Екологія Броварів: рівень забруднення атмосферного повітря у лютому

image
20 Березня 2019, 18:25
Поділитися:

Щомісяця Центральна геофізична обсерваторія ім. Б. Срезневського проводить системні спостереження за вмістом шкідливих речовин у атмосферному повітрі в Київській області. Не став виключенням і лютий 2019 року. Спостереження проводились у містах Біла Церква, Бровари, Обухів та Українка. У повітрі визначали вміст чотирьох основних домішок: завислі речовини, діоксид сірки, оксид вуглецю, діоксид азоту та вміст важких металів. Оцінка стану забруднення атмосферного повітря проводилась шляхом порівняння з відповідними гранично допустимими концентраціями (ГДК).

Спостереження за станом забруднення повітря  в Броварах проводилося на одному посту. За даними обсерваторії, в нашому місті середньомісячні концентрації основних забруднювальних речовин складали:

діоксиду азоту – 1,8 ГДКс.д.,
діоксиду сірки – 0,8 ГДКс.д.,
оксиду вуглецю та завислих речовин – 0,3 ГДКс.д.

Максимальні концентрації становили:

діоксиду азоту – 0,6 ГДКм.р.,
оксиду вуглецю – 0,3 ГДКм.р.,
завислих речовин та діоксиду сірки – 0,1 ГДКм.р.

Порівняно з січнем 2019 року та лютим 2018 року, забруднення атмосферного повітря в лютому 2019 р. залишилось на тому ж рівні.

Стан повітря у Броварах за показниками вмісту шкідливих речовин приблизно однаковий як у Білій Церкві, Обухові та Українці.

Що стосується столиці, то порівняно з січнем 2019 року рівень забруднення повітря в Києві майже не
змінився. Відмічалось зниження вмісту формальдегіду, а от рівень діоксиду азоту зріс. Порівняно з лютим 2018 р. загальний рівень забруднення атмосферного повітря в столиці підвищився. Зафіксовано суттєве зростання вмісту діоксиду сірки, підвищення вмісту діоксиду азоту. Поряд з цим дещо знизився вміст фенолу та оксиду азоту.

Нагадаємо, минулого року «Трибуна-Бровари» опублікувала інформацію щодо середньодобового вмісту шкідливих домішок у атмосферному повітрі Броварів порівняно з відповідним нормативом ГДК (с.д. – середньодобова). Тоді дослідження було проведене на 15-ти спостережних точках Броварів. Пізніше спеціалістами Центральної геофізичної обсерваторії (ЦГО) було запропоновано провести додаткові обстеження за допомогою газоаналізаторів у місті в «години пік».

Джерело: Трибуна Бровари