Боротьба з коронавірусом та за землю: підсумки 72-ої позачергової сесії | Трибуна

image
17 Березня 2020, 21:58
Поділитися:

17 березня до початку позачергової сесії у приміщенні виконавчих органів чергували поліціянти, депутатам на вході обробляли дезрозчином руки та вимагали одягнути захисні маски. Повторну процедуру обробки рук проходили всі, хто заходив до малої сесійної зали, втім, у підсумку, «замаскувались» не всі народні обранці. Доступ броварців на засідання сесії БМР у зв’язку з епідемічною ситуацією було обмежено, але потрапити на сесію представники ЗМІ могли безперешкодно.

Першим депутати розглянули питання про внесення змін до «Міської цільової програми захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру, забезпечення пожежної безпеки на 2017-2021 роки».

У зв’язку із попередженням поширення коронавірусної інфекції COVID-19, міську програму було доповнено п.9: «Створити необхідний запас противірусних препаратів, засобів індивідуального захисту, тест-систем, дезинфекційних та антисептичних препаратів, спеціальної медичної апаратури».

І хоча подання на внесення змін до міської програми робив начальник відділу з питань надзвичайних ситуацій Петро Приказчик, основним доповідачем за суттю була очільниця новоствореного відділу охорони здоров’я БМР Ніна Хорошаєва.

Очільниця ВОЗ БМР Ніна Хорошаєва та керівник відділу НС Петро Приказчик

За словами очільниці відділу охорони здоров’я, на виконання заходу щодо запобігання поширення COVID-19 наразі необхідно виділити 1,5 млн грн. Така ініціатива була підтримана депутатами одноголосно.

Підсумовуючи виступ чиновниці слід зазначити, що заплановані закупівлі буде проведено найближчим часом. Крім того Ніна Хорошаєва зазначила, що наразі розроблено листівки-пам’ятки для громадян, які поширять у місті. Серед негайних заходів також планується тимчасове припинення планових заходів із госпіталізації та планових операцій. Тобто, у пріоритеті буде надання екстреної медичної допомоги. Такі кроки мають забезпечити економію «людського ресурсу», а саме – медперсоналу, навантаження на який, як очікується, буде зростати, та економію технічних ресурсів і медичних препаратів, які можуть знадобитись для надання допомоги у разі підозри на коронавіруну інфекцію.

За інформацією чиновниці, до цього часу в місті відсутні тести на COVID-19, прибуття яких очікується цієї п’ятниці з Китаю. Втім, кількість тестів, які отримає ББКЛ та амбулаторії первинної ланки, поки що не називається, адже як відбуватиметься розподіл тест-систем у межах держави – невідомо.

За інформацією, озвученою під час засідання, броварська багатопрофільна лікарня по Київській області визначена як резервна, тому інфекційні відділення будуть приймати лише хворих на коронавірус у важкому стані. Наразі в розпорядженні ББКЛ є 10 апаратів штучної вентиляції легень, ще три планують закупити, але процес закупівлі може затягнутись у зв’язку з великим попитом на апарати як всередині держави, так і в світі вцілому.

З огляду на об’єктивні причини та реалії щодо готовності до боротьби з епідемією та враховуючи досвід інших країн, Ніна Хорошаєва вкотре наголосила на необхідності дотримання протиепідемічних заходів, обмежень і заборон, передбачених розпорядженнями міського голови та виконавчого комітету БМР, КМУ, МОЗ та інших.

Сесія БМР

Ігор Сапожко та Петро Бабич

Ігор Сапожко своєю чергою закликав присутніх депутатів, представників бізнесу та звичайних громадян бути свідомими і відповідальними у зв’язку з ситуацією щодо поширення небезпечного інфекційного захворювання всередині держави і у місті зокрема: «Введення обмежень щодо роботи закладів торгівлі непродуктовими товарами, припинення роботи перукарень, спа-салонів, розважальних центрів та іншого – не є примхою. Із завтрашнього дня з м.Бровари виїхати маршрутним таксі буде неможливо, по місту маршрутки курсуватимуть, але виконання приписів щодо наявності в салоні транпортних засобів 10-ти осіб одночасно має покладатись не тільки на перевізників та водіїв, а й на пасажирів, адже один хворий може стати причиною інфікування 30-40 осіб». 

Другим депутатським рішенням було внесення змін до програми «Фінансової підтримки для покращення надання вторинної медичної допомоги населенню міста Бровари та відновлення матеріально-технічної бази комунального некомерційного підприємства «Броварська багатопрофільна клінічна лікарня» Броварської районної ради Київської області та Броварської міської ради Київської області на 2020 рік», яким передбачено виділення додаткових коштів на закупівлю засобів індивідуального захисту на випадок підозри на захворювання, викликане коронавірусом (распіратори, костюми захисту, ізоляційні халати, захисні щитки, маски, рукавички нітрилові, деззасоби, пробірки) в сумі 465 тис. грн по загальному фонду та по спеціальному фонду бюджету 1,3 млн грн на медичне обладнання (апарат ШВЛ, монітори, концентрат кисню).

При цьому вирішення питання щодо впровадження медичної інформаційної системи у вторинній ланці медицини депутати відтермінували. За словами керівника ВОЗ БМР Ніни Хорошаєвої, є доцільність розглянути питання щодо створення цілісної інформаційної системи, яка б мала можливість комунікації між первинною та вторинною ланками медицини. Як у рамках проведення медичної реформи фінансуватиметься ББКЛ з 01 квітня 0202 року тепер невідомо, втім чиновники анонсували проведення діалогу щодо вирішення цього нагального питання.

Третім своїм рішенням депутати затвердили відповідні фінансові зміни у бюджеті міста, направлені на боротьбу з COVID-19, та затвердили надходження освітньої субвенції на 2020 рік у розмірі 14 065 900,00 грн.

Інші проєкти рішення позачергової сесії стосувались земельних питань. Серед найбільш помітних для мешканців у майбутньому може стати надання згоди на передачу в суборенду від ПП «Торговий дім Пегас» земельної ділянки площею у 0,4000га під будівництво багатоквартирного будинку на вул. Металургів. Оскільки депутати відповідне рішення підтримали, суборендарем землі стало ТОВ «Каган і КО», власником якого є Вадим Каган, який відомий броварцям як співзасновник ПрАТ «Виробнича проектно-будівельна фірма «Атлант».

Довгобуд на С. Петлюри, 21-Б добудує  фірма «Атлант»: відбувся конкурс на відбір забудовника 

На початку березня Вадим Каган пообіцяв інвесторам одноосібно завершити довгобуд на вул. С. Петлюри, 21-Б, відтепер забудовник орендуватиме ще одну земельну ділянку:

Сесія БМР

Земельна ділянка передана в суборенду ТОВ «Каган і КО»

Розглядаючи питання поновлення договорів оренди земельних ділянок, депутати не підтримали пункт щодо продовження терміну укладання договорів оренди земельної ділянки для ТОВ «Вега Інтерсіті» на вул. Героїв Небесної Сотні, 7-А, а потім не підтримали проєкт рішення «у цілому». Відтак на місцевих народних обранців днями очікує чергова «позачергова» зустріч.

Крім боротьби з COVID-19 та земельних питань, на початку позачергового засідання голова депутатської фракції «Солідарність» Володимир Опалько ініціював направити до Президента України Володимира Зеленського та голови ВРУ Дмитра Разумкова звернення щодо мінських рішень тристоронньої контактної групи 11.03.2020 року щодо створення Консультативної ради за участі представників ОРДЛО з наступними пропозиціями:

Анулювати протокол ТКГ про створення Консультативної ради за участі представників ОРДЛО.
Анулювати повноваження в ТКГ осіб, що допустили порушення законодавства України, а саме Л.Д. Кучми.
Обговорити та затвердити питання та повноваження КГ у Мінську на засіданні Верховної Ради України.

Підписане депутатами звернення буде направлене главі держави та парламенту.

 

Дата наступного засідання депутатів БМР наразі невідома, але, за словами міського голови, відбудеться найближчим часом.

Фото – авторки

Читайте також:

У Києві встановили 2 випадки коронавірусу – МОЗ
До Києва тепер не виїхати? Столиця посилює обмеження через коронавірус (оновлено)
У Москві повторно заарештували власника будівельної фірми «Атлант» Павла Климця

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Джерело: Трибуна – Бровари