На тижні моди презентували хустини з зображенням відомої київської скульпутри

image
4 Вересня 2020, 18:54
Поділитися:

Художниця ZINAIDA на Ukrainian Fashion Week у форматі перформансу презентувала колекцію хустин, орнаментовану принтами київської Батьківщини-матері. У дійстві взяли участь актори театру тіней TEULIS.

Для художнього перформансу ZINAIDA створила принти, в яких поєднала  традиційні українські орнаменти із різними образами Батьківщини-Матері: чи то в молитві, із квітами в руках, в касці. Саме цей монумент для багатьох є візитівкою Києва, символом матері-захисниці та берегині. 

– У  роботі «Матуся» все  сказано мовою символів: від дій – до зображення, від ідеї задуму – до його сприйняття, адже це своєрідне послання, – розповідає авторка проєкту ZINAIDA. – У ній поєднані мистецтво, культура та фешн. Україна є уособленням  творених орнаментів, а  Київ символізує знакову скульптуру міста – Батьківщини-Матері,  і вони єдині. Часом образ Батьківщини-Матері  – суперечливий, однак втілює для мене єдину матусю.

Плинність моди повсякчас долає людські табу, відкриває таємне, винаходить і втілює. Відтак дає свіже життя архаїчним кодам знову і знову, зберігши їх незмінну сутність. Жіноча хустина наскрізно відбулась у часі як довершення жіночого традиційного строю чи сучасного «луку». Вона – яскравий маркер статусу й походження: пасує й ошатній киянці, і гоноровій львів’янці, і заміжній, і вдові. Хустка – знак у різких поворотах життя: щастя в родині чи гіркої втрати. Жінка-молодиця чи поважна пані у віці обирають хустину інтуїтивно: барвисту, білу чи темну відповідно до періодів життя і свого відчуття в ньому. 

ZINAIDA — українська художниця, яка працює в суміжних медіа: відеоінсталяція, перформанс, кіно, декоративно-прикладне мистецтво. У своїй філософії звертається до теми самоідентифікації, що бере початок у самобутності, красі й щирості українських обрядів, звичаїв та культурних традицій. Темами проєктів художниці є дослідження міфологем, національних та архаїчних образів. ZINAIDA винаходить мову, якою звертається до світу, розповідаючи про унікальність України. Тема Києва також постійно присутня у творчості художниці.

Нагадаємо, у автобусному парку на Дарниці відбувся показ моди

Марія Катаєва

Слідкуйте за актуальними новинами на наших каналах у Telegram та Facebook.

Джерело: Вечірній Київ