Вісник Кагарличчини — Плідна праця Ольги Куцої

image
6 Березня 2020, 16:10
Поділитися:

Вчитель – надзвичайна професія. У його силах подарувати світові нового Ейнштейна, Бетховена, Кулібіна, Кусто чи Пікассо. Хоча можна й просто виховувати та навчати дітей добрими, відкритими, думаючими, принциповими, цілеспрямованими.
Для своїх учнів вона і вчитель, і друг. У неї прекрасно виходить балансувати. А відтак слово вчителя історії та правознавства Кагарлицької школи № 2 ім. Дашенка Ольги Куцої для своїх учнів вагоме.
Ольга Сергіївна чудово знає свій предмет, позитивно ставиться до дітей і має внутрішній стержень.
– Діти не пробачають інертності, байдужості до них, – стверджує вчителька. – Найкраще пояснення завжди – це власний приклад. Вчитель повинен мотивувати учня, бо без мотивації не буде результату.
Різноманітними методами роботи Ольга Сергіївна демонструє учням те, що світ – багатогранний, його потрібно бачити, відчувати, жити у ньому на повну силу, а ще – знати історію, яка багато що пояснює.
– Для мене дуже важливо, щоб такі поняття, як “Батьківщина”, “патріотизм” не були пустим звуком. Щоб вони були в серці. І щоб діти гордилися своєю нацією, – пояснює Ольга Сергіївна.
Неймовірна кількість поїздок із школярами у вихідні до театру українського кіно, музею гетьманства у столицю, у Кам’янець-Подільський, у Чигирин до Дня козацтва, до кінотеатру на українське кіно (наприклад, “Кіборги”), туристичні походи з дітьми та їх батьками, козацький куліш – це далеко не повний перелік місць, де проводить вчителька свої вихідні. А що вже казати про постійні збори допомоги українським воїнам на фронт, де відстоюються наша незалежність, наші території, наш народ! Ольга Сергіївна започатковує акції і першою ж бере у них участь, подаючи приклад своїм учням і колегам, після чого зібрана допомога доставляється на фронт, на передову для підтримки наших бійців. А це – військове спорядження, одяг, харчі, медикаменти. Мама її учениці виявила бажання подарувати цуценя чистокровної вівчарки добровольцям на фронт – щоб собака і рятувала, і справу потрібну робила. Маленький Рей (так назвала цуценя Оксана Богданова, яка й зробила цей подарунок), що означає “опора”, став частиною родини бійця і парамедика Надії Богович (позивний “Руда”) і командира тактичної групи “Сапсан” ДУК “Правий Сектор” Юрія Шевчука (позивний “Сирота”). Рей – красивий молодий пес – вірний охоронець “Рудої” і друг добровольців-побратимів своєї господарки.
Красномовно говорять про вчителя результати роботи його учнів на олімпіадах та усіляких конкурсах. Богдана Шкута, до прикладу, – переможець обласного етапу МАН з історичного краєзнавства. В минулому році дівчинка зайняла ІІ місце в районі з правознавства. Патріотична гра “Джура” принесла вчителю та її вихованцям ІІІ місце в районі. Ольга Сергіївна разом з школярами постійно бере участь в історичних конкурсах “Лелека” та “Олімпус” поза шкільною програмою. Варто додати, що в минулому році педагог Ольга Куца виборола титул “Вчитель року” з історії на Кагарличчині.

Джерело: Вісник Кагарличчини — Головна