45 років тому змінився статус Борисполя

image
5 Березня 2020, 18:09
Поділитися:

Указом Президії Верховної Ради УРСР від 3 березня 1975 року «Про утворення районів у містах і віднесення деяких міст Української РСР до категорії міст обласного підпорядкування» відповідний статус серед інших отримало і місто Бориспіль.

Згідно з діючими на той час положеннями, місто обласного підпорядкування повинно було мати понад 50 тисяч населення, але в окремих випадках допускалася і менша кількість, якщо місто мало важливе промислове, соціально-культурне та історичне значення, а також перспективи щодо економічного, соціального розвитку і, відповідно, збільшення кількості населення.

Відомо, що за переписом 1970 року населення Борисполя складало 32365 осіб. Тому головну роль у отриманні містом статусу обласного підпорядкування зіграла наявність аеропорту «Бориспіль» — головного повітряного порту Української РСР та другого за розміром у СРСР (після аеропорту «Домодєдово»), який приняв перших пасажирів у 1965 році.

Вважається, що саме завдяки аеропорту місто отримало значний потенціал розвитку — вже у 70-х роках місто почало розбудовуватися, з’являлися перші багатоповерхівки. Працювали колгоспи «Бориспільський» та «Промінь», промислові підприємства, в т.ч. швейна і ворсова фабрики, заводи молочних і продтоварів, завод залізабетонних виробів, транспортні і будівельні підприємства, РЕМ. Уже були збудовані кінотеатр «Дружба» та стадіон «Колос», будинок культури на 560 місць та парк культури і відпочинку. Діяли поліклініка, лікарня на 240 ліжок та протитуберкульозний диспансер, 9 дитячих ясел і дитсадків, 5 загальноосвітніх, музична та спортивна школи.

Виведення міста у 1975 році зі складу Бориспільського району і підпорядкування безпосередньо області наділило місцеву владу більшими повноваженнями, зокрема, у фінансовій сфері, та надало поштовх його подальшому розвитку.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Джерело: Газета «ВІСТІ» – Бориспіль. Новини. Інформація. Реклама