«Успішний розвиток громад залежить від того, чи збережеться внутрішньополітична стабільність у країні»

image
27 Березня 2019, 16:31
Поділитися:

Довірена особа кандидата на пост Президента України Петра Порошенка Віталій Ярема минулого вівторка зустрівся із мешканцями п’яти сіл Студениківської об’єднаної територіальної громади. Живе спілкування із земляком організував на прохання людей Олександр Мостіпан, засновник Групи компаній «Нива Переяславщини».

Олександр Олексійович зауважив, що напередодні дня виборів людям дуже важливо знати інформацію про кандидатів на президентський пост, їхні наміри і плани не від політичних конкурентів, і не з екрану телевізора (бо там зазвичай все спотворене), а від безпосередніх учасників процесу. Віталій Ярема є не просто нашим земляком, котрий уже чимало допоміг Переяславщині, а й людиною,  яка особисто знає нинішнього Президента України Петра Порошенка, все політичне закулісся і  результативність його діяльності.

Із жителями громади гість спілкувався у студениківському будинку культури, у величезному залі якого не було жодного вільного місця. Про успіхи та невдачі, плани й розпочаті проекти Петра Порошенка як лідера країни розмова ішла відверто і відкрито.

Віталій Ярема на початку зазначив, що з 1991 року незалежну Україну за її межами іноземці ідентифікували слабко, а українців закордоном називали не інакше як «руськими». І тільки за останні п’ять років світ чітко почав усвідомлювати, що ми, українці, — незалежна і самодостатня нація. Агресія путінського Кремля в цьому також зіграла свою роль.

У ході зустрічі гість наголошував, що згідно з Конституцією, президент має всього лиш 31 повноваження, і головні його функції – це захист країни від зовнішнього агресора та міжнародна дипломатія. І саме в цьому немає рівних чинному Президенту Петру Порошенку. Він як ніхто інший з українських політиків відкрито називає Путіна агресором.

Завдяки успішній зовнішньополітичній діяльності Петра Порошенка і його домовленостям із демократичними союзниками, подекуди політичним хитрощам, вдалося присадити  амбіції Росії-агресора, яка тепер потерпає  від міжнародних санкцій, її фінансові втрати у результаті цього обчислюються близько 150 млрд доларів. Загалом міжнародна політика Петра Порошенка – це не набір красивих гасел, а чіткий план дій з визначеними термінами втілення.

Ключ від миру — в руках Путіна. Від нього залежить припинення війни і настання миру в Україні. Його умова – наша капітуляція, але такий мир для нас неприйнятний. Запросто віддати йому наші землі – цього не пробачать матері і діти загиблих на війні 13 тисяч українських захисників, — сказав Віталій Ярема. — Петро Порошенко як головнокомандувач за п’ять років зумів мобілізувати і вивести українську армію на високий рівень обороноздатності, він об’єднав довкола України всі демократичні сили міжнародної спільноти. Він чітко розуміє, що тільки дипломатичним шляхом і зовнішньополітичним тиском можна повернути анексовані й окуповані українські території та встановити мир в Україні. Це не швидкий шлях, але єдино правильний і надійний.

Надзвичайно важливо зараз зберегти Україну як самостійну суверенну держава на політичній карті світу. І це  завдання, які перебувають винятково у зоні повноважень Президента. Для простих людей такі речі можливо, зараз уже не такі значимі, але треба усвідомлювати, що саме вони визначають їхній завтрашній день і загалом все майбутнє України.

Віталій Ярема прокоментував також економічну ситуацію в країні. Наголошував, що  коли будуть гарантовані її незалежність і територіальна цілісність, буде забезпечено і зростання економіки та добробуту кожного українця. Теперішня передвиборча пропаганда інших кандидатів про винуватість Петра Порошенка у всіх бідах українців є викривленою і несправедливою. Адже ведення соціальної політики, забезпечення правового порядку та економічного захисту населення — це компетенція уряду. Між тим політика в передвиборчий період перетворюється в огульний популізм, коли на серйозного конкурента опоненти звалюють всі огріхи в державі.

У програмі Петра Порошенка обов’язковим є блок завдань соціально-економічного характеру. Для цього президент як суб’єкт законодавчої ініціативи подавав до парламенту ряд відповідних законопроектів, про що нагадав Віталій Ярема.

Я часто спілкуюся з Президентом, знаю його думку, наскільки він обізнаний з реальним станом справ в економіці, соціальній сфері, знає настрої українців, — наголосив гість. – Є розуміння, як складно зараз людям, тому Петро Порошенко оголосив відкриття «другого фронту» – боротьби з бідністю. Тож наступні п’ять років стануть періодом економічного прориву країни. Пріоритетними напрямками визначені агропромисловий комплекс, ІТ-технології, туризм, машинобудування. Вже впроваджуються заходи, спрямовані на покращення життя: підвищення пенсій, заробітних плат, монетизація субсидій.  Звичайно, людям хочеться швидких змін, оновлення влади, але варто передбачити: які наслідки будуть через спонтанний вибір президента на наступний термін? Тому в день виборів кожному треба добре подумати і про особисту відповідальність за своє рішення. Зробити вибір свідомо і виважено, а не під впливом емоційного сприйняття «чорного піару» та популістських заяв безвідповідальних політиків.

Марія Лях як голова Студениківської ОТГ та Олександр Мостіпан як натхненник,  ініціатор і активний «лобіст» створення цієї громади говорили про її здобутки і перспективи розвитку. Наголошували, що її успішність можлива лише за умови збереження внутрішньополітичної стабільності в країні і того курсу, який зараз держава тримає щодо децентралізації. Очевидно, що зміна президента на цьому етапі ставить під загрозу продовження розпочатих прогресивних реформ і зокрема, широких повноважень, насамперед фінансових, наданих  місцевим громадам.

Наше підприємство чесно сплачує всі податки, і за минулий рік ця сума становила 170 млн грн, — зазначив Олександр Мостіпан. — До бюджету Студениківської громади від нас надійшло 26,4 мільйона у вигляді різних податкових платежів, і найбільше – від ПДФО. З 1 січня цього року ми вчергове підвищили зарплату працівникам на 20 відсотків і це означає, що зростуть і відповідні  надходження до бюджету громади. Завдяки цьому Студениківська громада зробила для своїх людей за один рік більше, ніж було тут зроблено з початку незалежності держави.

 На кінець року громада мала 15 млн грн залишків у бюджеті розвитку. На весну запланували вкласти 7 млн грн у ремонт доріг, зробили проектну документацію. Та великою проблемою є їх освоєння і проведення закупівель через систему «Прозоро». Зараз вона є гальмом для розвитку громад і саме стосовно них треба її вдосконалювати. Але, крім доріг, є освіта, медицина, культура, безпека громади. Ці проекти потребують великих затрат, але Студениківська громада може собі це дозволити.

Я особисто ні за кого не агітую, бо люди мають зробити самостійно свій вибір – це також дуже важливий момент. Тільки хай обирають з думкою про успішне і надійне майбутнє для себе і  своїх дітей.

Марина ПЕТРОВА

Джерело: Вісник Переяславщини