Щоб був якісний ремонт потрібно не лише приймати готову дорогу, а і контролювати хід виконання робіт, як це робили колись депутати земських зборів

image
29 Березня 2019, 15:17
Поділитися:

Автор Visnik, Опубліковано: Березень 29th, 2019

«Опускання» обочин здійснює грейдер цеху “Благоустрій” КП Переяслав-Хмельницьке ВУКГ.

З настанням весни в місті на деяких ділянках дороги разом із снігом зійшов і асфальт. Пам’ятаю, як люди радувались, коли відремонтували вулицю Інтернаціональну. Проте, ямковий ремонт, який провели в середині літа не витримав і року. Здається зараз вулиця стала іще гіршою ніж була. Такі ж самі ями з’явились і на крузі біля танка, та мабуть і на інших дорогах, які минулого року ремонтувалися.

Копирсаючись в архівах дружина випадково натрапила на протоколи засідань

До латання дірок майже все готово

земських повітових зборів 7 скликання, які проходили у 1871 році. Так 6 червня 1871 року розглядалась скарга гласних (депутатів) Гамалія та Іляшенка про неякісний ремонт вулиці Поштової, яку виконував підрядчик Віленский. Депутати стверджували, що роботи виконані дуже погано, тому що ремонтні роботи потрібно було виконувати фашинником, а виконавець робив це звичайним хмизом, який на додачу був ще й сухий. (Фашинник – пучок свіжозрубаного хмизу з червоної верби перев’язаний дротом чи вербовими гілочками, його використовували при виконанні земляних робіт для укріплення греблі, насипу чи ремонту доріг). Ґатування (засипка в ямах хмизу) здійснювалося без трамбування.

На засідання був викликаний й підрядчик робіт. Заслухавши його пояснення повітові збори вирішили, що у зв’язку з грубим порушенням виконуваних робіт розірвати контракт, який був укладений між повітовою управою та підрядчиком Віленським гроші йому не виплачувати, і повідомити про це в губернську управу.

Згідно документів на ремонт доріг у 1871 році повітове земське зібрання виділило кошти в сумі 1355 рублів 60 копійок. Щоб читачі могли уявити на скільки ця сума велика зазначу деякі ціни: кілограм печеного хліба із житнього борошна на той час коштував 6 копійок, 15 копійок брали за кілограм білого хліба, а кілограм яловичини продавали за 12,5 копійок.

Як бачимо, тодішні народні обранці контролювали хід виконання дорожнього ремонту, то може і нинішнім варто на це звернути свою увагу, аби по весні з доріг сходив лише сніг.

Володимир Набок

Джерело: Вісник Переяславщини