Вісник Кагарличчини — Вони спинили атомне лихо

image
3 Травня 2019, 14:53
Поділитися:

Минулої п’ятниці, 26 квітня, біля пам’ятного знаку ліквідаторам аварії на ЧАЕС, що у міському парку Кагарлика, відбувся мітинг з нагоди 33-ї річниці Чорнобильської трагедії. В ньому взяли участь керівники району та міста, учасники ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, громадськість.

До пам’ятного знаку лягли живі квіти та вінки. Присутні хвилиною мовчання вшанували пам’ять тих учасників ліквідації, які відійшли в кращі світи, поклавши своє життя на олтар порятунку людства від атомного лиха.

З промовами до присутніх звернулися виконувач обов’язки голови Кагарлицької районної державної адміністрації Світлана Синюк, голова Кагарлицької районної ради Іван Семцов та Кагарлицький міський голова Олександр Панюта, голова громадської організації «Спілка інвалідів Чорнобиля» Кагарлицького району Іван Тузенко.

Вони згадали учасників ліквідації аварії, які в перші ж дні були біля реактора та приборкували стихію. Подякували ліквідаторам за героїзм та самовідданість.

Вони зазначили, що багато жителів Кагарличчини брали участь у ліквідації аварії на

ЧАЕС. Першими були пожежники на чолі з начальником ОППО-14 Іваном Кулініченком та водії Кагарлицького АТП 13255 із старшим групи начальником четвертого загону Василем Віценком. Ніхто тоді ще не знав справжніх масштабів катастрофи. Про це спочатку замовчувалось, але й коли дізналися – ніхто не відмовлявся їхати. Було укомплектовано 40 автобусів. У ніч з 26 на 27 квітня наші автобуси були вже в Чорнобилі на містку майже біля самого реактора. Їхнім завданням була евакуація жителів Прип’яті. Водії вивозили людей з небезпечної зони в інші райони Київщини та сусідніх областей. А через тиждень знову 35 автобусів вирушили з Кагарлика до Чорнобиля. За цей період там побувало 193 автобуси, а загалом близько 400.

Серед ліквідаторів аварії на ЧАЕС були і 35 працівників Кагарлицького районного відділу внутрішніх справ. У 30-кілометровій зоні працювали лікарі ЦРЛ. 27 осіб було призвано для ліквідації чорнобильського лиха військкоматом на збори до військових частин. Подвиг цих людей відзначено нагородами різного рівня. На жаль, більше половини ліквідаторів уже немає серед нас.

Учасники художньої самодіяльності міського будинку культури – учні міської школи №3 – представили композицію-реквієм, в якій відобразили лихо чорнобильської катастрофи та жалобу за життями, які вона забрала.

Як визнання їхнього подвигу було вручено спільні подяки районної державної адміністрації та районної ради, а також подяки міського голови, квіти та подарунки.

Зокрема, Іван Семцов та Світлана Синюк вручили відзнаки ліквідаторам аварії на ЧАЕС Олександру Варламу, Петру Зайченку, Валерію Капишіну, Борису Качану, Федору Кравченку, Олександру Кулику, Миколі Черненку. А також дружинам ліквідаторів Надії Єгоровій, Ярославі Прус, Ніні Шкаровській.

Настоятель Свято-Троїцького храму протоієрей Василій Синюк відслужив панахиду за загиблими під час Чорнобильської аварії та ліквідації її наслідків.

Вела мітинг-реквієм Анастасія Мацібура.

Джерело: Вісник Кагарличчини — Головна