Торгові центри в Броварах: куди рухатися далі? | Трибуна

image
13 Березня 2020, 21:43
Поділитися:

Автор: Ангеліна Козлова

Редакція сайту може не поділяти погляди авторів та не несе відповідальності за інформацію, опубліковану в розділі «Блоги». Відповідальність за зміст, достовірність фактів, цитат, власних назв та інших відомостей несуть автори текстів, розміщених у розділі «Блоги».

Будівництво торгових центрів у Броварах супроводжується гучними скандалами. Достатньо пригадати будівництво 6-типоверхового ТЦ біля СШ № 7 або спробу збудувати ТЦ на місці автостоянки на вул. Грушевського. Чиновники наполягають: це створення робочих місць та інвестиції в місто. Але давайте спробуємо розібратися, що відбувається насправді.

На які податки розраховувати місту?

Із початку трохи статистики. Відповідно до Програми соціально-культурного розвитку міста на 2020 рік, у 2019 році в Броварах створено 774 нових робочих місць. Усього  в Броварах протягом року реалізовано 5 інвестиційних проєктів у сфері промисловості, переважна більшість із них припала на виробничо-складські комплекси, виробництво меблів та виробів із деревини. Але все ж таки переважну частину робочих місць створили підприємства торгівлі та громадського харчування, найбільше серед яких – ресторан MacDonald’s.

Під час дискусій на засіданні останньої бюджетної комісії чиновники переконували, що в цьому плані Бровари вигідно відрізняються від інших міст України, в яких не створюються робочі місця навіть у торгівлі. При цьому чиновники не змогли відповісти на питання: ХТО саме створює робочі місця: власники торгових центрів, які просто здають торгові приміщення в оренду, чи ФОПи та підприємства-орендарі, які, власне, і здійснюють підприємницьку діяльність. І точно ніхто не може бути впевненим, що частина приміщень не здаються в оренду за готівку або «частково за готівку». Таким чином, якщо хтось  і сплачує податки, то це – переважно орендарі, але навряд чи зарплати у продавців ФОПів вище мінімальних.

Але головним «промоутером» важливості торгівельних мереж для міста виявився міський голова, який особисто переконував депутатів підтримати будівництво магазину мережі «АТБ» на вул. Грушевського. Тоді ж чиновник повідомив, що всі мережеві магазини мають реєстрацію в м. Бровари та сплачують податки в місто, зокрема, ресторан MacDonald’s за 1,5 місяці сплатив 450,0 тис. грн податків. До речі, мережі «АТБ», «Сільпо», «Епіцентр», MacDonald’s справді ввійшли до сотні найбільших платників податків у 2019 році, але важливо розуміти, що «левова частина» податків від мереж – це ПДВ, яке сплачується не у міський бюджет.

Замість стоянки для машин – торговельний центр: чому депутати проти громади? 
Офісний центр на вул. Гагаріна, 21 та автостоянка на вул. Грушевського: що між ними спільного? 

Міський голова чітко назвав суму податків, які сплатила мережа «АТБ» (20 млн грн), але не зміг пригадати скільки єдиного податку сплатив увесь малий бізнес Броварів (172,6 млн грн). Також поза увагою чиновника залишився той факт, що доля податку на доходи фізичних осіб у структурі бюджету міста залишається стабільною, а доля єдиного податку  збільшується.

Наскільки ТЦ затребувані у покупців та шукачів роботи?

Не буду повторюватися, що сфера рітейлу в світі переживає революційні зміни: по-перше, торгівля масово йде онлайн, а, по-друге, для того, щоб триматися на плаву, ТРЦ постійно шукають нові формати залучення покупців. Тренд загальносвітовій і поширюватиметься на інші групи товарів, які раніше куплялися лише в магазинах: ми все більше куплятимемо онлайн, а великі торгові площі будуть просто не потрібні.

Чисто із журналістської цікавості пройшла торговими центрами міста у «найбільш рейтинговий» час: у неділю, яка припала на святковий день, о 12 годині.

У ТЦ «Бутік» на вул. Чорновола – традиційно порожньо навіть у вихідний.

торговий центр

Порожні холи тут із моменту відкриття

У  новому ТЦ «Mark moll» теж покупців небагато.

торгові центри

Магазин іграшок для дітей

торгові центри

Магазин одягу, взяття та аксесуарів. Утім, на касі була невелика черга

Виключенням є MacDonald’s: відвідувачів не бракувало, але без черг на касі.

торгові центри

Заклад, безперечно, популярний у Броварах

У «Новусі» працюють лише кілька кас, черг немає.

торгові центриБіля «Бджілки» небагато авто, черг немає.

торгові центриДругий поверх «Бджілки» за понад 2 роки так і не зміг запрацювати: ані орендарів, ані покупців майже немає.

торгові центриСхоже, всі торгові мережі мають «складнощі з персоналом», навіть попри «гідну та своєчасну зарплату». Робочі місця продавців, касирів, охоронців та прибиральниць не дуже популярні у містян.

торгові центриЗокрема,  в «Епіцентрі» постійні черги через «традиційні складнощі» з персоналом, якого бракує: у вихідний на величезний магазин працює 5-6 кас. Ситуацію рятують каси самообслуговування.

торгові центриМайже завжди порожні стоять ТРЦ «Термінал», ТЦ «Форум», а якщо казати про офісні приміщення, окрім центральних вулиць міста, там теж «усе сумно». Якість, асортимент та ціни в броварських ТЦ – тема окремої розмови.

Справжня причина «буму» будівництва торгово-офісних приміщень

«Розгадку» цього буму легко знайти на сайті OLX: більшість окремо розташованих виробничих та торгово-офісних приміщень у Броварах продаються.

Ось так виглядає оголошення про продаж ТЦ «Бутік» (зверніть увагу на вартість!).

торгові центриА ось уже продається інша будівля, де ще один ТЦ «Бутік». 

торгові центриЦікаво, що обидва приміщення належать підприємствам, у яких засновником є колишній голова земельної комісії та соратник чинного міського голови Сергій Піддубняк. Інфа буде неповною, якщо не додати ось це оголошення про продаж ділянки, але вже під житловий масив. 

 «Через чотири роки тут буде місто-сад»: кому і навіщо потрібно озеленення промзони Броварів? 

А ось ще оголошення,  з яких зрозуміло, що в Броварах достатньо як нових, так і давно збудованих об’єктів торгово-офісних приміщень. Є й зовсім нові та престижні, в яких «бізнес так і не пішов».

Продаж деяких об’єктів триває роками, але цілком безуспішно. Ще десятки об’єктів нерухомості, в яких офісні приміщення здаються «дешевше нема куди», але вони стоять напівпорожні. Негусто з орендарями і в «культовому» приміщенні ТЦ на вул. Гагаріна, 21: професіонали ринку зазначають, що здача під тренажерні зали – це вже від безвиході. А така ситуація найкраще показує, що в Броварах бізнесу, як такого, немає: є торгівля та сфера обслуговування, тому офіси вище першого поверху не затребувані, та й кількість торгових площ теж має свою межу.

Чому «захоплення земельної ділянки» не дорівнює побудові бізнесу та що з цим робити?

А тепер за суттю.

Є такий стандартний прийом політтехнологів «ліпити» з будь-якого мера міста «міцного господарника», хоча це не має жодного стосунку до реальності: більшість можновладців не мають ані навичок, ані хисту до жодного бізнесу. Тому їх «єдина надія» у бізнесі  – це  прихопити ділянку на центральній вулиці міста, збудувати там ТЦ, який роками стоятиме напівпорожній, а потім «перевести в готівку» велику суму коштів через продаж об’єкту.

І ви від цих людей насправді очікуєте стратегій розвитку міста?!

Ця проблема багатогранна: тут і відверті крадіжки землі у громади, і «переваги» для бізнесу, наближеного до влади, що знищує конкуренцію та є головною причиною масової еміграції талановитих людей. Але головна проблема все ж таки у цьому: на жаль, наш місцевий «політичний істеблішмент» застряг у совку, не розуміє трендів розвитку бізнесу і думає лише категоріями «власної кишені». Тому в місті однобоко та убого розвивається лише хаотична житлова забудова неякісним житлом та будівництво ТЦ, а через підконтрольних депутатів протягом останніх 4-х каденцій (!) містом фактично управляють забудовники.

Змінити ситуацію можна і потрібно на виборах, але поки що прийміть цю інформацію до відома та не сприймайте «локшину про інвестиції та робочі місця» за чисту монету.

Фото – авторки

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Джерело: Трибуна – Бровари