25 квітня у Погребах відкрили пам’ятник на честь подвигу ліквідаторів аварії на ЧАЕС

image
26 Квітня 2019, 21:10
Поділитися:

У Погребах вшанували 33-у річницю з дня найбільшої техногенної катастрофи 20-го століття – аварії на Чорнобильській  атомній станції – відкриттям пам’ятника ліквідаторам аварії на ЧАЕС.

У ніч на 26 квітня 1986 року після вибуху на 4-му реакторі людство переконалося, що мирний атом може бути і смертоносним. Уникнути Україні, та й світовій спільноті загалом, значно драматичніших наслідків аварії допоміг людський подвиг. Десятки, сотні тисяч без зайвих запитань, ризикуючи своїм здоров’ям та життям стали в ряди приборкувачів невидимого ворога.

«Та доленосна ніч розділила,  принаймні історію Україну,   на дві частини  – до і після Чорнобиля», – наголосив  на початку урочистого відкриття пам’ятного знаку сільський голова Погребів Віталій Крупенко.  –  З нашого села  на  боротьбу з приборканням атома пішло близько 50 людей, яких ми потім будемо називати  «ліквідаторами. Це звичайні люди, які стали, без перебільшення, героями».  Також сільський голова зазначив, що обов’язок молодого покоління – зберегти пам’ять  про цю трагічну подію, піклуватися про учасників ліквідації, ніколи не забувати уроків Чорнобиля.  Особливо головного – дбайливо ставитися до своєї землі, до України, старанно, відповідально та принципово  виконувати свої обов’язки. І бути патріотами не на словах, а доводити це справами. Тільки це може стати гарантією  не повторення подібних аварій, резюмував Віталій Крупенко.

Віталій Крупенко

Пам’ятник на честь героїв Чорнобиля спорудили в центрі Погребів завдяки ініціативі сільської ради.  Відтепер він стане однією з визначних пам’яток села. За словами сільського голови, дизайн монумента є спільною  творчою  роботою  колективу сільської ради. Монумент коштував бюджету села  200 тисяч гривень. Від задуму до остаточного втілення пішло трішки менше двох місяців.

Пам’ятник символізує  різні грані чорнобильської  катастрофи. Аварія тієї квітневої ночі та її тяжкі наслідки  зображено темним  каменем. Світлий камінь – справжній  подвиг людини, яка ціною неймовірних зусиль приборкала смертельну небезпеку і врятувала не лише нашу державу, а й інші країни від ймовірного набагато страшнішого лиха. Водночас ця частина монументу уособлює й надії на краще, на максимальну відповідальність людей.

Відкриття монумента у Погребах супроводжувалося виступом учасників місцевої художньої самодіяльності  – народного ансамблю  «Берегиня», талановитими вихованцями погребської школи та дитячого дошкільного закладу.

У церемонії відкриття пам’ятника взяли участь голова Броварської райдержадміністрації Микола Клименко, голова Броварської райради Сергій Гришко, керівник районної громадської організації «Чорнобильський спас» Яків Скопич. Вони звернулися до присутніх із вітальними словами та вручили ліквідаторам району пам’ятні відзнаки,  медалі, цінні подарунки.

Також на подію до Погребів прибули  деякі сільські голови, представники громадськості району. Настоятель Свято-Успенської парафії Православної Церкви України (ПЦУ) у Погребах отець Олександр за померлими від смертоносного атома відслужив панахиду.

Раніше меморіальні дошки, пам’ятні знаки присвячені чорнобильським подіям, були відкриті у Пухівці, Рудні, Шевченковому, Княжичах, Рожнах, Калинівці та  Великій Димерці.

Анатолій Гаркуша

Фото автора

Джерело: Трибуна Бровари