Міський голова вручив ключі від 10 квартир. Кому дісталися? | Трибуна

image
4 Березня 2020, 20:42
Поділитися:

Можливість розподілити квартири у новобудовах випадає не часто, тому цього разу «ділили» їх довго та ретельно: зміни до рішення виконкому вносилися навіть прямо під час засідання. Урочисте вручення документів на квартири сьогодні відбулося у кабінету міського голови, хоча процес розподілу і досі незавершений. Кому дісталося власне та службове житло, хто його розподіляв, чому черга майже не рушиться та як воно – стояти у черзі 47 років,  – читайте у матеріалі.

На «вручення ключів» від квартир у кабінет міського голови потрапили не лише родини, які отримали житло цього разу, але й пільговики, які чекають на отримання житла. Ігор Сапожко та Лариса Виноградова коротко розповіли історії та обставини родин, які за чергою цього разу отримали житло. За десятки  років перебування у черзі людям було що згадати, але, звісно, лунали й слова подяки від щасливих власників нових квартир.

Нагадаємо, що 10 квартир надало ТОВ «Альянс-Новобуд» у рамках інвестиційного договору 2012 року. Місяць тому рішенням виконкому затверджено порядок розподілу квартир серед тих, хто перебуває на квартобліку. Згідно із порядком, по одній квартирі мало дістатися багатодітній родині, учаснику бойових дій в Афганістані, співробітникам КНП «Броварська БКЛ» та КНП БМР «БМЦПМСД», провідному спортсмену міста, людині, потребуючій поліпшення умов за станом здоров’я та, вперше за багато років, людині, яка перебуває на загальній черзі. Ще 3 квартири розподілені як «службове житло» між управлінням освіти та науки і КП «ЖЕК-4».

У Броварах розподілять 10 квартир у новобудовах 
Квартирне питання» або квест тривалістю у життя 

Під час «вручення ключів» міський голова підкреслив, що він квартири не видає: долю квартир, розподілених на установи, вирішують самі колективи установ. Чиновник окремо відмітив КНП «Броварська БКЛ», де профком принципово наглядає за чітким дотриманням черги.

Начальник управління комунальної власності та житла Володимир Маковський нагадав, що після отримання рішення від трудових колективів, житлова комісія ретельно перевіряє дотримання черговості. А найближчим часом Рахункова палата України здійснюватиме перевірку розподілу та придбання житла за кошти державних субвенцій у м. Бровари. Міський голова не оминув нагадати, що держава «гарантує пільги, але не надає жодного забезпечення під реалізацію цих пільг» саме це стає приводом того, що в окремих пільгових чергах житла очікують 30-40 років.

Хто та чому отримав постійне та службове житло

У підсумку, ордери на заселення житлової площі отримали.

Шуляк Надія Матвіївна – як багатодітна родина, в якій виховується 9 дітей. Насправді, у родині зараз проживає щонайменше 18 осіб, тому родині виділена 3-кімнатна квартира.
Данильченко Ігор Григорович – учасник бойових дій в Афганістані отримав 3-кімнатну квартиру.
Кобижча Марія Степанівна – отримала 2-кімнатну квартиру по загальній черзі, як така, що перебуває на обліку з 1977 року.
Постол Віктор Васильович – провідний спортсмен міста, який не потребує додаткових рекомендацій, отримав 2-кімнатну квартиру.
Миронченко Тетяна Володимирівна – медпрацівник КНП «Броварська БКЛ», яка перебуває на квартобліку як «молодий спеціаліст» із 1984 року.
Полуденко Наталія Борисівна – 70-річна лікарка КНП БМР «БМЦПМСД», яка мешкає у гуртожитку.
Остання квартира була надана Підгорному Олександру Степановичу, військовослужбовцю, звільненому в запас за станом здоров’я, який перебуває на обліку з 1991 року та живе у гуртожитку. Але під час засідання виконкому гр. Наталія Плешкун попросила виконком зняти питання з розгляду, оскільки, на її думку, квартира мала бути розподілена саме її родині. Питання виносиметься на повторний розгляд житлової комісії. Володимир Маковський у коментарі «Трибуні» запевнив, що всі вимоги та процедури дотримані, тому навряд чи житлова комісія прийме інше рішення, але питання розгляне.

Ветеран війни в Афганістані Ігор Данильченко з дружиною, нарешті, отримав 3-кімнатну квартиру. У сім’ї  виховується  троє  дітей

Розподіл квартир

Марія Кобижча чекала на квартиру з 1977 року, а поки ще «живе на кухні» невеликої «готельки» разом із сім’єю своєї доньки

Щодо двох 2-кімнатних службових квартир, то від управління освіти вони дісталися директоркам СШ № 7 Ользі Жигуловій та ЗОШ № 10 Надії Болілій. Службова 3-кімнатна квартира для КП «ЖЕК-4» дісталася директору цього комунального підприємства Олександру Кабзюку. В рішенні зазначено, що квартири «видані на період роботи», але в цьому ж рішенні виконкому є пункт, який виключає житлову площу з числа «службова» за КП «ЖЕК-5» та надає її за постійним ордером директору ЖЕКу.  Тобто, механізм отримання власного житла із службового – цілком реальний.

Із приводу розподілу службового житла, Володимир Маковський запевнив, що ті, хто його отримав, дійсно не мають власного житла та тривалий час перебували у черзі. А також зазначив, що кожна з цих родин має у складі членів сім’ї пільговиків: або учасників АТО, або інвалідів війни.

Житло для учасників АТО:  проблеми та перспективи

Присутні не могли не згадати про житло для учасників АТО, позаяк ця тема є болючою для суспільства. За інформацією міського голови, за інвестиційним конкурсом у місті будується два багатоповерхових житлових будинки, частину квартир у яких розподілять серед учасників АТО. Ігор Сапожко зазначив, що будинок на вул. Олімпійській, 12-А має вищу ступінь готовності, тому місто не очікуватиме введення в експлуатацію другого будинку на вул. Симоненка, 113, а розподілить 70 квартир одразу в будинку на Олімпійській.

І міський голова, і начальник управління комунальної власності та житла підкреслили, що вони не мають жодного впливу на розподіл квартир для учасників АТО: усе вирішує координаційна рада з питань АТО. Але координаційна рада  не пристала на численні пропозиції від чиновників розробити чітке положення щодо порядку розподілу квартир. Причому, розробити таке положення пропонували не лише чиновники, а навіть члени коордради, наприклад, за принципом «бальної системи». Положення має враховувати, щонайменше, декілька важливих критеріїв: рік перебування в АТО, тривалість військової служби, наявність поранень або нагород та термін перебування на квартобліку.

Розподіл квартир та створення пам’ятника бійцям затягується – коордрада з питань АТО 
Операція «Житло»: у координаційній раді взялися за «квартирне питання» бійців АТО 

Позаяк такого положення немає, принцип розподілу квартир серед учасників АТО наразі невідомий не лише громаді, але й самим учасникам АТО, що спричиняє численні скандали, які супроводжують роботу цього органу.

Нагадаємо, що у листопаді 2019 року радником міського голови з питань АТО став Віталій Корнет, який на посаді замінив Станіслава Мальця. Саме він очолив координаційну раду з питань АТО та увійшов до складу комісії з житлових питань. Питання, чи буде розроблено чітке положення до уведення будинку в експлуатацію, залишається відкритим, тому всі, хто планує отримувати квартири, мають тримати питання на контролі.

 
Ангеліна Козлова

Фото – авторки

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Джерело: Трибуна – Бровари