де і за скільки? – Макарів Діловий

image
17 Березня 2021, 12:27
Поділитися:

Поки вірус, на жаль, не відступає, і такі тести користуються популярністю. «Макарів Діловий» вирішив поцікавитися, де і за яку суму можна зробити тест на коронавірус у нашому містечку.

Виявилося, що перевірити себе можна в Макарівській поліклініці та в приватній клініці «Адоніс».

Спочатку розповімо про поліклініку. При ній діє лабораторія «МедЛаб», котра збирає показники, а потім відправляє їх для перевірки в столицю.
Так, аналіз на антитіла (ІФА) коштує 450 грн, а мазок ПЛР – 1100 грн. Проте, за наявності симптомів та направлення сімейного лікаря тест на коронавірус там можна зробити безкоштовно.

Тепер про «Адоніс». Тут ІФА-тест коштує 350 грн за один показник. (Їх є три: A, M та G). А тест ПЛР – 1035 грн і готовий він буде через 1-2 доби. Також тут є така опція, як швидкий тест. Його можна робити вже на 2-7 день захворювання. Займає він 20 хвилин і коштує 585 грн.

Може виникнути запитання: «А в чому ж різниця між ІФА та ПЛР- тестами?»

Річ у тім, що ПЛР-аналіз (полімеразна ланцюгова реакція) виявляє присутність вірусу та визначає, чи людина хвора на COVID-19. Для цього тесту роблять мазок із носа і ротоглотки.
А от за допомогою імуноферментного аналізу (ІФА-тесту) можна визначити чи людина перехворіла на коронавірус. Для цього тесту беруть кров із вени. Далі досліджують, чи є антитіла, які виробляються, якщо в організмі є вірус. Метод ІФА-тестування визначає імуноглобуліни М, G та А. Якщо виявляється М – то це гострий процес захворювання на коронавірус, G – людина вже одужує або перехворіла, А теж формується через хворобу, він може з’явитися одночасно із імуноглобуліном М.
Першочергово ІФА-тест роблять людям, які забезпечують життєдіяльність міста – це, до прикладу, медики та правоохоронці.

Джерело: Макарів Діловий