У Броварах стартувала флешмоб-естафета до Міжнародного дня людей із синдромом Дауна

image
21 Березня 2019, 12:26
Поділитися:

21 березня у світі відзначають День людей із синдромом Дауна (World Down Syndrome Day). Як свідчать статистичні дані, ймовірність народження дитини з синдромом Дауна становить 1:600-800 усіх новонароджених і не залежить від раси, місця проживання, способу життя або соціального становища батьків.

У 2011 році Генеральна Асамблея ООН оголосила, що Всесвітній день людей із синдромом Дауна  відзначатиметься саме 21 березня щороку, починаючи з 2012-го. Його мета – привернути увагу суспільства до проблем людей із обмеженими можливостями, але  добрих та щирих, що і відрізняє їх від інших.

Дату 21 березня  вибрано не випадково: це символічне позначення самого синдрому Дауна, причиною якого є трисомія однієї з хромосом. У людини, яка страждає на це захворювання, 21-а хромосома наявна у трьох копіях. У перекладі на мову календаря вийшло 21-е число місяця.

У сучасному світі батьки дітей із синдромом Дауна змушені щодня боротися за гідне існування і майбутнє своїх дітей, долаючи величезний опір і нерозуміння з боку суспільства. Але «сонячні» діти не менш обдаровані, ніж звичайні. Багато хто з них мають різні таланти: художні, музичні та інші.

В Європі та Америці люди з синдромом Дауна отримують вищу освіту, влаштовуються на роботу і створюють сім’ю. Деякі з них стають відомими музикантами, акторами і спортсменами.

У Броварах рівно рік тому відкрили голландську пекарню «21.3», засновниками якої є Аренда та Андрій Василенки. Вони самі батьки «сонячної» дитини, тож прийняли виклик долі, присвятивши себе створенню умов для розвитку й соціалізації дітей із синдромом Дауна в Україні. В пекарні працює «сонячна» молодь, якій допомагають соціалізуватися та адаптуватися до життя в суспільстві. Придбання продукції пекарні –  не просто купівля хліба, але й інвестиція у працевлаштування «сонячних» людей. 25% прибутку направляють на створення нових робочих місць та соціального супроводу для людей із ментальними особливостями.

На честь Дня народження пекарні та за підтримки Благодійного фонду «Перспектива 21-3» запрошують усіх охочих долучитися до флешмобу – естафети та спробувати отримати смачний і солодкий подарунок від голландської пекарні «21-3».

В Україні щорічно в рамках Всесвітнього дня людей із синдромом Дауна проходить акція – флешмоб «LOTS OF SOCKS». У цей день люди, які висловлюють толерантність і підтримку людям із синдромом Дауна, надягають яскраві непарні шкарпетки, як символ додаткової хромосоми.

Джерело: Трибуна Бровари