Конфлікт інтересів: чи бути пункту збору вторсировини на Шевченка, 6? | Трибуна

image
12 Березня 2020, 22:23
Поділитися:

Увечері 11 березня мешканців будинку, що на вулиці Шевченка, 6, вимагали у Леоніда Черепейніка директора ТОВ  «Вторма ЮА», змінити плани щодо майбутнього розташування пункту збору вторсировини, адже фірма запланувала облаштувати його у бойлерній біля їхньої багатоповерхівки.

Мешканці будинку на Шевченка, 6 обурені та стурбовані майбутнім сусідством із пунктом збору вторсировини, який хоче організувати ТОВ  «Вторма ЮА». Як стверджують мешканці будинку,під пункт фірма хоче облаштувати приміщення старої бойлерної, яка не функціонувала з часів введення будинку в експлуатацію. Люди проти такого сусідства, адже пункт збору вторсировини розташується в кількох метрах від дитячого майданчика та прямо під вікнами багатоповерхівки, тож увесь сморід буде у квартирах. Також людей  лякають і безхатченки, які часто-густо навідуються в такі місця.

Бойлерна на Шевченка, 6 (праворуч)

«Я, як і всі інші мешканці будинку, проти такого сусідства, – ділиться своїми думками  Валентина Козлова. – До того ж, на скільки мені відомо, це не відповідає санітарним нормам, адже бойлерна знаходиться дуже близько до самого будинку  – приблизно 16 метрів. Також зовсім поруч дитячий майданчик, а сам двір маленький. Існує ще низка інших причин, за якими таке сусідство просто неможливе». За словами пані Валентини, мешканці будинку лише  нещодавно дізнались про плани Леоніда Черепейніка і з таким рішенням категорично не згодні. «Найбільше здивувало те, що це приміщення вже здане в оренду  і є всі потрібні для цього документи,  – каже Валентина Козлова. – Крім цього до бойлерної вже підключене електропостачання. Ми написали колективне звернення на ім’я депутата нашого округу Андрія Саука, також зібрали чимало підписів мешканців, аби таке сумнівне та не зовсім привабливе сусідство не відбулось. Зараз залишилось лише чекати».

Як стверджує Леонід Черепейнік, це приміщення перебуває у комунальній власності міста, і він узяв його в оренду декілька місяців тому. Уся процедура – законна і депутат не бачить нічого поганого, аби люди правильно і цивілізовано, як у інших країнах Європи, сортували сміття. До того ж із 1 січня 2018 року Україна зобов’язалася сортувати все сміття та розділяти його на придатне для повторного використання, для захоронення та небезпечне, і кожен українець зобов’язаний це виконувати, вважає Леонід Черепейнік.

Леонід Черепейнік

Леонід Черепейнік (ліворуч) під час зустрічі з мешканцями будинку на Шевченка, 6

«Якщо ви були в європейських країнах, то, певно, бачили, що посеред міста, де не тільки ходять діти, розташовані спеціальні контейнери для сортування сміття, –  переконував  депутат людей. –  За законом  міська та сільська ради зобов’язані контролювати, аби відходи сортувались. Тому до мене, як до керівника підприємства, звертаються голови міських та сільських рад, аби ми надали спеціальні контейнери і заключили договори про вивезення вторинної сировини, адже за вивезення  сміття на полігон – штраф». Як вказує Леонід Черепейнік, він звертався до міського голови, аби міська рада виділила спеціальні місця, щоб люди мали можливість здавати  сміття, адже полігон «Десна-2» переповнений. Тому, на думку Леоніда Черепейніка, його завдання як депутата та екоактивіста, організувати, щоб у кожному будинку було роздільне сортування, а також створити пункти, аби кожен мав можливість здати сміття та отримати гроші.

Андрію Сауку депутату округу, куди входить будинок Шевченка, 6, сусідство пункту збору вторсировини з будинком  теж не до вподоби, однак відкрито своє «проти» під час зустрічі з Леонідом Черепейніком він не висловив.

«Вторма», до побачення? «Лісовий» та «Зелений» квартали шукають нову фірму для вивезення відсортованого сміття

Нагадаємо, ПП «Бровари-Вторма» було першим підприємством, яке  взялося зменшити у місті кількість сміття за рахунок сортування окремої сировини та подальшої її переробки. Понад 10 років «Вторма» закуповує/ безкоштовно збирає у населення відходи, сортує їх, частково переробляє, продає вторсировину, виготовляє гранули, з яких потім роблять плівку. Це все задля того, щоб  хоча б трішки  вирішити  проблему переповненості полігону «Десна-2», кажуть у фірмі.  Наразі філії ТОВ «Вторма ЮА» є не лише в Броварах, а і в Білій Церкві, Чернігові, Ніжині, Херсоні, Прилуках, Львові, Миколаєві та Одесі.

Сьогодні підприємство підтримує програми зі збереження екології та навколишнього середовища, проводить освітні заходи в навчальних закладах та благодійні програми.  Станом на червень 2019 р. ТОВ «Вторма ЮА» мало по місту близько 50 сіток для сортування вторинної сировини. Так, на одному майданчику розміщуються контейнери для скла, паперу, пластику і плівки. У травні минулого року таких сіток від «Вторми» у місті було 100, та  обслуговуюча організація

Як переробляти побутові відходи і скільки можна на них заробити: стартував онлайн-курс про сортування 
Розсортоване сміття вивозитимуть безкоштовно, за змішане – платитимемо вповні: нові правила поводження з побутовими відходами

Лісового» і «Зеленого» кварталів – ТОВ «Житло уют сервіс», – а також інших кілька ЖЕКів відмовилися співпрацювати із «Втормою», позаяк «Вторма» прийняла рішення змінити надання послуг із розподільного збору сміття – зробила їх платними.

Читайте також:

1. Як переробляти побутові відходи і скільки можна на них заробити: стартував онлайн-курс про сортування 

2. Розсортоване сміття вивозитимуть безкоштовно, за змішане – платитимемо вповні: нові правила поводження з побутовими відходами

Сніжана Максимчук для «Трибуни-Броварів»

Фото – авторки, головне – тематичне

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Джерело: Трибуна – Бровари