З настанням теплих днів у продажу з’явились курчата
Автор Visnik, Опубліковано: Березень 31st, 2019
В день виборів Президента України торги на базарі були мляві. У промислових рядах продавці переважно відпочивали. Помітив лише кількох чоловіків, які прицінялись до вітровок. Продавець за них просив 500 гривень. Покупці сказали, що обійдуть інші ятки, і якщо нічого підходящого не знайдуть то повернуться.
У рибних рядах незважаючи на заборону вилову через нерест, риби було чимало. Продавці, зауважили, що на Черкащині ще не оголошували про початок нересту, тому й рибу звідти привезли. А, взагалі, риба буде постійно, тому що багато вже приватних рибних ферм- ставків, на які не розповсюджується сезонна заборона на вилов риби. За кілограм карася просили 30 гривень, окунь йшов по 55, щука – 65 гривень за кілограм. Найдорожчим був судак, бо за кілограм просили, як за кіло м’яса від 100 до 120 гривень. Цікавились переяславці і саджанцями. Деревце трирічної черешні коштувало 120 гривень, за персик прищеплений на корень аличі просили від 100 до 120 гривень. Поступово пожвавлюються торги у рядах де торгують птицею. Курча віком 9 днів продавали за 20-22 гривні, місячне курча коштувало вже 65 гривень за голову. Тижневі каченята мулард – 55 гривнів. Продавчиня дуже розхвалювала своїх каченят:
– Це гібрид отриманий у результаті селекційного схрещування мускусної качки з
пекінською. Ця м’ясна порода виведена у Франції. Ідеально підходить як для промислової відгодівлі, так і для розведення в домашніх умовах. Каченят я замовляла в Угорщині, їх мені доставили за дві доби. Догляд за цією пташиною нічим не відрізняється від звичного за качками відомих порід. Купуйте не пожалкуєте!
Загалом же ціни на деякі продукти харчування були такими в грнивнях:
свинина (1 кг) – 80-110
яловичина (1 кг) – 80-160
сало (1 кг) – 90-130
тушка куриці (1 кг) – 80-85
тушка кроля (1 кг) 150-160
молоко (3 л) – 45
сметана (1 л) – 60
сир (1 кг) – 60-70
молозиво (1 кг) – 75
яйця домашні (десяток) – 25
яйця фабричні (десяток) – 23-30
олія соняшникова (1 л) – 30
картопля (відро) – 35-45
капуста (1 кг) – 15-20
морква (1 кг) 10-15
буряк столовий (кг) – 8-16
цибуля (1 кг) – 15
яблука (1 кг) – 6-10
редиска 25-35
шпинат (1 пуч.) – 10
цибуля зелена (1 пуч.) – 10
цибуля тиканка (1 кг) – 85-130
кріп (1 пуч.) – 10
гриби печериці (1 кг) – 28
мед із соняха (1 л) – 100
мед акація (1 л) – 160
мед у шматочках (1 кг) – 70
медовуха (0,5 л) – 40
настійка воскової молі (0,5 л) – 380
Фуражне зерно як завжди продавали на відра. За відро пшениці просили 45 гривень, відро кукурудзи – 30, дерть – 35, висівки – 20
Володимир Набок
–
Джерело: Вісник Переяславщини