«Через чотири роки тут буде місто-сад»: кому і навіщо потрібно «озеленення» промзони Броварів | Трибуна

image
28 Лютого 2020, 21:33
Поділитися:

Одним із проєктів сесії Броварської міської ради 13 лютого 2020 року було питання «Про підготовку лоту до проведення земельних торгів із продажу права оренди земельної ділянки». Голосування, на відміну від інших, пройшло тихо, без доповідей та обговорень, мітингів та блокування трибун і залишилось непомітним. Ну, майже непомітним зараз… Втім, щось підказує, що невдовзі ця тема буде досить обговорюваною, адже стосуватиметься зведення чергового житлового кварталу.

Висотний «бум»: невдовзі на Незалежності можуть з’явитися нові багатоповерхівки

Мова йде про земельну ділянку на бульв. Незалежності орієнтовною площею 0,5500 га, яка межує з фабрикою «Галіна Бланка», хлібзаводом, вул. Металургів та з основною земельною ділянкою ТОВ «Тафіт». Саме це товариство звернулось із пропозицією виставити шмат землі на торги з продажу права оренди. Ви лише уявіть: забудовник просить провести торги, щоб орендувати землю для створення зеленої зони на бульв. Незалежності! Це ж просто «лавина інвестицій»: унаслідок торгів місто може отримати орендаря, який сплачуватиме за користування землею, а броварці отримають пів гектара зелених зон, як інвестицію у своє здоров’я та екологічно чисте довкілля?!

Фрагмент кадастрової карти України: жовтим позначено основну ділянку ТОВ “Тафіт”, “зелені шматочки”, що межуть із сусідніми землекористувачами, – це земля, право оренди якої будуть розігрувати на торгах.

Можливо, саме з цих міркувань або просто не читаючи проєктів рішеннь (що є доволі частою ситуацією для цього скликання – авт.), депутати 22-ма голосами надали дозвіл на розробку проєкту землеустрою щодо відведення згаданої земельної ділянки для подальшого продажу права оренди на конкурентних торгах. Виконавцем робіт із землеустрою визначено комунальне підприємство «Бровари-землеустрій».

Про зелені зони і КП «Бровари-Землеустрій»:
Для тих, хто не в курсі – це те саме комунальне підприємство, яке вже три роки виготовляє проєкти землеустрою на три найбільших парки Броварів – парк «Перемога», сквер «Юність», парк «Приозерний». Дозвіл на розробку проєктів депутати дали ще в грудні 2016 року, кошти за виготовлення документації сплачено. До цього часу проєкти землеустрою не винесено на затвердження депутатів.
Що раніше зроблять: затвердять документацію по існуючих парках чи виготовлять проєкт землеустрою за зверненням ТОВ «Тафіт»?

Загалом,  чи буде колись на визначеному місці озеленення чи ні – невідомо… Проте щодо основної ділянки, ТОВ «Тафіт» своїх намірів не приховує:товариство планує її забудувати і , відповідно, «залюднити». Втім, схоже, що власник землі не здогадується, що його земля вже активно «освоюється», бо виглядають неозеленені гектари ось так.

Для збільшення фото – натисніть

Історія…

Основна земельна ділянка у промисловій зоні Броварів «зконцентрувалась» у власності ТОВ «Тафіт» протягом 2007-2008 років:

грудень 2007 р. – рішенням БМР №561-30-05 (п.1.9) товариству було продано 1,0651 га для будівництва та обслуговування бази харчових продуктів – землі промисловості за 1092260,00 грн;
червень 2008 р. – рішенням БМР №775-38-05 (п.1.3) «Тафіт» купує ще 0,1580 га для будівництва та обслуговування баз із виробництва харчових продуктів вартістю 154645,40 грн;
грудень 2008р. – рішенням БМР №969-52-05 (п.5) затверджено проєкт землеустрою та змінено цільове прийначення земельної ділянки ТОВ «Тафіт» площею 1,2159 га із земель промисловості на землі комерційного використання для будівництва та обслуговування торговельно-розважального та офісного центру в районі фабрики «Галіна Бланка». Тобто, обидві ділянки були об’єднані в одну одночасно зі зміною цільового призначення.

Усі подання на розгляд сесії БМР серед інших відповідальних осіб підписував Сергій Піддубняк, який на той час був головою постійної комісії з питань розвитку та благоустрою територій, земельних відносин, архітектури, будівництва та інвестицій. За «збігом обставин», він був і залишається одним із власників ТОВ «Тафіт». 

Отже, згідно детального плану території обмеженої вулицями Київська, Металургів, Петлюри та бульв. Незалежності, на землі товариства мав бути збудований торговельний центр.  Детальний план та пояснювальну записку можна переглянути ТУТ.

Висотний «бум» у Промзоні: комфортне життя чи територія виживання?

Основне креслення детального плану території: прогнозований торговельний центр ТОВ “Тафіт” під номером 27.

Втім, власники земельної ділянки відмовились від ідеї зведення нових торговельних площ. Можливо тому, що один із засновників товариства вже збудував не один заклад торгівлі у Броварах, адже Сергій Піддубняк є власником ПП «Спартак», яке зводило ТЦ «Markmoll», відомий пересічним громадянам завдяки розташованому в будівлі закладу McDonald`s, а також ТЦ «Бутік» на вул. Чорновола та ТЦ на вул. Грушевського.

У «серці міста»: про будівництво торговельного центру та чи буде в Броварах McDonald`s

Про кінцеві наміри забудовника щодо долі власної землі стало відомо з сайту Броварської міської ради у травні 2018 року, коли управління архітектури та містобудування видало ТОВ «Тафіт» містобудівні умови та обмеження. З документу зрозуміло, що на зазначеній земельній ділянці, ймовірно, виростуть будинки висотністю 18-24 поверхів.

Іншим параметром містобудівних умов є масимально допустимий відсоток забудови земельної ділянки, який у цьому  випадку складає 23,4%. Шляхом натискання на калькуляторі кількох клавіш можна побачити, що:

маючи у власності 1,2159 га (поточний стан речей) – забудовник максимально забудує близько 0,2831 га;
збільшивши площу ділянки до 1,77га (основна ділянка 1,2159га +орендована 0,55 га під так зване «озеленення») забудувати можна буде вже близько 0,4142 га.

Різниця відчутна, чи не так?! А благі наміри озеленити місто цілком можна втілити й після зведення багатоповерхівок, адже претендувати на ці шматки землі навряд хтось схоче, оскільки за інформацією із земельної комісії БМР, вони мають безліч обмежень, тобто по них проходять інженерні комунікації та  охоронні зони.

Є в цій будівельній історії ще одне питання без відповіді…

Після видачі броварськими чиновниками містобудівних умов, журналісти «Трибуни намагались з’ясувати, як взагалі в цьому районі стало можливим житлове будівництво та яким чином ТОВ «Тафіт» із 2008 року вдалось змінити цільове призначення власної землі із земель комерційного використання для будівництва та обслуговування торговельно-розважального та офісного центру на  землі для будівництва та обслуговування житлового будинку? Адже проєкт землеустрою зі зміною цільового призначення під будівництво багатоповерхівок управлінням архітектури БМР не погоджувався, а депутати зміну цільового призначення не затверджували. (Відповіді на журналістський запит опубліковано Трибуною 04.07.2018 року ТУТ ).

Проте з 2015 року земельна ділянка зареєстрована в реєстрі з цільовим призначенням, що дозволило видати містобудівні умови та обмеження на будівництво «висоток» . Бракує лише шматочка під озеленення?…

Інформація Державного земельного кадастру про право власності та речові права на земельну ділянку ТОВ “Тафіт”

Фото – авторки

Читайте також:

Відкриття McDonald`s знову відкладається. На невизначений термін
Замість об’єктів соціального призначення містянам пропонують «хліба і видовищ»
McDonald`s у Броварах відкрився, але тему будівництва ТЦ не закрито
Забудовник VS Громада. Чому забудовник перемагає?
Дату відкриття у Броварах McDonald`s перенесено
«Оксамитові» знижки та «гранатові» сльози, – груднева інвестиційна рада

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Джерело: Трибуна – Бровари