Суд у справі Савченко і Рубана відклали через неявку частини захисників – ФОТО

image
7 Травня 2019, 19:55
Поділитися:

Судове засідання у справі обвинувачених у тяжких і особливо тяжких злочинах народної депутатки Надії Савченко та екс-керівника центру звільнення полонених «Офіцерський корпус» Володимира Рубана відклали на 11:00 31 травня. Таке рішення Феміда ухвалила, обговоривши зі сторонами питання відсутності частини захисників підсудних. Прокурори залишились незадоволені перенесенням, а сторона захисту Надії Савченко – навпаки, назвавши дії суддів законними. Про це вони розповіли в коментарях журналістам.

Судове засідання розпочалось сьогодні об 11:00 і тривало не менше 1 години. Присутніх розмістили у найбільшій залі суду. Однак і в ній було тісно: окрім великої кількості журналістів і операторів із камерами, за Надію Савченко прийшла повболівати велика група підтримки.

Із перших слів суддів стало зрозуміло, що на засідання не з’явилась більшість адвокатів Надії Савченко. А Володимир Рубан зовсім залишився без професійного захисту. Колегія Феміди поставила на обговорення питання можливості проведення засідання за відсутності захисників.

4 із 8 адвокатів Надії Савченко все ж прибули на засідання

А професійний захист Володимира Рубана не з’явився

Колегію суддів очолює Олена Кічинська (ліворуч)

Державне обвинувачення заперечило можливість відкладення справи на інші дні. Прокурори зазначили, що у Надії Савченко зараз є адвокати, які можуть її захищати. А для Володимира Рубана варто запросити державного адвоката, давши йому 1 годину на доїзд. Представники прокуратури зауважили, що зараз розглядають невідкладну процесуальну дію, яка обмежена в термінах.

Натомість сторона захисту наполягала на перенесенні розгляду. Володимир Рубан висловився за перенесення розгляду на період після інавгурації новообраного Президента України. А адвокати Надії Савченко вказали, що зараз триває лише підготовче засідання, тож про невідкладність процесуальної дії не йдеться.

Один із адвокатів Надії Савченко

До того ж захисники припустили, що інші адвокати могли не знати про засідання з об’єктивних причин. Адвокати Надії Савченко аргументували це тим, що захисники не отримували необхідних клопотань, які стосуються застосування запобіжного заходу. Прокурори на запитання судді повідомили, що адвокатам Володимира Рубана справді не вручали таких клопотань.

Одразу після цього, порадившись декілька секунд на місці, судді відклали засідання на 31 травня, початок об 11:00. Представники Феміди наголосили, що Володимир Рубан обвинувачений у тяжких і особливо тяжких злочинах, тому участь захисників у підготовчому судовому засіданні є обов’язковою.

Колегія суддів та запасна суддя

Майже одразу після відкладення розгляду, Володимир Рубан покинув залу засідання, а Надія Савченко лишилась поспілкуватися із журналістами та прихильниками

Нагадаємо, Надію Савченко заґратували понад рік тому, після оприлюднення відеозапису, де вона обговорює планування теракту у Верховній Раді України. А Володимира Рубана затримали під час перевезення арсеналу зброї в зоні бойових дій на Донбасі.

У перші хвилини 16 квітня, одразу після закінчення терміну запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, затриманих випустили на волю, а засідання відклали на сьогодні. Однак тиждень-два тому в деяких ЗМІ з’явилась інформація про нібито втечу Володимира Рубана за кордон.

Судове засідання 15 квітня з перервами тривало з 9:00 ранку до опівночі. Під час нього захисники обвинувачених то не з’являлися, то мінялися, раз по раз просили відтермінування розгляду.

Фото – Микола Кожемяко, Дмитро Карпій

Джерело: Трибуна Бровари