Понад десяток дитячих та спортивних майданчиків заплановано побудувати/капітально відремонтувати в Броварах уже цього року

image
27 Березня 2019, 22:14
Поділитися:

Після кількох років «застою» міська рада знову звернула увагу на занедбані дитячі та спортивні майданчики у дворах будинків: і скарги мешканців, і звернення депутатів, і великий попит на спортивне дозвілля біля будинку підштовхує до кардинальних змін у цьому напрямку. Цього року чиновники планують побудувати/капітально відремонтувати  в Броварах 18 спортивних та дитячих майданчиків. Де саме та на якій стадії перебувають роботи на визначених об’єктах? 

 26 березня 2019 р. виконком міської ради надав управлінню будівництва, житлово-комунального господарства, інфраструктури та транспорту (УБЖКГІТ) функції замовника на виготовлення проектно-кошторисної документації та виконання робіт на об’єктах міста:

капітальний ремонт спортивного майданчика по вул. Олімпійській, 9-А;
капітальний ремонт дитячого майданчика по вул. Білана Олександра, 5;
капітальний ремонт дитячого майданчика по вул. Білодубравній, 6.

У цьому році це вже не перше рішення, яке стосується дитячих та спортивних майданчиків, про що «Трибуна Броварів» уже повідомляла: аналогічне рішення виконкому, що стосувалося 2-х спортивних та 2-х дитячих майданчиків,  було 8 січня 2019 р.. Рішення  від 4 лютого 2019 р.  стосувалося 4-х дитячих та 2-х спортивних майданчиків. Крім того, у минулому році  УБЖКГІТ було надано функції замовника на проектування  ще  5-ох спортивних майданчиків.

Про хід виконання на визначених об’єктах ми поцікавилися у начальниці УБЖКГІТ Світлани Решетової.

«У 2017 році не було встановлено жодного майданчика, – повідомила чиновниця, але, проаналізувавши  проекти, подані на Громадський бюджет у 2017-2018 роках, ми зрозуміли, що Броварам не вистачає дитячих та спортивних майданчиків». Тому управління житлово-комунального господарства розробило та винесло на розгляд депутатів цільову міську «Програму з будівництва, реконструкції, встановлення та облаштування дитячих ігрових, спортивно-ігрових та спортивних майданчиків у м. Бровари на 2018 -2022 роки» (далі за текстом – Програма по майданчиках – авт.), яку депутати підтримали в червні минулого року.  В 2018 році було реалізовано лише проект спортивного майданчика з благоустроєм прилеглої території по вул. Симона Петлюри, 25. Але  це відбулося у  рамках реалізації  Громадського бюджету. Вартість майданчика склала  1200,0 тис.грн.

Після затвердження міської Програми по майданчиках, УБЖКГІТ отримало функції замовника на виготовлення проектно-кошторисної документації та виконання робіт на 5 майданчиків у 2018 році та на 13 майданчиків – уже в поточному. Не дивлячись на такий великий обсяг завдань, по кожному майданчику триває робочий процес, повідомила чиновниця, і більшість цих об’єктів заплановано закінчити протягом  2019 року. «Міський голова наполягає на стислих термінах будівництва у зв’язку з помітно вираженою динамікою до здорожчання обладнання для майданчиків», – наголошує Світлана Решетова.

Хід робіт із будівництва та капітального ремонту майданчиків можна переглянути у таблиці.

Адреса Тип майданчика Стадія реалізації
вул. Оникієнка, 8 Спортивний На стадії виконання робіт, є договір із підрядною організацією на суму 805,0 тис.грн
вул. С. Петлюри, 13 Спортивний На стадії виконання робіт, є договір із підрядною організацією на суму 986,0 тис.грн
вул. Шевченка, 23 Спортивний стадіон Є проект і штучне покриття. Йде коригування проекту  (улаштування мереж зовнішнього освітлення навколо стадіону)
вул. Київська, 62 (біля ДНЗ «Віночок») Спортивний Є проект вартістю 1581,0 тис.грн
бульв. Незалежності, 16-Б Спортивний Є проект вартістю 1200,0 тис.грн
вул. Грушевського, 17-Б, 17-В Спортивний Замовлений проект та сплачений за нього аванс
Пішохідний бульвар 34-го мікрорайону Дитячий, багатоелементний Є проект вартістю 1399,0 тис.грн
бульв. Незалежності, 6, 6-А Спортивний Є проект вартістю 486,0 тис.грн. Наразі перебуває на стадії укладання договору.
вул. Короленка, 60-А, 60-Б (і аналогічний в парку «Перемога») Дитячий, інклюзивний Збирають передпроектні пропозиції.
вул. Я. Мудрого, 36, 36-А Дитячий Замовлений проект
вул. Голуба Аркадія, 5 Спортивний Замовлений проект
вул. Володимира Великого, 4 Дитячий Замовлений проект
вул. Кобзарська, 4 Спортивний Замовлений проект
вул. С. Петлюри, 19 Дитячий Замовлений проект
вул. Київська, 310, 310-А Дитячий Замовлений проект
вул. Олімпійська, 9-А Спортивний Надано функції замовника
вул. Білана Олександра, 5 Дитячий Надано функції замовника
вул. Білодібровна, 6 Дитячий Надано функції замовника

 

Але це ще не все. Кілька дворів у цьому році пройдуть комплексну реконструкцію: заасфальтують проїзди та покладуть на тротуар плитку, повідомила чиновниця. Тому для довершення благоустрою, ЖЕКам дано завдання доукомплектувати такі двори малими архітектурними формами для дозвілля дітей: гірками, гойдалками, пісочницями з накриттям.

Більшість майданчиків у цьому переліку – спортивні, але є чим здивувати й малечу. «Різноманіття сучасних майданчиків та атракціонів для дітей, представлених на виставках, просто вражає», –  каже начальниця УБЖКГІТ. Тож діточок  цього року  чекають справжні  «родзинки» – великий та  різноплановий майданчик на Пішохідному бульварі  з акцентом на різні «лазалки» з  міні-конструкціями для скейтів. А також справжня новина для міста – «інклюзивні» майданчики, користуватися якими можуть діти на візках. Один із таких майданчиків розташується біля ЗОШ № 10 (на місці кількох десятків погребів), а інший заплановано улаштувати в парку «Перемога» (вхід із боку вул. Грушевського).  Причому не на окремому майданчику, а просто серед дерев, на зеленій зоні, розповіла Світлана Решетова.

Значною мірою на успішне просування проектів впливає наявність у місті відомого виробника дитячих та спортивних майданчиків – приватного підприємства «Брама», каже чиновниця. Їхній майданчик в етно-стилі в сквері ім. Тараса Шевченка добре відомий містянам. Спортивний майданчик на Симона Петлюри, 25 вдосконалений антивандальними елементами, – це приклад вдалої співпраці із «Брамою», повідомила пані Світлана.

«Програмою по майданчиках передбачено обсяг фінансування в розмірі 2400,0 тис.грн. Цього, звісно, недостатньо для реалізації настільки амбітних планів»,  –  продовжує чиновниця, – тому вже на наступну сесію будемо звертатися до депутатів із пропозицією збільшити фінансування. Немає сумнівів, що депутати нас підтримають, позаяк самі звертаються до нас із пропозиціями встановити майданчики на їхніх округах».

З проханням встановити майданчики звертаються не лише депутати та мешканці будинків, але і ЖЕКи, спортивні установи  і, навіть, рада старійшин міста.

А сьогодні на своїй сторінці у ФБ міський голова повідомив, що в місті буде ще один «великий, яскравий та масштабний майданчик» – по вул. Гагагріна, 1.

Тож  у Броварах справжня майданчикоманія. Та, головне, щоб усі ці проекти були реалізовані, і кількість проектів не позначилася на їхній якості.

Ангеліна Козлова

Фото  – авторки

Джерело: Трибуна Бровари