Вадим Мутило – затятий опозиціонер до влади та «майже ідеальний депутат» із точки зору виборців | Трибуна

image
12 Березня 2020, 21:36
Поділитися:

Вадим Мутило обирався від ВО «Батьківщина», але доволі швидко став «позафракційним». І хоча депутат не обійняв жодної посади в міські раді, це не завадило йому ефективно працювати в бюджетній комісії та долучитися до вирішення проблем не тільки свого округу. Про роботу депутата, досягнення та розчарування,  читайте у матеріалі.

Вадим Мутило – «справжній активіст» ВО «Батьківщина» ще з часів, коли лідерка партії підпала під репресії у 2011 році, тому в лавах саме цієї політичної сили був активним учасником Майдану, а ніч із 18 на 19 лютого зустрів на Майдані. Під час четвертої хвилі мобілізації був призваний до лав Нацгвардії України, але потрапив не в АТО, а в Одеську область, де на той час очікували серйозних провокацій. Виборчу кампанію 2015 року проводив самостійно фактично під час короткотермінових відпусток із військової частини, але спромігся стати одним із 4-х депутатів від своєї політсили. 

Бурхливі події навколо обрання секретаря міської ради в 2015/2016 році не оминули і його. Несподівано для нього, а, головне, для його однопартійців, «демократична більшість» у грудні 2015 року висунула Вадима Мутила на посаду секретаря міської ради. Під час розгляду кандидатури, «проти» агітували, в першу чергу, його колеги по фракції, мотивуючи тим, що Вадим – військовозобов’язаний, тож у будь-який час може бути призваний. Вочевидь, його кандидатура як секретаря була не до вподоби міському голові, тому голосів набралося лише 14 із 19 необхідних. Зараз зрозуміло,  що депутат був із самого початку налаштований опозиційно до влади, а його колеги по фракції – з перших днів підтримали міського голову, тому членом фракції БЮТ у міській раді Вадим Мутило так і не став. «Розлучення» було неминучим, а «секретаріада» лише прискорила цей процес, який закінчився через рік. Остаточно «обурило» колег по фракції те, що Вадим Мутило влаштувався на роботу на підприємство, де керівником був інший депутат – Леонід Черепейнік. Почалися звинувачення, що Вадим «на зарплаті» у депутата іншої фракції, причому тон та зміст звинувачень обурили інших депутатів. «Пропозицію» здати мандат депутат від БЮТ відкинув, мотивуючи тим, що має зобов’язання перед своїми виборцями, але з тих пір у переважній більшості рішень до міського голови був налаштований опозиційно. 

Депутатська діяльність

Вадим Мутило є членом бюджетної комісії міської ради, в якій бере активну участь та, як людина з бізнесу, критично оцінює рішення, запропоновані владою. Зокрема, долучався до бюджетних слухань протягом каденції  і є автором ідеї про впровадження єдиної міської програми допомоги онкохворим: програма із забезпечення ліками пільгових категорій населення в Броварах прийнята наприкінці 2017 року та працює понад 2 роки.

Ліки за рахунок бюджету Броварів: які, кому та скільки?

Як член бюджетної комісії, часто не підтримував рішення, які вважав марним витрачанням бюджетних коштів. Наприклад, не підтримав виділення коштів на комунальне ЗМІ «Броварська редакція радіомовлення».  

Із броварського радіо намагаються зробити телебаченя. Уже виділено понад мільйон гривень  

Депутат вважає, що відмова підвищувати тарифи – це й є популізм.Також він уважно слідкував за фінансовим станом теплопостачальника – КП «Броваритеплоенергія». Вадим Мутило був єдиним депутатом, який спромігся пояснити громаді, у тому числі у соціальних мережах, усю «історію питання»: як із запасного поля стадіону «Спартак» за 7 млн грн ми опинилися перед необхідністю закінчити об’єкт вартістю в 21 млн грн. 

Округ депутата розташований між бульв. Незалежності та вул. Героїв УПА. Саме тут багато занедбаних житлових будинків: є гуртожитки, «хрущівки» та старі двоповерхові будинки. У своєму звіті депутат  повідомляє, що вдалося зробити на окрузі в плані ремонтів житлового фонду та благоустрою. Щорічне депутатське звітування Вадим Мутило проводить не перед порожніми аудиторіями, а у дворах будинків на своєму окрузі: місцеві ЗМІ зафіксували, що представники будинкового комітету були дуже задоволені співпрацею з депутатом.

Звітування депутата перед мешканцями округу

Мешканці на звітуванні Вадима Мутила: «Ми хочемо такого депутата назавжди» 

Також зі звіту зрозуміло, що депутат переймався проблемою інвесторів довгобуду на вул. С. Петлюри, 21-Б. Звісно, проблема складна та давня, нею багато хто займався, але результат є: проведений конкурс із відбору забудовника, який у обмін на земельну ділянку зобов’язався добудувати довгобуд обманутих інвесторів.

Довгобуд на С. Петлюри, 21-б добудує фірма «Атлант»: відбувся конкурс на відбір забудовника 

Вадим Мутило був членом робочої групи, яка намагалася розібратися із фінансовим станом КП «Оздоровчо-реабілітаційний центр». Робота групи була довгою та кропіткою, поки, врешті-решт, усім не стало зрозуміло, що керівництво у комунальному підприємстві потрібно змінювати.  Басейн досі не вийшов на самоокупність, але його робота стала прозорішою вже за нового керівника.

Депутатом проведена вагома робота щодо створення гаражного кооперативу «Лагунова-2015». Мова йде про власників близько 200 незаконних гаражів, що були розташовані на вул. Героїв УПА та бульв. Незалежності, які чинили опір при спробі демонтувати гаражі згідно із рішенням виконкому. Вадим Мутило, який прибув на місце події на своєму окрузі, заявляв, що незаконні гаражі потрібно демонтувати, але «знайти альтернативу», наприклад, створити новий гаражний кооператив. Цю ідею підтримали власники незаконних гаражів, і почалася довга історія боротьби за земельну ділянку. Після щонайменше трикратної відмови, депутати надали дозвіл на розроблення проєкту землеустрою щодо відведення земельної ділянки площею 0,87 га у районі вул. Залізничної під потреби гаражного кооперативу. Увесь цей час інтереси членів кооперативу представляв Вадим Мутило, втім,  наразі проєкт землеустрою  не винесений на розгляд депутатів.

Вадим Мутило

Виступ депутата під час сесії

Вадим Мутило – один із небагатьох депутатів, який може у соціальних мережах пояснити свою позицію щодо голосування та відповісти на запитання. Зокрема, він не лише не підтримав ганебне рішення по земельній ділянці на вул. Грушевського, 15-Г, але того ж дня пояснив свою позицію в соцмережі FB. 

Вадим Мутило

Результати голосування, що «засвідчують опозиційність»

Родина та статки

Родина депутата складається з дружини, двох доньок та батьків. Рухоме та нерухоме майно, яким володіє родина,  практично не змінювалося протягом каденції. Зокрема, разом із батьками депутат володіє квартирою площею 75 м.кв у Броварах, мати володіє квартирою площею 49 м.кв, батько – будинком167 м.кв у Перемозі Броварського району та ділянкою 600 м.кв у Рожнах. Щодо цінного рухомого майна, то депутат володіє двома легковими авто: Ford Focus 2013 року, набутий у 2016 році, та  Volkswagen Caddy, набутий у 2007 році. Батько депутата володіє Rover 620 Si, набутим у 2008 році.

Депутат є співзасновником ТОВ «Проєктно-будівельний центр «ІНТЕЛ ЛІГА», де він володіє 50%, але власний будівельний бізнес заморожений ще з часів мобілізації.

Щодо доходів, то окрім зарплати технічного директора в ТОВ «Бровари-Вторма», він отримує дохід від підприємницької діяльності. У 2018 році зарплата депутата склала 159,3 тис.грн, дохід від підприємницької діяльності – 960 тис.грн, ще 50 тис.грн декларувала його дружина від здійснення підприємницької діяльності. Але у 2019 році ситуація з доходами у депутата суттєво покращилася, і він навіть був вимушений щомісяця здавати окрему декларацію щодо форми змін: у кожній з 12 поданих у 2019 році декларацій вказаний дохід від 100 до 300 тис. грн.

Вадим Мутило – один із небагатьох, хто протягом каденції декларує фінансові зобов’язання перед банком: родина виплачувала великий доларовий кредит, набутий у 2008 році, але наразі кредит погашено. Готівкових коштів, заощаджень або коштів позичених третім особам, родина депутата не декларує.

Ангеліна Козлова для «Трибуни-Броварів»

Фото – авторки, «Трибуни-Броварів»

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Джерело: Трибуна – Бровари