Від рішення суду залежить, чи поверне Київоблгаз зайве нараховані кошти споживачам

image
29 Березня 2019, 13:14
Поділитися:

 Від рішення суду залежить, чи поверне Київоблгаз зайве нараховані кошти споживачам
Автор Visnik, Опубліковано: Березень 29th, 2019

Київоблгаз оскаржив у суді рішення регулятора

Питання щодо законності нарахувань побутовим споживача природного газу із застосуванням коригуючого коефіцієнта облгазом порушили мешканці Студениківської ОТГ на зустрічі там із Віталієм Яремою 26 березня.  Нагадаємо, що про це ж саме перед цим клопотали люди і в Гланишеві.

У Студеники пояснити позицію підприємства приїхав керівник переяславського відділення ПАТ «Київоблгаз» Микола Зінчук. Втім, вчергове переказав визначену компанією позицію: коефіцієнти вони застосовують законно, керуючись нормами Кодексу газорозподільних систем.

Детально свої дії компанія обґрунтовує і в листах-відповідях за підписом Зінчука, розсилаючи їх однаковісінькі на кожен персональний запит, з яким споживачі зверталися особисто до адміністрації підприємства. У листі містяться посилання на всі положення  й пункти  відповідних законодавчих актів.  Висновок невтішний: «Тому ПАТ «Київоблгаз» як оператор ГРМ на території ліцензійної діяльності у Київській області здійснює комерційний облік спожитого природного газу, який повинен бути приведений до стандартних умов».

У Студениках Микола Зінчук повідомив, що наразі компанія подала до суду оскарження постанови НКРЕКП №388 від 22 березня 2019 р. Цим документом Київоблгазу призначено штраф за порушення ліцензійних умов провадження господарської діяльності. Головне – у всіх випадках «неправомірних донарахувань із застосуванням коефіцієнтів приведення об’ємів природного газу до стандартних умов» зобов’язано Київоблгаз до 5 квітня ц.р. провести перерахунки споживачам по оплаті ними спожитого газу на підставі даних лічильників, починаючи з жовтня 2018 року. Крім того НКРЕКП направила до Антимонопольного комітету   повідомлення «щодо можливих ознак зловживання ПАТ «Київоблгаз» монопольним становищем на ринку природного газу в частині неправомірних донарахувань побутовим споживачам обсягів спожитого природного газу, які враховують різницю у приведенні до стандартних умов».

Якщо суд залишить у силі рішення регулятора (НКРЕКП), то газове підприємство без звернення споживачів автоматично проведе відповідні перерахунки, зауважив Микола Зінчук.

Інф. «ВП»

 

Джерело: Вісник Переяславщини