Хто і як готує для броварчан питну воду

image
2 Травня 2019, 12:46
Поділитися:

Джерелом централізованого водопостачання міста Бровари є річка Десна. В природній воді наявні органічні речовини та біологічні забруднення, які надають забарвленість, запах, присмак та є поживою для розвитку різних мікроорганізмів.

На водоочисних спорудах прийнята класична схема реагентної очистки води з відстоюванням та фільтруванням, хлоруванням для знезараження та запобігання подальшого мікробіологічного знезараження в трубопроводах. Питна вода подається цілодобово.

Виробничий контроль якості питної води здійснює  хіміко – бактеріологічна лабораторія питної води, яка є структурним підрозділом КП «Броваритепловодоенергія». Організація діяльності лабораторії по контролю якості та безпечності питної води здійснюється згідно ДСанПІН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною».

1. Згідно «Робочої програми лабораторно – виробничого контролю» та «Графіку відбору питної води з контрольних точок міського водопроводу», узгоджено ДГІ «Держпродспоживслужба» щоденно проводяться:

– контроль поверхневої води з джерел водопостачання р. Десна

– контроль води по етапах очистки на очисних спорудах ( змішувач, відстійники, фільтри, колектор)

– контроль питної води з резервуару чистої води

– контроль питної води в водопровідних мережах міста за 2018 рік кількість досліджених проб води:

р. Десна

санітарно – хімічні показники – 2567;

бактеріологічні – 365;

резервуари чистої води водоочисних споруд

санітарно-хімічні показники – 8736;

показники епідеміологічної безпеки – 351; 

водопровідні мережі міста

санітарно-хімічні показники – 401;

показники епідеміологічної безпеки – 351;

бювети міста

санітарно – хімічні показники – 22;

показники епідеміологічної безпеки –  17;

2. Цілодобово відбирається та аналізується близько 100 проб води. Періодичність здійснення скороченого, скороченого періодичного та повного виробничого контролю безпечності та якості води на органолептичні, фізико – хімічні та санітарно – токсикологічні показники (всього 36 показників) перед її надходженням в розподільну мережу, проводиться згідно ДСанПІН.

3. Лабораторія постійно здійснює роботу щодо проведення випробувань та підбору оптимальних доз реагентів для одержання води нормативної якості. Дози реагентів – гіпохлориту натрію, коагулянту та флокулянту підбирається та коригується залежно від температури, якості вхідної води. Незважаючи на забрудненість поверхневого джерела водопостачання по причині паводкового періоду або будь – яких інших причин, водоочисні споруди доводять якість питної води до вимог ДСанПІН.

4. Мікробіологічні дослідження (загальне мікробне число, число бактерій групи кишкових паличок, число лактоз опозитивних кишкових паличок, загальні колі форми, ентерококи) з р. Десна, по етапах очистки, резервуарах чистої води та в м. Бровари проводиться щоденно.

5. В міському водогоні якість води перевіряється кожен день на бактеріологічні, органолептичні показники та залишковий хлор. Всього  по місту 28 точок відбору (тупикові, підкачки, підвищені та магістральні). Відбір проб рівномірно розподілений у часі впродовж місяця.

Один раз у квартал проводиться контроль підземної води з бюветів міста. Результати досліджень вивішуються біля кожного з чотирьох робочих кюветів.

6. Знезараження проводиться гіпохлоритом натрію, марки А ГОСТ 11086-76. Хлор залишковий перевіряється цілодобово, в змішувачі та резервуарах чистої води – кожну годину.

Щорічно проводиться планове обстеження, чищення та дезінфекція бюветів, які знаходяться на вулицях Короленко, Олімпійська, Грушевського та бульварі Незалежності. Після кожного ремонту, дезінфекції та перед запуском в роботу проводяться лабораторні дослідження, робиться запис у Санітарному паспорті на кожну споруду.

7. Хіміко – бактеріологічна лабораторія питної води КП «Броваритепловодоенергія» в черговий раз атестована ДП «Київський обласний центр стандартизації, метрології та сертифікації» – Свідоцтво від 23.12.2016 № 06-0020/2016 чинне протягом трьох років.

Кожен рік підприємство укладає договори з акредитованими лабораторіями:

ДУ «Київський обласний лабораторний центр МОЗ України» – на визначення вірусологічних,радіаційних показників, пестицидів, хлороформу;
ДП «Укрметртестстандарт» – визначення вмісту кобальту, нікелю, хрому, селену;
ДП «Українська геологічна компанія» – визначення нафтопродуктів, СПАР;
Броварський РВЛД ДУ «Київський ОЛЦ МОЗ України» – паразитологічні показники.

8. Відповідно до рішення від 28.09.2017 № 670-32-07 Броварська міська рада Київської області прийняла у комунальну власність територіальної громади м. Бровари та передала на баланс КП «Броваритепловодоенергія» безхазяйні пробивні колодязі, які знаходяться на прибудинкових територіях для забезпечення надійного водопостачання технічною водою населення м. Бровари при виникненні технологічних перебоїв та при аварійних ситуаціях на мережах централізованого водопостачання. На пробивних колодязях працівниками КП «Броваритепловодоенергія» було розміщено попереджувальні знаки з наступною інформацією «Вода технічна, не придатна для питного споживання».

За результатами хіміко – бактеріологічного контролю якості проб водопровідної питної води та при здійсненні контрольної перевірки проб питної води іншими лабораторіями за мікробіологічними та фізико – хімічними показниками випадків невідповідності вимогам нормативних документів не виявлено.

Броварська міська рада

Джерело: https://atbrovary.org RSS feed