“Чистенький і затишний Обухів”, але, є одне “але”: проблеми з електроенергією

image
8 Березня 2020, 04:50
Поділитися:



Одна з проблем Обухова і інших київських передмість це перевантаженість підстанцій, які забезпечують електрикою місто, і зношеність ліній електропостачання.

Про це йдеться в розлоголому лонгріді Олени Голубєвої “Хвороба росту: Коли припиняться перебої з електроенергією в передмістях Києва?”

– Чистенький і затишний Обухів розташований всього в 45 км від Києва. Зі столицею місто сполучається трасами з відмінним дорожнім покриттям – Новообухівською та Старообухівською. Маршруткою до станції метро “Видубичі” можна дістатися за півгодини. За півгодини можна доїхати і до сусіднього містечка – Українки, де є чудові пляжі на березі Дніпра, – схарактеризувала Обухів вона.

За її словами, на відміну від київських, ціни на нерухомість в Обухові кусаються не так сильно. Квадратний метр житла у багатоквартирному будинку (залежно від рівня комфорту) коштує 11-15 тис. грн/кв. м. Винайняти квартиру в довгострокову оренду можна за 4-5 тис. грн/місяць плюс комунальні. Охочих вкласти гроші в покупку нерухомості в Обухові, як і у багатьох інших містах, що динамічно розвиваються в передмісті столиці, не так вже мало.

Мер Обухова Олександр Левченко розповів 112.ua про масштабні плани забудови 250-280 тис. кв. м (житлові й комерційні об’єкти) на мікрорайоні № 3. Зараз там вже зводяться перші три будинки. Згодом мають з’явитися два дитсадки, великий торгово-розважальний центр і відповідні побутові структури. В Обухові також є два мікрорайони, в яких розвивається індивідуальне будівництво: Полянський-1 і Полянський-2. Під житлову забудову там вже виділено 420 земельних ділянок.

Серйозна перешкода на шляху реалізації планів будівництва нових квадратних метрів житла – перевантаженість підстанцій, які забезпечують електрикою місто, і зношеність ліній електропостачання. Для забезпечення наявного житлового фонду (142 багатоповерхових будівель і близько 6 тис. індивідуальних домогосподарств) плюс підприємства промислового вузла електроенергії ледь вистачає.

У зв’язку з цим “Київобленерго” (оператор системи розподілу) півтора року тому припинило видавати дозволи на нові приєднання до електромережі в Обухові та Обухівському районі. Тутешній Болівар нових користувачів не витримає. Після переходу “Київобленерго” у власність компанії ДТЕК (навесні минулого року) видання дозволів відновилася, але переважно тільки під індивідуальне будівництво.

– В Обухівському районі швидкість розвитку житлової забудови випереджає розвиток енергетичної інфраструктури. За останні 4 роки навантаження на основне джерело постачання електроенергії – підстанцію 110/35/10 кВ “Обухів” – збільшилося на 20%. Зараз встановлена потужність електроустановок споживачів, які отримують електроенергію від цієї підстанції, втричі перевищує допустиме на підстанцію навантаження, а загальний сумарний дефіцит потужності, яка необхідна для забезпечення приєднання нових користувачів, з якими вже укладено договори, досяг 16 МВт, – повідомили 112.ua у прес-службі “Київобленерго”.

Схожа ситуація і в інших розташованих недалеко від Києва містах і районах передмістя, у яких триває активна житлова забудова.





Source link