«Хворобливі» тенденції квітня: різке зростання захворюваності на кір і перший сальмонельоз за рік

image
1 Травня 2019, 22:03
Поділитися:

Цьогорічний квітень відзначився різким зростанням захворюваності на кір – одразу в декілька разів. Тим часом інші основні недуги, в тому числі вітрянка, грип та ГРВІ, тримаються приблизно на одному рівні, порівняно з попередніми місяцями. Щотижня лікарі фіксують по кілька випадків скарлатини, туберкульозу, зрідка – мононуклеозу. Уперше цього року – на початку місяця – зареєстрували випадок сальмонельозу. Такі дані ми отримали із аналізу щотижневих звітів броварського міжрайонного відділу лабораторних досліджень.

Найбільше занепокоєння лікарів і представників системи охорони здоров’я по всій Україні викликає кір. До другої половини березня фахівці реєстрували не більше 8 випадків щотижня, однак із кінця місяця захворюваність стала різко зростати. Уже з 5 по 11 квітня лікарі виявили 36 хворих, а з 12 по 18 квітня – 41 недужого. Медики з чиновниками навіть ініціювали негайне проведення засідання комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

Значні показники і у вітряної віспи. Протягом квітня за кожні 7 звітних днів нею хворіли не менше 17 осіб, переважно серед дітей. Найбільше занедужало на початку місяця – 24. І саме цього тижня «злягло» аномально багато дорослих – 5. Із 12 по 18 квітня захворіло 19 осіб, серед яких було одразу 5 вихованців садочка «Джерельце». Загалом захворюваність трохи збільшилась, порівняно із лютим та березнем.

З-поміж найпоширенішої групи недуг – грипу і ГРВІ – так само спостерігається стабільність. За три тижні квітня захворюваність у цілому трохи зменшилась, порівняно із показниками березня і, тим паче, лютого. Однак саме протягом цих трьох тижнів число недужих поступово зростає – із 608 до 635. Частка хворих дітей щотижня коливається у межах 65-72 %.

Тим часом за три тижні квітня скарлатиною захворіли 8 дітей. Мононуклеозом – троє вихованців садочків: усіх виявили на початку місяця чи під кінець березня. Туберкульоз встановили в 4-х дорослих, принаймні двоє з них мають заразну форму. Окрім того, вперше за рік фахівці прозвітували про випадок отруєння через сальмонельоз. На межі квітня і березня недугу виявили в 42-річного дорослого.

Джерело: Трибуна Бровари