Із 30 на 31 березня Україна переходить на літній час

image
29 Березня 2019, 13:00
Поділитися:

У неділю, 31 березня, Україна не тільки обиратиме майбутнього Президента, а й переходитиме на літній час: стрілки годинника з суботи 30 березня на неділю 31 березня треба буде перевести на одну годину вперед. Тож українцям доведеться прокидатися на годину раніше.

Головною метою переведення годинників двічі на рік вважається економія. Відповідно до офіційної версії, завдяки ранньому підйому жителів країни влітку і пізньому взимку, вдається зменшити споживання електроенергії.

В останні роки все більше країн виступають за скасування переведення годинників на літній і зимовий час. Минулого року ця тема стала актуальною в Європарламенті. Серед європейців провели опитування щодо доцільності переведення часу. За його результатами з’ясувалося, що майже 85% із 4,6 млн учасників дослідження підтримують ідею про скасування цієї традиції.

В Україні теж періодично піднімається питання скасування «гойдалки» часу, навіть іноді з’являються відповідні петиції на президентському сайті. Але на сьогодні остаточного рішення так і не має.

Медики часто наголошують, що літні переходи гірше позначаються на самопочутті людини, ніж зимові. Організм більше відчуває дискомфорт і від цього може давати «збій»: постійне відчуття втоми, підвищення тиску, головний біль, зниження імунітету.

Щоб полегшити зміну часу українцям радять:

лягайте спати на 15 хвилин раніше, ніж звикли;
перед сном обов’язково провітрюйте кімнату;
слідкуйте за своїм харчуванням: вживайте тільки здорову та корисну їжу;
вечеряйте легкими продуктами;
їжте не пізніше ніж за дві години перед сном;
намагайтеся зменшити стрес і уникайте навантажень.
Частіше гуляйте на свіжому повітрі в компанії людей, які піднімуть вам настрій.
Щоб ранок не починати в поспіху через переведення годинників, одяг і сніданок краще приготувати звечора;
уранці увімкніть активну й енергійну музику. Це створить умови для бадьорого підйому і забезпечить заряд позитивної енергії на весь день;
крім того, сонливість вранці як рукою зніме контрастний душ.

Всього в світі налічується понад 70 країн і територій, які регулярно переводять час: США, Канада, Мексика, всі країни Європи (крім Ісландії, Росії та Білорусії), Куба, Іран, Сирія, Йорданія, Ліван, Ізраїль, Палестина, більшість штатів в Австралії, Новій Зеландії, Чилі, Бразилія, Парагвай. Від використання літнього часу відмовилися Японія, Китай, Індія, Сінгапур та інші країни.

26 березня цього року Європарламент більшістю голосів підтримав скасування в Євросоюзі переходу на літній та зимовий час із 2021 року. Рішення підтримали 410 депутатів, проти проголосували 192, утримався від голосування 51 депутат.

Джерело: Трибуна Бровари