28 березня 2019 року у с. Чубинці урочисто відкрили повністю відремонтоване приміщення амбулаторії загальної практики сімейної медицини

image
29 Березня 2019, 17:16
Поділитися:

Вже декілька років в Україні відбувається процес реформування охорони здоров’я. Традиційно усі зміни та нововведення орієнтувались на міста. У цей час мешканці сільської місцевості продовжували потерпати від відсутності гідного медичного обслуговування. Саме тому Президентом України Петром Порошенком було ініційовано реформування сільської медицини та підписано Закон України «Про підвищення доступності та якості медичного обслуговування у сільській місцевості», який є частиною медичної реформи і дає можливість разом з місцевою владою розв’язати нагальні проблеми сільської медицини: відсутність лікарів, погано обладнані амбулаторії та ФАПи. Головна мета змін – вирішення проблеми з критичним станом первинної медичної допомоги у сільській місцевості, яка не вирішувалась десятиліттями

У приміщенні Чубинецької сільської амбулаторії, яке було збудовано наприкінці 80-х років минулого століття, за весь час капітальний ремонт не проводився. Внаслідок тривалої експлуатації погано функціонувала опалювальна система, не дотримувався температурний режим.

Завдяки спільним зусиллям влади і громади вдається реалізовувати завдання Президента України Петра Порошенка щодо доступності медицини.

Коштом районного бюджету 1,1 млн. грн. спроектовано та проведено капітальний ремонт АЗПСМ в с. Чубинці, влаштовано електроопалення, замінено старі вікна та двері на енергозберігаючі, проведено внутрішні малярні роботи, облаштовано підвісну стелю з освітленням, проведено реконструкцію опалювальної системи з влаштуванням електроопалення, замінено електропроводку.

Відтепер мешканці села отримали якісні умови для перебування у закладі, а медичний персонал – належні умови праці. На прикладі відновленої Чубинецької амбулаторії ми можемо говорити про відновлення сучасного села.

На відкриття відремонтованого приміщення амбулаторії с. Чубинці завітали: голова Сквирської районної державної адміністрації В.В. Галюк, заступник голови райдержадміністрації І.О. Петрусевич, депутат Київської обласної ради В.І. Скрипа, помічник-консультант народного депутата України Р.М. Сольвара Л.В. Бурдик, депутати Сквирської районної ради, директор комунального некомерційного підприємства Сквирської районної ради «Сквирський районний центр первинної медико-санітарної допомоги» Н.В. Колесник-Гавронська, голови Чубинецької, Красноліської, Рогізнянської, Буківської сільських рад разом з делегаціями, керівники та представники районних установ, організацій, громадськість району.

Зі словами вдячності голова Сквирської районної державної адміністрації В.В. Галюк звернувся до лікаря сімейної медицини АЗПСМ с. Чубинці Ю.І. Волинця і пообіцяв особисте сприяння у вирішенні питання щодо забезпечення автотранспортом амбулаторії. Усім присутнім передав вітання від імені голови Сквирської районної ради В.В. Гриші.

 

Помічник-консультант народного депутата Р.М. Сольвара Л.В. Бурдик подякувала органам виконавчої влади, органам місцевого самоврядування та всім небайдужим у сприянні розвитку медицини у сільській місцевості.

Депутат Київської обласної ради В.І. Скрипа також подякував працівникам закладу за багаторічну сумлінну працю та відданість медичній справі і в знак вдячності виділив кошти у сумі 10 тис. грн. на облаштування території навколо амбулаторії та пообіцяв подальше фінансове сприяння.

Директор комунального некомерційного підприємства Сквирської районної ради «Сквирський районний центр первинної медико-санітарної допомоги» Н.В. Колесник-Гавронська вручила Ю.І. Волинцю медичне обладнання: молоточок неврологічний та ручний апарат для штучної вентиляції легень.

Депутат районної ради С.Б. Деркач звернув увагу на спільність дій у довершенні реставраційних зовнішніх робіт з облаштування території, пообіцяв власну підтримку і від імені депутатського корпусу районної ради подякував за здійснення реформ у такій відповідальній сфері, як охорона здоров`я, задля істотного поліпшення надання послуг жителям.

Господарі свята – голова Чубинецької сільської ради В.В. Ковальчук та народний фольклорний колектив «Терниця» Чубинецького будинку культури привітали усіх гостей громади музичним подарунком.

На часі, в рамках проведення медичної реформи – будівництво амбулаторій загальної практики сімейної медицини в с. Пустоварівка та с. Шамраївка. Коштом районного бюджету в сумі 315,7 тис. грн. виготовлено проектно-кошторисну документацію на ці будівництва та подано пропозиції до Переліку проектів будівництва комунальних закладів охорони здоров’я, що можуть реалізовуватися за рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на розвиток системи охорони здоров’я в сільській місцевості в Київській області, щодо будівництва цих об’єктів.

У 2018 році освоєно 1,5 млн. грн. субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам – проведено капітальний ремонт з впровадженням енергозберігаючих технологій (часткова заміна віконних і дверних блоків) будівлі амбулаторії загальної практики сімейної медицини в с. Великополовецьке.

За кошти районного бюджету виготовлено проектно-кошторисну документацію на капітальний ремонт з впровадженням енергозберігаючих технологій будівлі АЗПСМ с. Самгородок кошторисною вартістю близько 1,5 млн гривень, пропозиції на фінансування за кошти обласних програм у 2019 році подано до Київської облдержадміністрації.

Джерело: Сквира.info