Вісник Кагарличчини — Щоб шахраї не мали шансу

image
3 Травня 2019, 13:39
Поділитися:

Що необхідно знати, щоб не стати жертвою шахраїв?

У жодному разі не повідомляйте незнайомцям ваші особисті дані та коди ваших банківських карток. Зловмисники можуть представлятись працівниками банку, поліцейськими, податківцями та будь-ким іншим і пропонувати вам «вирішити питання», різні бонуси чи додаткові послуги або навпаки – погрожувати штрафами, блокуванням картки та іншими неприємностями. Розмовляючи з незнайомцями, завжди спершу з’ясуйте з ким ви маєте справу – місце роботи, посаду, прізвище та ім’я людини, після чого припиніть розмову, зателефонуйте в установу, де працює ваш співрозмовник, та з’ясуйте чи дійсно те, що він вам повідомив, є правдою. Проте навіть у цьому випадку ніхто не має права вимагати у вас код до вашої картки чи особисті дані, особливо у телефонній розмові. У разі, коли з банківської картки були зняті гроші без відома власника, радимо передусім повідомити про це в банк, щоб заблокувати картку. Також звернутись до відділу поліції із заявою про несанкціоноване зняття грошей.

Схема з двома довірливими продавцями

Схема злочину така: шахрай укладає угоду з одним з покупців, при цьому просить перевести гроші на банківську картку. При цьому він вказує номер картки іншої людини, у якого він щось купує. Таким чином, одна жертва переводить гроші на картку другої, а третя сторона – шахрай, отримує товар, за який заплатив сторонній чоловік. Реалізація цього злочину може відрізнятися в залежності від ситуації, але, у підсумку, одна людина залишається без грошей, звинувачуючи другого в шахрайстві, тоді як справжній шахрай просто зникає.

Схема шахрайства – «дзвінок щастя»

Зловмисник у телефонній розмові повідомляє абонента про виграш ним цінного призу – дорогого мобільного телефону, золотих прикрас, побутової техніки, автомобіля. Єдиною простою умовою для отримання призу є придбання карток поповнення абонентського рахунку на певну суму, розмір якої залежить від виграної речі. Під впливом емоцій від гарної новини потерпілі поспішають до найближчого пункту продажу скретч-карток, стирають захисне покриття і легковажно диктують код поповнення зловмиснику, який після отримання бажаного вимикає телефон і знищує сім-карту, з якої відбувалось з’єднання.

Ще одна із поширених схем шахраїв – «вирішення проблем з правоохоронними органами»

Непоодинокі випадки дзвінків, у яких шахраї повідомляють потерпілому про те, що його близькі родичі, знайомі, друзі стали учасниками злочинних дій і затримані працівниками поліції. Здебільшого телефонний дзвінок лунає серед ночі, аби людина ще не чітко усвідомлювала, що відбувається, при цьому зловмисники імітують голос людини, яка начебто потрапила в біду. Вони повідомляють, що існує можливість залагодити ситуацію, щоб уникнути передбаченої законом суворої відповідальності, і вимагають передати особисто, переказати чи залишити у визначеному місці значну суму. На роздуми злочинці майже не залишають часу і наполягають на негайному прийнятті рішення про порятунок близьких від неіснуючої загрози.

Джерело: Вісник Кагарличчини — Головна