Захист від ворога, «одягнутого в корону»

image
6 Березня 2020, 14:09
Поділитися:

Назва вірусу пов’язана з тим, що на своїй поверхні він «нарощує шипи», тому під мікроскопом виглядає наче одягнутим у корону.

За даними ВООЗ перші випадки захворювання на коронавірусну інфекцію зареєстровані в Китайській Народній Республіці в грудні 2019 року. Вірус почав розповсюджуватися з ринку морепродуктів в м.Ухань (провінція Хубей).
Захворювання коронавірусом зареєстровано в понад 48 країнах світу. Станом на 03.03.2020 року в Україні зафіксовано перший випадок захворювання на коронавірусну інфекцію (Чернівецька область).
За даним ВООЗ у 80% інфікованих хвороба протікає легко, 14% мають серйозні проблеми – вірусну пневмонію і труднощі з диханням, 5% мають критичні стани (дихальну недостатність, септичний шок). Смертність становить 2%.
Коронавірус нестійкий і може знаходитися на об’єктах зовнішнього середовища до трьох діб. Гине при температурі 40 градусів С.
Інкубаційний період від 10 до 14 днів, але зафіксовані випадки збільшення його до 24 днів. У цей час клінічні симптоми хвороби відсутні, але хворий є джерелом інфекції.
Коронавірусною інфекцією практично не хворіють діти, вразливими є особи літнього віку та люди, які мають хронічні захворювання.
Зареєстровані повторні випадки захворювання на коронавірусну інфекцію. Інфекція передається від тварин людям та від людини до людини.

Імовірні шляхи зараження:

повітряно-крапельним шляхом (при кашлі та чханні хворої особи);
контактно-побутовим шляхом (через руки, предмети, поцілунки та рукостискання).

Клінічні прояви хвороби

Катаральні явища з носу незначні або відсутні, задишка (ускладнення дихання), біль у грудях, лихоманка, синусити, трахеїти, отити, вірусна пневмонія. Симптоми захворювання можуть виникнути через 2-14 днів після зараження. Діагноз коронавірусної інфекції встановлюється при позитивному тесті на цю інфекцію.

! Не існує специфічного противірусного лікування для людей, які захворіли на коронавірусну інфекцію. Наразі немає вакцини для захисту від неї.

Правила захисту

уникати незахищеного контакту з дикими та свійськими тваринами;
дотримуватися гігієни — частіше мити руки з милом або протирати спиртовими салфетками чи дезінфекційними засобами;
тримати дистанцію від хворих не менше 1 м;
не торкатися обличчя немитими руками;
ретельно готувати їжу, зокрема м’ясо і яйця;
більше бувати на свіжому повітрі, відмовитися від відвідування торгівельних центрів, театрів, масових заходів тощо;
провітрювати приміщення;
промивати ніс ізотонічним розчином, який можна приготувати самим: 1 чайна ложка солі на 1 літр води. 

Як запобігти поширенню інфекції

якщо ви відчуваєте симптоми респіраторного захворювання, обмежте контакти з іншими людьми і використовуйте захисну маску для обличчя, яку через кожні три години слід змінювати та знезаражувати;
якщо ви відвідували країни, де є випадки коронавірусної інфекції й у вас виникли симптоми респіраторного захворювання, звертайтеся за меддопомогою (викликайте швидку);
при кашлі та чханні прикривайте рот і ніс зігнутим ліктем чи одноразовою серветкою.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Джерело: Газета «ВІСТІ» – Бориспіль. Новини. Інформація. Реклама