«Смертельне» харчування: Супрун розповіла про правильний раціон
Неповноцінне харчування спричиняє більше смертей у всьому світі, ніж куріння, високий тиск та будь-який інший фактор ризику. Про це розповіла в.о. міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун з посиланням на результати великого дослідження стосовно впливу харчування на здоров’я.
За її словами, кожна п’ята смерть у світі трапляється саме через те, що люди не їдять здорову їжу.
Що радять фахівці?
- Споживати щонайменше 200-300 грамів фруктів на день. Натомість більшість людей виконує лише третину норми — 94 грами. Якщо порівнювати, то це дуже маленьке яблуко.
- Денна норма цільнозернових продуктів становить 100-150 грамів, але «нормою» для багатьох людей є 29 грамів на день. Тож фахівці радять споживати 3-5 шматочків цільнозернового хліба.
- Солі варто споживати не більше 3 тисяч мг на день, краще ще менше. Але ця норма зазвичай перебільшується у 2 рази.
- Норма насіння і горішків на день дорівнює 16-25 грамів. Натомість багато людей їдять всього 3 грами — це половина волоського горіха.
- 290-430 грамів овочів на день. За розміром це приблизно 5-7 середніх морквин. Але більшість людей їдять близько 190 грамів — це як три невеликі морквини.
– Додайте до цього безконтрольне вживання висококалорійної та жирної їжі, газовані, солодкі напої, солодощі, регулярні малопоживні перекуси та переїдання. Як наслідок — у 2017 році 11 мільйонів або 22% всіх смертей серед дорослих пов’язані з поганим харчуванням та недостатнім споживанням вище перелічених продуктів. Такі результати свідчать, що ми маємо звертати набагато більше уваги до харчування, аніж ми звикли. І тут вислів «ми те, що ми їмо» набуває важливого значення, – розповідає Супрун.
Що робити, аби покращити свій раціон?
- Зменшуйте споживання солі.
Обирайте продукти зі зниженим вмістом солі, читайте етикетку — якщо сіль знаходиться на початку списку інгредієнтів, то це означає її надмірний вміст. Замініть сіль на прянощі та намагайтесь готувати вдома — це найкращий спосіб контролювати кількість спожитої солі.
- Обирайте цільнозернові продукти на заміну хлібу з білого борошна чи батону.
Надавайте перевагу цільнозерновому борошну, хлібу із цільного зерна, цільним крупам з високим вмістом клітковини та макаронним виробам з борошна грубого помолу.
- Їжте більше овочів та фруктів.
Обирайте свіжі або заморожені фрукти. Натомість зменшуйте споживання або уникайте овочів з вершковими соусами, смажених або панірованих, консервованих фруктів в сиропі, заморожених фруктів з цукром.
- Не їжте багато цукру.
Середня добова норма доданих цукрів має бути не більше 32-50 грамів. Це приблизно 10 чайних ложок. Але краще взагалі мінімізувати його споживання — не додавати цукор до чаю чи кави. Якщо ж додаєте цукор — не їжте додатково солодощі.
- Контролюйте розмір порції.
Скільки ви їсте, так само важливо, як і те, що ви їсте. Щоб зменшити ризики переїдання — слідкуйте за розміром порцій різних продуктів. Розмір може змінюватись залежно від індивідуальних особливостей або харчових рекомендацій, яких ви дотримуєтеся.
Нагадаємо, міфи та реальність: уся правда про туберкульоз.
Джерело: Вечірній Київ