До Пасхи залишилося два базари, тому мяса навезли повно

image
14 Квітня 2019, 12:51
Поділитися:

.

Сьогодні, 14 квітня, у Переяславі-Хмельницькому (Київська область) з самого ранку доволі прохолодно, але сухо. Загалом то сприятлива погода для тих, хто збирався базарувати на традиційному недільному ринку. Тож і покупців, і продавців було багато. А от ціни на переважну більшість продуктів харчування в цілому не змінилися порівняно з тими, якими були у попередні неділі.

Дуже багато навезли мяса свинини. Якщо ще неділю чи дві

тому мясний павільйон на “Даринку” був на третину, а то й на половину порожнім. Цього разу мясом, салом був зайнятий не лише він, а й увесь прилавок, що на вулиці біля павільйону. Деякі продавці пояснювали, що хоч зараз ще і піст, але ж до православної Пасхи залишився вже лише цей базар та наступний. Тож і почали різати живність, щоб і вторгувати щось, і собі було мясо до свята.

А от в молочному павільйоні цієї неділі без видимих на те причин багато місць пустувало, можливо, і до третини. Ті, хто вийшов зі своїм товаром, не могли пояснити, чому цього разу не приїхало так багато їхніх “колег”. Не зважаючи на це, зранку товару тут не бракувало.

Поки триває нерест, малувато продається свіжої риби. Все ж вона є. Скажемо, коропів продавали залежно від розміру по 55-70 грн за кг. На пташиному ринку потроху починається сезон продажу курчат, каченят тощо. Чоловік, який торгував ними біля самого входу на цю частину базару, поділився, що “рання” птиця найжиттездатніша. Двонедільних каченят та курчат бройлера пропонував по 30 грн за шт. Щоправда, через похолодання покупці ними поки що цікавилися мало.

У продажу все більше зявляється редиски, яку господарі вирощують на Переяславщині. Чоловік з Демянець, який нею торгував, навіть показував довідку про те, що вміст нітратів не перевищено. А за ціною і місцева, і привізна редиска зрівнялися: від 30 до 40 грн за кг.

Також все більше продається розсади капусти (20 грн з пучок з 12 рослинок).

— Садіть сміливо, не бійтеся, — запевняла одна продавчиня. — Навіть, якщо буде невеликий приморозок, їй не страшно.

Багато продається посадкової картоплі. У попередньому номері “Вісника” у репортажі з минулого базару детально розповідалося про сорти картоплі, ціни на неї. Цього разу принципово нічого не змінилося. Хіба що добавилося деяких нових цікавих сортів. Наприклад, чоловік продавав “Французьку”, запевняв, що це сорт  німецької селекції, пропонував по 15 грн за кг.

Триває сезон і на саджанці дерев, кущів. Вулиця, що йде повз

.

ЕКО-маркет, за невеликим виключенням була зайнята лише ними. У продажу, як фруктові, так і квіти, декоративні рослини — туї, ялівець тощо.

.

Оскільки час весняного пробудження у рослин різний, то для деяких цей сезон вже завершився або ж завершується. Так один чоловік сказав, що поки продавав саджанець абрикоса, він почав зацвітати, тому прибрав його зі свого асортименту.

Загалом же на цій частині ринку можна було знайти десятки різних порід. Втім, можливо, найцікавішим було невелике лимонне дерево зі справжніми плодами на ньому. Так, це — хатня рослина. Та влітку його можна тримати й на вулиці. За таку екзотичну красу господарі просили 450 грн.

Ще однією сезонною торгівлею є продаж штучних квітів від 10

.

грн за штуку до кількох сотень за букет. На базарі цих квітів були справжні “оази”. Хоча з ними і не все так просто. Оскільки такі квіти купують здебільшого, коли готуються до гробків, екологи вже давно закликають за краще висаджувати на могилках живі квітки. Та, як видно, заклики закликами, та, якщо є попит, то вистачає і пропозицій.

Ось якими були ціни на деякі продукти харчування (у грн.):

свинина (1 кг) — 110-120

сало (1 кг) — 90-100

яловичина (1 кг) — 150-160

кури (1 кг) — 75

індик ( 1 кг) — 120

яйця курячі (1 дес.) — 25-35 (домашні), 23 (фабричні)

молоко (1,5 л. ) — 22

сир (1 кг) — 70

сметана (1 кг) — 60

картопля (відро) — 40

цибуля (1 кг) — 20-25

цибуля зелена (100 г) — 10

морква (1 кг) — 17

яблука (1 кг) — 7-9

горіхи (1 кг) — 25

квасоля (стакан) — 9-10

макуха (відро) — 32

кукурудза, пшениця, ячмінь (відро) — 40

 

 

Джерело: Вісник Переяславщини