І знову про безоплатні ліки

image
26 Березня 2019, 16:54
Поділитися:

Про ситуацію, яка зараз склалася у місті у відпуску безоплатних лікарських засобів, доповідала на апаратній нараді І. Костюк, завідувач сектором охорони здоров’я міськвиконкому.
Спочатку вона нагадала, що Уряд прийняв постанову, яка з 1 квітня 2019 року запроваджує новий порядок відшкодування коштів Національною службою здоров’я України аптекам по програмі «Доступні ліки». Постановою «Деякі питання реімбурсації лікарських засобів» передаються функції реімбурсації лікарських засобів Національній службі здоров’я України як розпоряднику коштів нижчого рівня після Міністерства охорони здоров’я та відповідальному виконавцю програми.

         З 15 березня НСЗУ розпочало процедуру укладання договорів з аптеками по всій країні, а з квітня адмініструватиме програму «Доступні ліки». Планується, що весь документообіг по цій програмі з квітня здійснюватиметься через електронну систему охорони здоров’я, запрацює електронний рецепт і НСЗУ почне оплату аптекам за програмою.

Очікується, що перехід програми «Доступні ліки» до НСЗУ дозволить пацієнтам отримувати ліки за рецептом у будь-якій аптеці в Україні, яка має договір з НСЗУ, незалежно від місця, де рецепт було видано. Відтак, Програма стане ще доступнішою для пацієнтів. Крім того, з квітня ліки за урядовою програмою реімбурсації «Доступні ліки» можна буде отримати тільки за електронним рецептом, виписаним сімейними лікарями, терапевтами та педіатрами через електронну систему охорони здоров’я. До цього часу в аптеках-учасницях програми буде встановлене спеціальне програмне забезпечення, і вони підпишуть договори з Національною службою здоров’я України.
Відповідно до помісячного розподілу субвенції на відшкодування вартості лікарських засобів для лікування окремих захворювань за рахунок відповідної субвенції з державного бюджету Фастів на І квартал цього року отримав бюджетні призначення на виконання державної Програми «Доступні ліки» в сумі 202400 грн.(67466,0 грн. на місяць). Доповідач звернула увагу, що аптечний заклад не може перевищувати помісячного розподілу виділених коштів, оскільки взяття зобов’язань без відповідних бюджетних асигнувань або з перевищенням повноважень, встановлених цим Кодексом чи законом про Державний бюджет України – є порушенням бюджетного законодавства (п. 20 статті 116 Бюджетного кодексу України).

Додатково було проінформовано, що 11.03.2019 р. за № 131 підписане розпорядження Київської обласної адміністрації «Про організацію у 2019 році безоплатного відпуску лікарських засобів за рецептами лікарів у разі амбулаторного лікування населення Київської області, постраждалого внаслідок Чорнобильської катастрофи», яким виконавчий комітет Фастівської міської ради визначений розпорядником коштів.

Відповідно до рішення Київської обласної ради від 20.12.2019 р. № 530-25-VII «Про обласний бюджет Київської області на 2019 рік» бюджету міста на ці потреби виділено 1320,0 тис. грн., районному бюджету – 2210,0 тис. грн. Проте, всупереч логіці, а якщо ще й зважати на територіальний принцип відшкодування вартості лікарських засобів (п.1.2. розпорядження КОДА від 11.03.2019р. № 131) виникла непропорційність між кількістю осіб, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, зареєстрованих на території міста (1740 таких осіб) та району (454 особи),  та обсягом виділених коштів. Тому Фастівська міська рада спільно з Фастівською РДА підготувала спільне звернення до голови Київської ОДА з проханням здійснити пропорційний перерозподіл коштів для організації безперервного безоплатного відпуску лікарських засобів для населення міста та району, постраждалого внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Також виконавчим комітетом проводиться робота з укладання договору на відшкодування витрат понесених у зв’язку з відпуском лікарських засобів, за рецептами лікарів у разі амбулаторного лікування населення, постраждалого внаслідок Чорнобильської катастрофи, з МПП ФІРМА «АДОНІС», яке на це подало відповідну заяву. Отримати такі ліки «чорнобильці» за рецептами зможуть закладах цієї фірми за адресами:

– аптека № 2 м. Фастів, Привокзальна Площа, 25;

– аптека № 4 м .Фастів, вул. Л.Толстого, 26.

На ці потреби 15.03.2019р. на рахунок міського бюджету надійшли 279160 грн. 

 

Джерело: fastiv-rada.gov.ua