва ДП «Київський лісгосп» Володимир Коновальчук  каже, що такій позиції поліції не дивується: на Броварщині  браконьєрство масове, а правоохоронці бездіяльні. І для прикладу наводить два факти: 5 січня поточного року близько 22 год на трасі Київ-Чернігів біля Семиполок перекинулася «Тойота Ленд Крузер», де знайшли м’ясо, ратиці лося і дві голови косуль.

Вбивство сталося в закритий сезон полювання в Чернігівській області по ліцензії на кабана. Тоді слідчо-оперативна група вилучила в злочинців  зброю, документи та м’ясо, яке наразі знаходиться на зберіганні в резиденції Залісся. Відкрито було і кримінальне провадження, але на цьому все і затихло, розповідає пан Володимир, адже в групі злочинців виявилися «великі цабе». Мисливствознавці та лісничі зверталися з листом і в Державну екологічну інспекцію України з проханням взяти цю резонансну справу під особистий контроль, та поки що ніяких зрушень. А в листопаді 2018 р. Володимир Коновальчук  особисто виїздив у поле за с. Бобрик, де в під час прибирання врожаю кукурудзи комбайнер виявив труп самки лося. Тяжко поранена тварина  до останнього намагалася втекти від вбивць. Браконьєри в кукурудзі  її так і не знайшли. Як повідомили журналістам «Трибуни» знайомі мисливці, вони неодноразово бачили самку лося в лісі біля Заворичів спочатку  з двома лосенятами, потім – із одним, а згодом дізналися про вбивство і самої червонокнижної тварини. Тоді поліція, а саме 5 листопада 2018 р., відкрила кримінальне провадження за ч. 1 ст. 248 ККУ (незаконне полювання). За такий злочин  передбачено покарання у вигляді штрафу до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеження волі на строк до 3-ох років із конфіскацією знарядь і засобів полювання та всього добутого. Та вбивць до цього часу так і не знайдено та не покарано.

За інформацією Володимира Коновальчука, на Броварщині лосів практично не залишилося. Відстрілювати їх приїздять не лише з Броварщини, а і зі столиці. Раніше міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак наводив дані про те, що популяція лося в Україні нараховує від 2-ох до 6 тис. тварин. Для порівняння, у Білорусі та Польщі вона складає близько 30 тисяч. Міністерство екології та природних ресурсів  вирішило внести лося європейського до Червоної книги і заборонило полювання на його наприкінці 2017 року. До цього в Україні діяли ліміти на відстріл лосів. Мисливці ж запевняли, що популяції цих тварин нічого не загрожує і вбивали навіть вагітних самок. Судові засідання у цій справі супроводжувалося акціями і сутичками між зоозахисниками і мисливцями.

Восени минулого року Окружний адмінсуд Києва скасував заборону полювання на лося і визнав наказ Мінекології про внесення тварини до Червоної книги протиправним. Свій вердикт суд тоді пояснив тим, що міністерство не навело «жодного наукового обґрунтування необхідності занесення тварини до Червоної книги України та не зазначило чітких даних щодо чисельності популяції та її динаміки». 8 квітня 2019 р. Шостий апеляційний суд Києва все ж  задовольнив  апеляцію Міністерства екології та природних ресурсів щодо включення лося до Червоної книги. Тепер вбивство або  завдання пошкоджень європейському лосю карається штрафом у розмірі 130 тис. грн. Та  попри це, масове  вбивство лося тривало і триває. Зауважимо, що  м’ясо лося вважається делікатесом, його подають в елітних ресторани і за кілограм правлять 750 гривень. У мережі вартість м’яса лося коливається від 200 до 550 грн /кг. Якщо рахувати, що в дорослій тварині близько 150-180 кг м’яса, то в середньому за тушку лося браконьєри отримали 50 тис.грн.

На думку Володимира Коновальчука, спинити таке безчинство можна лише жорсткими методами: реальними покараннями у вигляді штрафів, позбавленням волі та вилученням вогнепальної зброї. На жаль, в Україні такий системний підхід не діє. Принаймні, за 12 років своєї діяльності на посаді мисливствознавця, Володимир Коновальчук ще не зустрічав, щоб був покараний хоча б один браконьєр.

У своєму пості Олександра Дудар, яка і опублікувала інформацію про страшну знахідку двірнички біля сміттєвих контейнерів у Броварах, написала:

Фото – авторки та надані Володимиром Коновальчуком. Головне фото – тематичне  із офіційної  сторінки у ФБ Державної екологічної інспекції Поліського округу

Джерело: Трибуна Бровари