Мітинг – реквієм з нагоди Дня пам`яті жертв Чорнобильської катастрофи та вшанування учасників ліквідації аварії на ЧАЕС

image
2 Травня 2019, 10:38
Поділитися:

26 квітня відбулася церемонія покладання квітів до пам`ятника ліквідаторам аварії – міліціонерам (по вул. Слобідській, біля Сквирського районного відділу Головного управління національної поліції у Київській області).

Потім колона ліквідаторів аварії на ЧАЕС разом з керівниками району, міста і представниками громадськості рушила до меморіалу загиблим пожежникам – ліквідаторам аварії на ЧАЕС по вул. Богачевського, поблизу пожежної частини Сквирського РВ ГУ МНС України в Київській області де відбувся мітинг – реквієм з нагоди Дня пам`яті жертв Чорнобильської катастрофи та вшанування учасників ліквідації аварії на ЧАЕС. Участь у заході брали голова райдержадміністрації В.В. Галюк, перший заступник голови РДА О.В.Славінська, заступник голови РДА І.О.Петрусевич, помічник-консультант депутата Київоблради Л.П.Глиняного – Т.Г.Власюк, помічник-консультант депутата Київоблради В.І.Скрипи – К.Ф.Бондарчук, голова районної ради В.В. Гриша, міський голова В.А. Скочко.

Ще багато століть ця трагедія буде нагадувати про себе.

Ранок… Чорний ранок 26 квітня 1986року.

О 1 годині 23 хвилині 40 секунд, коли всі безтурботно спали, надчетвертим реактором Чорнобильської АЕС нічну темряву розірвало полум’я. Мирна, щаслива весна перестала існувати.

Линуть дзвони, летять понад землею, пронзаючи усе насвоєму шляху; серця всіх тих, хто брав участь у ліквідації катастрофи, і тих, хто не мав до цього жодного відношення; тих, хто залишився здоровим, і тих, кого не обійшло стороною опромінення. Згадують тих, хто не повернувся з “полів битви” проти“мирного атома”.

Тієї трагічної ночі лейтенанти і сержанти пожежної охорони виконували свою звичайну роботу. 28 чоловік двохкараулів затулили собою не тільки станцію, а і Європу. Шість чоловік загинули майже відразу.

– Володимир Правик

– Віктор Кібенок

– Володимир Тищура

– Микола Ващук

– Василь Ігнатенко

– Микола Титенок

 

Учасники мітингу вшанували пам’ять загиблих іпомерлих внаслідок аварії на ЧАЕС Хвилиною Мовчання.

До зібрання звернулись голова районної державної адміністрації В. В. Галюк, голова районної ради – В. В. Гриша, міський голова В.А. Скочко. У своєму виступі Василь Васильович Галюк зазначив: «Ця жахлива трагедія назавжди залишилася в пам’яті народу, адже торкнулася кожного з нас: невиліковні хвороби, розбиті сім’ї, сльози наших рідних і близьких… У нашому місті живуть родини переселенців із зони відчуження. Люди, які в одну мить втратили все: домівку, роботу, рідний край. Дзвони Чорнобиля досі лунають над нами, і від того відлуння серце досі обливається кров’ю. наслідки Чорнобильської катастрофи переслідуватимуть нас іще не одне покоління. Тож давайте будемо милосердними і вдячними людям, які віддали своє здоров’я заради нашого з вами майбутнього. Щиро зичу вам та вашим рідним і близьким міцного здоров’я, життєвої енергії, сімейного затишку, щастя, миру, добра й злагоди. Хай завжди поруч з Вами буде людська вдячність, повага та турбота за Вашу відданість та мужність!»

Василь Васильович Галюк вручив подяки райдержадміністрації найбільш активним членам районної громадських організацій «Союз. Чорнобиль. Україна» і «Працівників МВС – ліквідато

рів Чорнобильської катастрофи».

Голова райради В.В.Гриша і міський голова В.А.Скачко у виступах згадували ті непрості для України часи і дякували ліквідаторам аварії на ЧАЕС за їх подвиг. Ряд ліквідаторів були нагороджені Грамотами народного депутата України В.І.Гудзенка, районної і міської рад.

В свою чергу ліквідатор аварії на ЧАЕС Л.М.Биков розповів про участь делегації Сквирщини у обласній зустрічі, присвяченій 33-й річниці Чорнобильської катастрофи і передав вітання ліквідаторам аварії від голови Київської облдержадміністрації О.Д.Терещука.

Теплі слова, побажання здоров’я, благополуччя лунали від помічників-консультантів депутатів Київоблради Л.П.Глиняного і В.І.Скрипи – Т.Г.Власюк і К.Ф.Бондарчук.

Вітання і цінні подарунки від голови благодійного фонду Олександра Ференця «Фортеця» отримали ліквідатори від представника цієї організації С.П.Риченко.

Керівники громадських організацій «Союз. Чорнобиль. Україна» і «Працівників МВС – ліквідаторів Чорнобильської катастрофи» матеріальну підтримку своїм інститутам громадянського суспільства від депутатів.

Керівники району і міста, а також мешканці Сквирщини поклали живі квіти та вінки до підніжжя монументу пожежникам – ліквідаторам.

Квіти до монументу були покладені учнями шкіл міста та спортсменами-велосипедистами ДНЗ «Сквирське ВПУ».

Джерело: Сквира.info