Бровари нарешті отримали перший транш на амбулаторне лікування чорнобильців, – Ігор Кравцов

image
22 Березня 2019, 18:50
Поділитися:

Минулої п’ятниці Бровари отримали 615 тис. грн для забезпечення амбулаторного лікування чорнобильців. Це – перший транш із цьогорічного фінансування. Загалом броварська первинна ланка медицини сподівається отримати за рік 2,9 млн грн у межах програми. Про це під час оперативної наради 18 березня та в коментарях «Трибуні Броварів» розповів Ігор Кравцов, керівник Броварського центру первинної медико-санітарної допомоги.

Як зазначив очільник «первинки», в межах державної програми чорнобильці можуть отримувати безкоштовно ліки в деяких аптеках. Вартість наданих медикаментів місто їм відшкодовує. Аптеки з початку року змушені були працювати в борг, оскільки перші гроші надійшли лише зараз. Фінансування здійснюється за рахунок бюджету Київської області.

Ігор Кравцов вказує, що надані 615 тис. грн найймовірніше є коштами на перший квартал. Загалом же цьогоріч медики подавали заявку на 2,9 млн грн – із розрахунку 1 тис. грн на одну людину. Однак, чи нададуть саме таку суму протягом року, керівник первинної ланки прогнозувати не береться.

Ігор Кравцов

Однак Ігор Кравцов зазначає, що минулорічні зобов’язання щодо вказаної програми область виконала повністю, навіть надала додаткові кошти. Нагадаємо, зі слів головного лікаря, тоді на реалізацію програми передбачили 860 тис. грн.

Ігор Кравцов також зауважує, що затримки із фінансуванням на початку року – звична справа. Наприклад, 2018 року перші кошти надійшли аж у квітні. Однак протягом фінансового року область надолужувала свої заборгованості.

Іще в листопаді минулого року Ігор Кравцов звернув увагу, що раніше чорнобильці могли отримувати безкоштовні ліки лише за переліком. Тому кошти, передбачені програмою, лежали «мертвим вантажем». Тепер же ситуація змінилась. До того ж, на лікування чорнобильцям необхідно близько 1 тис. грн на рік. На той час у місті нарахували 2134 представників цієї категорії.

Джерело: Трибуна Бровари