Без примусу та не під партійними прапорами: десяток броварчан прибрали ліс біля поліклініки

image
4 Травня 2019, 21:58
Поділитися:

Броварчанин Володимир Терещенко закликав містян долучитися до прибирання частини лісу, що біля поліклініки на вул. Шевченка. На заклик відгукнулося понад 20 містян, а от підтримали  усього з десяток зовсім не знайомих між собою людей. Що з цього вийшло та що ще планує організатор суботника?

Почалось усе з того, що 28 квітня броварчанин Володимир Терещенко в соціальній мережі ФБ закликав містян прибрати ділянку лісу біля Броварської поліклініки. При цьому чесно озвучив: 1. За це не платять. 2. Це жодним чином не пов’язано з політикою. На пропозицію відгукнулось понад два десятки людей і активіст запросив охочих уже найближчої суботи прибрати ліс від сміття.

Володимир Терещенко мешкає в Броварах (на Торгмаші) лише 2 роки. Його маршрут, як велосипедиста, пролягає і через ліс. Природа лісу зачаровує, але кількість сміття обурює. Тож чоловік вирішив запросити броварчан до прибирання не лише через соцмережі, але й особисто обійшов мешканців масиву Зелена галявина з проханням долучитися до заходу. Жителі цього району не з чуток знають про проблему з відходами навколо їхніх будинків, але були трохи здивовані активністю містян узагалі не їхнього масиву. Частина опитаних  запевняла, що регулярно прибирають ліс навколо будинків, а самі ніколи не смітять. Врешті решт, щонайменше 15 осіб погодилися долучитися до прибирання. Але так і не прийшли. Тож із двох десятків у визначений час приступили до прибирання лише десяток броварчан.

Володимир Терещенко (праворуч)

Через дві години прибирання, близько 15 мішків сміття вже стояли на узбіччі дороги.

Частковий результат прибирання

Міська влада пішла назустріч активістам та надала сміттєвоз для вивезення відходів.

Щодо характеру сміття, то тут усе традиційно: пляшки з-під напоїв, стаканчики від кави, упаковки від наїдків. Чи пов’язане це саме з тим, що поруч лікарня  невідомо, але дуже багато було використаних шприців та упаковок із-під них. Тут став у нагоді нещодавно опублікований «Трибуною» матеріал про те, як не поранитись використаним шприцом. Але до честі мешканців будинків: поруч із лісом побутових відходів із домогосподарств майже не було, тож за сміття в лісі треба «дякувати» саме охочим відпочити на природі.

Під час прибирання активісти обговорювали питання, що стосується відсутності табличок  чи  попереджувальних щитів із проханням  не засмічувати ліс. До слова, написи такої  соціальної  реклами  мають складати психологи, щоб вони «чіпляли» змістом і дизайном. Активістам удалося зустріти в лісі єдину подібну табличку, майже стерту часом.

Небайдужі, які організувалися до прибирання, обговорювали і питання роботи міської влади щодо покарання тих,  хто засмічує околиці міста: поки що про дієві заходи влади ніхто з активістів не чув. Тож, щоб привчити відпочивальників прибирати за собою, Володимир вирішив діяти власними методами. Так,  на найближче свято активіст планує виїхати в ліс і роздати пакети для сміття усім, хто приїхав на природу відпочити. А також хоче розповісти їм про не байдужих містян, які задля чистоти в лісі пожертвували власним часом, щоб провести суботник.

Ангеліна Козлова

Фото  авторки

Джерело: Трибуна Бровари