В Україну повернулася реліквія, яка належала гетьману Скоропадському

image
7 Травня 2019, 20:52
Поділитися:

Повернену зі Швейцарії ікону «Богородиця Володимирська» 17 століття, реліквію родини останнього українського гетьмана Павла Скоропадського, 7 травня презентували у Національному музеї історії України.

Про це повідомляє телеканал «Київ».

Образ належить до строганівської школи іконопису. Він оздоблений срібними з позолотою шатами невідомого майстра.

Цю реліквію у 1918 році родина Скоропадських забрала з собою в еміграцію. Весь час ікона зберігалася в родині Павла та Олександри Скоропадських спочатку в Німеччині, а згодом у їхньої молодшої доньки Олени Отт-Скоропадської у Швейцарії. Лише на початку цього року зусиллями українського колекціонера Ярослава Голдуна ікона повернулася в Україну.

Як розповідає Ярослав Гладун: «Після смерті Олени Скоропадської, яка жила в Швейцарії, ікона буда виставлена нащадками Скоропадських на аукціон в Женеві. Можливо випадково, можливо то така була доля, що я помітив ту ікону. Прочитавши, що вона належала родині гетьмана, мені захотілося, щоб ця реліквія повернулася на Батьківщину, звідки 100 років тому її вивіз Павло Скоропадський».

Читайте також: На Солом’янці створили зелену карту України

Читайте також: З 16 до 19 травня у «Древньому Києві у Князівстві «Київська Русь» відбудеться Чемпіонат світу з середньовічного бою

Джерело: Новини — Київ TV — Київ TV