Про епідемічну ситуацію в місті Бровари за період з 05.04.2019 р. по 11.04.2019 р.

image
15 Квітня 2019, 12:03
Поділитися:

За минулий тиждень Броварським РВЛД отримано 85, термінових повідомлень про виявлення в місті небезпечних інфекційних захворювань або підозри на них. Всі вони опрацьовані. 

Не було зафіксовано групових спалахів небезпечних кишкових інфекційних захворювань та харчових отруєнь. Реєструвались  випадки гострих кишкових інфекцій у дітей та дорослих – 22  випадки,   окремі випадки  крапельних інфекцій; в тому числі:   кір – 36 випадків,  скарлатина  – 3,  вітряної віспи –17, та інші інфекції. Зареєстровано сім покусів мешканців міста тваринами. 

Грип та ГРВІ

За звітний тиждень на грип та ГРВІ  захворіли –  625 осіб (за попередній тиждень 608), із них 66,8% діти (418 випадки, за попередній 429). Порівняно з минулим тижнем захворюваність  серед дорослих та дітей до 17 років підвищилась   на 2,7%,  серед дорослих підвищилась на 15,6%, а серед дітей знизилась на 2,5%, за рахунок канікул у ЗОШ міста..

Інтенсивний показник захворюваності   становить 468,6  на 100 тис. населення,  що нижче на 43,5% від епідемічного порогу.

Госпіталізовано 18 хворих  на грип та ГРВІ (попередній  – 12), в тому числі дітей до 17 років – 17. 

Гастроентероколіти – 22 випадки (попередній 13), дітей – 13,   неорганізованих – 7,  та 9 дорослих, на стаціонарному лікуванні знаходиться  15   хворих. Захворівші  епідеміологічно не пов’язані між собою.

Серед захворівших 6 організованих  дітей, що  відвідують СШ №5 – 2 випадки,  ДНЗ «Ромашка», ЗОШ №2, №10, НВК по одному випадку. 

Захворювання дітей не пов’язане з харчуванням у навчальних   закладах.

Керівникам дитячих закладів надано рекомендації щодо проведення протиепідемічних заходів  на час інкубаційного періоду,  проінформовано начальника управління освіти.

В інших вогнищах в  необхідних випадках  проводились епідеміологічні та лабораторні обстеження, заключна дезінфекція. Спостереження за контактними по сім’ї  проводиться сімейним лікарем за рекомендацією фахівців відділу.

Туберкульоз  – 2 випадки, обидва хворих  з відкритою формою туберкульозу  легень, МБТ +, тобто заразні,  (дорослі 58 років, не працює і 43 роки, БПМП),  виявлені при звернені за медичною допомогою. Лікуються  в обласному протитуберкульозному диспансері.

У  вогнищі туберкульозу  фахівцями лабораторного відділу проведена заключна дезінфекція та санітарно-освітня робота. Спільно з лікарем-фтизіатром складено плани оздоровлення вогнищ, де проживають хворі з відкритою формою туберкульозу легень. Контактні по сім’ях  взяті на диспансерний облік, рентгенфлюрографічно і лабораторно обстежені, призначена профілактичне лікування.    

Кір – 36 випадків (попередній – 13),  дорослих – 17 випадків, дітей – 19, неорганізованих – 3, організованих – 16 («Червоні вітрила» – 7 випадків, ЗОШ №9 – 2, ДНЗ «Теремки», «Ромашка», ЗОШ №10, №2,  №5, №3, БНВО  по одному випадку).

  При проведені епідеміологічного розслідування встановлено, що захворілі дорослі не щеплені проти кору, також не щеплена одна дитина по віку, відсутня вакцинація у 10дітей,  ревакцинація у 3 дітей, щеплено згідно даних медичної документації – 5 дітей, виявлено підроблені довідки про наявні щеплення (тобто у освітніх закладах є  медична документація про щеплення, а в амбулаторіях відсутні такі дані). На стаціонарному лікуванні в інфекційних відділеннях Броварської БКЛ знаходиться  25 хворих, а одинадцять лікуються амбулаторно. 

У місті та районі  12.04.2019 року на кір захворіло уже 296  осіб, в тому числі дітей –119, у місті 182 випадки із них 83 дітей. У медичних закладах міста знаходиться достатня кількість вакцини, для проведення щеплень проти кору, але бажаючих зробити щеплення зовсім мало.

В зв’язку з неблагополучній ситуації у місті Бровари по захворюваності на кір, Броварський МРВЛД рекомендує заслухати на комісії ТЕБ та НС питання  про епідемічну ситуацію в місті по захворюванню на кір та прийняти відповідні рішення.

Вітряна віспа –  17  випадків (попередній тиждень – 12), дорослих –2  випадки, дітей – 15, неорганізованих – 2,  організованих – 13 (ДНЗ «Джерельце» – 5 випадків, ДНЗ«Червоні вітрила» – 2, ЗОШ №10, №3, №7, БНВО, ДНЗ «Сонечко», «Перлина»  по одному випадку).  Всі хворі лікуються  амбулаторно. Так, як щеплення проти вітряної віспи  в Україні не проводяться та висока контагіозність,спалах вітряної віспи закінчиться після того, як накопичиться імунний прошарок перехворілих.

 Скарлатина –  3  випадки (СШ №7 – 2 випадки, ДНЗ «Сонечко»). Хворі знаходяться на  амбулаторному лікуванні.

Завідувачкам ДНЗ, директорам шкіл надано рекомендації по проведенню протиепідемічних заходів у закладах, направлених на локалізацію і ліквідацію вогнищ інфекційних захворювань, а також проінформовано начальника управління освіти.        

ІІ. Моніторингові дослідження.

1. Згідно моніторингових візитів, з метою раннього виявлення хворих на гельмінтози, були обстеженні діти ДНЗ «Теремок», «Малятко»   всього обстежено 130 дітей і виявлено двох хворих на аскаридоз і одного хворого на ентеробіоз.

Медпрацівникам ДНЗ та батькам  надано рекомендації щодо лікування,  проведення  протиепідемічних заходів у вогнищах гельмінтозів, та обстеження членів сім’ї.

2. Потужність поглиненої в повітрі дози гамма-випромінення в контрольній точці багаторічних спостережень (вул.Шевченка,12) становила 15 – 17 мкр/год, що не перевищує багаторічні показники та допустимі норми.

Броварська міська рада

Джерело: https://atbrovary.org RSS feed