Попередження, реструктуризація, суд. Як «Ірпіньводоканал» працює з боржниками (відео)

image
2 Лютого 2021, 20:46
Поділитися:

Дивитись відео на сайті

Працівниця комунального підприємства «Ірпіньводоканал» (телефонує):

«Наталія Миколаївна? Вас турбує КП «Ірпіньводоканал». На сьогоднішній день  у Вас є борг – 10 тисяч 692 гривні 92 копійки». 

Понад 15 мільйонів гривень – така загальна сума, яку заборгували абоненти «Ірпіньводоканалу» за постачання та відведення води. Щодня контролери підприємства обдзвонюють десятки споживачів, щоб нагадати їм про борг, і просять його сплатити.

Валентина Кравченко, заступниця начальника КП «Ірпіньводоканал»:

«Кількість абонентів із населення вже збільшена десь до 70 тисяч. Із них процентів 50–60 мають заборгованості. Є такі абоненти – по 52 тисячі заборгованості мають».

На підприємстві вже давно запроваджена практика реструктуризації боргу – суму можна сплачувати не одразу, а невеликими частинами. Можна погодити й період проплати – залежно від розміру заборгованості. Проте на такі зустрічні пропозиції «Ірпіньводоканалу» йдуть не всі боржники.

Оксана Конюхова, юрисконсульт КП «Ірпіньводоканал»:

«Якщо людина виходить на контакт – завжди йдуть (назустріч) охоче. Якщо ж вона ігнорує наше запрошення на реструктуризацію то, звісно, й не буде договору – йдемо до суду. За 2020 рік у нас більше ста справ на більш ніж мільйон гривень у суді».

Лише за минулий рік відсудити вдалося понад 700 тисяч боргу. Та щоб не доводити справу до судів, на підприємстві вдаються до попереджувальних заходів: системних неплатників обмежують у водопостачанні та водовідведенні. Для боржників такі дії не є несподіваними.

Валентина Кравченко:                                                          

«Наші боржники з багатоквартирних будинків  максимально повідомлені про їхні борги. Це й квитанції, це й обдзвонювання, це й особистий кабінет, куди вони можуть зайти й подивитися про наявність свого боргу. Але цього вони робити не хочуть».

Ті ж споживачі, які розраховуються за послуги вчасно, підтримують водоканал в обмеженні подачі води тим, хто не хоче за неї платити.

Олег Салов, мешканець Ірпеня:

«Ну а як боротися? Є якісь інші варіанти? Я плачу, а ви не платите, і ви користуєтеся водою – і до вас ніяких (санкцій). Повинні бути якісь методи. Я теж не багатій, у мене пенсія – 3700. Щоби не було боргів, я прийшов з’ясувати».  

«Ірпіньводоканал»  звертається до абонентів з проханням не доводити ситуацію до кардинальних дій підприємства. Адже, щоб відновити подачу води чи її відведення, боржнику доведеться сплатити не лише суму боргу, але й ще дві тисячі гривень за повторне підключення.

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!



Джерело: ITV