Знову актуально: перейменування вул. Разіна та меморіальна дошка Петлюрі | Трибуна

image
2 Березня 2020, 09:16
Поділитися:

У Броварах винесуть на громадське обговорення питання про перейменування вул. Степана Разіна на вул. Володимира Мономаха. Окрім того, на місцевому вокзалі мають з’явитися меморіальні дошки Симонові Петлюрі та зв’язковій ОУН Ользі Гасин, а на 1-ій школі – краєзнавцю Дмитру Гамалію. Такі рекомендації цієї п’ятниці ухвалила комісія з питань найменувань та пам’ятних знаків.

Як зазначив голова комісії Дмитро Карпій, найтриваліше колегіальний орган обговорював питання найменування в Броварах річки Дарниця. Мовляв, за інформацією активістів, саме в нашому місті бере початок найпотужніша в цій місцевості притока Дніпра. Починається Дарниця з Оболоні, озера Вербного, і йде далі на південь, через вул. Київську, 125 і Світловщину, виходячи за залізницю.

Активісти спираються на карту Боплана 1641 року. На ній Бровари – біля озера з підписом Darnica

Віктор Малофієнко

Активіст Віктор Малофієнко показує річку Дарниця на карті

Під час обговорення з’ясувалось, що не лише історична справедливість цікавить активістів і краєзнавців, а й питання відновлення русла струмка в разі визнання його річкою. Це, на думку ініціаторів, має посприяти в боротьбі з підтопленнями.

Читайте також: Боротьба з підтопленням Броварів: початок є, кінця – не видно

Усі рішення, які є рекомендаціями для Броварської міської ради, комісія ухвалювала за результатами розгляду листів від громадян і установ, зазначає Дмитро Карпій.

Дмитро Карпій

Дмитро Карпій під час засідання комісії в 2016 році

Щодо перейменування вулиць колегіальний орган отримав 3 листи із 4-ма пропозиціями, каже голова комісії. Звернення місцевого мешканця Антона Мотовиловця з проханням перейменувати центральну вул. Гагаріна на честь Федора Медведя, сотника Броварської козацької сотні, відхилили майже одразу.

Читайте також: Замість Леніна перед прокуратурою встановлять пам’ятний знак Броварській козацькій сотні

Зазначимо, Броварська сотня як адміністративне формування була складовою Київського полку в 17-му ст. Саме тоді Федір Медвідь і очолював сотню – як військове утворення. Водночас краєзнавці зауважили, що про цю історичну постать бракує інформації. До того ж, є питання щодо того, як правильно вживати його прізвище – Медвідь чи Ведмідь.

Іще три пропозиції подав громадянин Данило Василинюк. Він попрохав назвати вулиці Маяковського, Декабристів і Степана Разіна на честь, відповідно, Ярополка Володимировича, Князя Всеволода і Князя Ізяслава. Обговоривши, комісія вирішила винести на громадське обговорення перейменування лише вул. Степана Разіна на честь Володимира Мономаха.

Читайте також: Вулицю Вокзальну не перейменують, – рішення профільної комісії

Таке рішення експерти пояснили тим, що Степан Разін є доволі одіозною історичною персоною. А батько Ярополка Володимировича – Володимир Мономах – має більший стосунок до Броварів, ніж його син. До того ж, саме Володимира Мономаха раніше рекомендували як нову назву в Інституті історії України НАНУ. Там само вказували на необхідність прибрати назву на честь Степана Разіна.

Експертний висновок Інституту історії України НАНУ

Питання встановлення на вокзалі меморіальної дошки лідеру українського війська часів УНР, а на початку 1918 року – очільнику Гайдамацького коша Слобідської України, Симонові Петлюрі музейники та краєзнавці обговорювали протягом років. Штаб-вагон командира стояв саме на станції «Бровари». Тут він приймав звіт від командувача боєм під Крутами – Аверкія Гончаренка.

Читайте також: 102 роки тому відбувся бій під Крутами, який лишив слід і в Броварах

На одному з попередніх засідань також підняли питання про вшанування зв’язкової лідера УПА Романа Шухевича та полковника Олекси Гасина – Ольги Гасин. Після заслання жінка доживала віку саме в Броварах, жила на Торгмаші, а працювала поруч із вокзалом – у буфеті Заводу холодильників.

Станція, вокзал, електричка, УЗ

Десь тут перебував штабний вагон Симона Петлюри в 1918 році. А за сотню-дві метрів лівіше у 2-ій половині 20-го ст. стояв Завод холодильників, де працювала Ольга Гасин

Окрім того, колегіальний органі проголосував за встановлення стели на могилі броварського краєзнавця-шевченкознавця Дмитра Гамалія. А заразом – і за встановлення меморіальної дошки діячу на 1-ій школі, де той учителював. Також – рекомендували Броварській міській раді взяти на облік установлений раніше пам’ятний знак Миколі Лисенку.

Комісія також відхилила пропозицію відновити пам’ятний знак 200-ій стрілецькій дивізії та 4-му полку НКВС ім. Фелікса Дзержинського в парку «Приозерному», який кілька років тому розбили невідомі. Історики та краєзнавці зазначили, що дивізія не має жодного стосунку до Броварів та оборони Києва в 1941 році. А «енкаведисти» взагалі розстрілювали червоноармійців, тобто «своїх».

НКВС

Такий вигляд мав пам’ятний знак НКВС

Читайте також:

Біля озера Качиного відкрили пам’ятний знак досліднику биківнянських могил Миколі Лисенку. ВІДЕО
Допомогу до 8-9 травня в Броварах отримають «усі»: від в’язнів концтаборів до карателів НКВС
Договір про співпрацю з російським Щолковим розірвано
Вулиці Броварів перейменовано в законний спосіб ‒ Верховний Суд
Пам’ятаємо і пишемо правильно: перелік перейменованих вулиць та провулків Броварів

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Джерело: Трибуна – Бровари