Офісний центр на вул. Гагаріна, 21 та автостоянка на вул. Грушевського: що між ними спільного? | Трибуна

image
28 Лютого 2020, 20:45
Поділитися:

Роман Сімутін, депутат Київської обласної Ради, лідер ГО «Нові Бровари» 

Редакція сайту може не поділяти погляди авторів та не несе відповідальності за інформацію, опубліковану в розділі «Блоги». Відповідальність за зміст, достовірність фактів, цитат, власних назв та інших відомостей несуть автори текстів, розміщених у розділі «Блоги».

Ні, не те, що і там, і там «присутній» магазин мережі «АТБ». Насправді, в обох об’єктах є безпосередня участь міського голови Ігоря Сапожка. Не помітили? Зараз розшифруємо.

Ігор Сапожко вважається «досвідченим політиком», але насправді є «великим комбінатором» своїх бізнес-інтересів. Зазвичай йому вдається обставити чергові крадіжки у громади на користь своїх бізнес-інтересів таким чином, щоб оборудки не привертали увагу. Для цього достатньо їх «розтягнути у часі» та не забувати проголошувати мантру «про залучення в місто інвестицій».

Офісний центр на вул. Гагаріна: очікування VS реальність

Отже, за порядком.

Історія почалася з того, що у 2013 році вже під час Революції Гідності міська рада проголосувала за продаж земельної ділянки в 24 сотки на вул. Гагаріна, 21 із відстрочкою сплати половини суми на максимально можливий термін  у 5 років. Земельну ділянку набуло ТОВ «Альянсінвестбуд», серед засновників якого був тодішній депутат Олександр Михайлов та родичі Ігоря Трощенка та Ігоря Сапожка. Про те, чи  заявляли чиновник та депутати про «конфлікт інтересів», повідомлень у ЗМІ не було. Але точно відомо, що вони «чесно» скористалися розстрочкою на її викуп, хоча земля їм дісталася за суттєво заниженою вартістю. Підготовка до будівництва була тривалою та ґрунтовною, і «частиною» її було те, що теща Ігоря Сапожка Світлана Коваль у лютому 2018 року «завбачливо» вийшла із числа засновників підприємства. «Досвідчений комбінатор» зрозумів, як громада поставиться до будівництва офісного центру на проході до школи. І як у воду дивився!

На початку будівництва офісного центру прямо під час навчального процесу стався зсув плит на даху СШ № 7, але, на щастя, ніхто не постраждав. Мешканці сусіднього будинку почали повідомляти про тріщини у стінах. Довелося терміново замовити 2 експертизи щодо стану СШ № 7, які обійшлися міському бюджету в суму близьку до 0,5 млн грн, та «укріплювати» перекриття поверхів підпорками задля безпеки дітей. А згодом – ремонтувати школу за 9,7 млн. Невідомо, скільки обійшлося будівництво ТЦ власникам, але місту це «влетіло у копійку»!  

«Бізнесмени від влади» з «допомогою» місту не забарилися та у якості пайової участі на розвиток інфраструктури міста сплатили аж … 38 тисяч гривень! Навіть «турботливо» відрахували з пайової участі 190 тисяч гривень, які вони витратили на сусідній житловий будинок, що постраждав від будівництва. А «шалені обіцянки» мешканцям цього будинку «зробити усе для покращення» його технічного стану закінчилися тим, що ремонт мереж у підвалі будинку цього року робитиметься за рахунок …міського бюджету. Тобто, таки «потурбувалися»: переклали свої обіцянки на бюджет!  Ціна питання – ще 391,0 тисяча гривень.

акція протестуА тепер уважно подивіться на конструкцію цього офісного центру: перший поверх 3-поверхової будівлі займає магазин «АТБ», але це ж не завадило бізнес-партнерам добудувати до нього…шестиповерхову будівлю. І не просто добудувати, а буквально «втиснути» її на проході до школи!

Професіонали у справі «ущільнення забудови»

Цей приклад «точкової» забудови в історії ділових партнерів міського голови не перший: початковим досвідом був 10-ти поверховий житловий будинок, який «увіткнули на мережі» на вул. Шолом-Алейхема, 96-98, затуливши сонце двом будинкам. Але наразі будівництво багатоповерхівок у дворах шляхом ущільнення забудови «не у тренді» у мешканців міста, проте ніщо не заважає їм «навішувати локшину» на вуха про «залучення інвестицій» та «створення робочих місць». Тому наші «бізнесмени від влади» цього разу також готувалися ґрунтовно та завчасно. Але цікава деталь: цього разу якось дуже відчувалося, що компанія має «тісну співпрацю» з потужним бізнесом – мережею «АТБ», що відкрило «нові обрії». Події розвивалися настільки неймовірно, що можна знімати гостросюжетне кіно.

«Зигзаги долі» навколо автостоянки на вул. Грушевського

Почалося все у далекому 2004 році, коли мешканець міста Роман Рудак оформив оренду земельної ділянки комунальної форми власності площею 0,17 га на вул. Грушевського, 15-Г на свою матір Галину Рудак. «Співпраця» з містом була настільки вдалою, що пережила кілька каденцій міської ради, але цього здалося замало. В 2012 році Галині Рудак вдалося неймовірне: вона зареєструвала право власності на «нерухоме майно» у вигляді будки охорони, паркану та асфальтного покриття і оформила це рішенням виконкому. Усі, хто проходив подібну процедуру, підтвердять, що це майже неможливо, проте, неймовірно, але факт! Оформлення права власності назавжди прив’язувало цю земельну ділянку до орендаря: за законом ділянка, на якій розташовано майно, не виставлятиметься на конкурс, тобто, не отримає іншого орендаря.  І це майже диво: ділянка на центральній вулиці міста, ринкова вартість якої дуже висока, дісталася підприємцю за ціною маленького МАФу та сітчастого паркану!

І коли орендар уже «почивав на лаврах» бізнес-успіху, відбувся «зигзаг долі»: у 2018 році чисто випадково підприємець дізнався, що його «нерухоме майно» йому вже не належить! Фізична особа з Івано-Франківська не лише оформила майно на себе, але й встигла його продати … мережі «АТБ» за ДВАНАДЦЯТЬ  МІЛЬЙОНІВ гривень! Вартість майна завищена в десятки разів саме з метою унеможливити викуп майна громадою міста або конкурентами. Цікава деталь: загадкова фізична особа з Івано-Франківська виявилася …працівницею «АТБ». 

Після того, як реальний власник виявив факт рейдерства щодо свого майна, він звернувся до міськвиконкому, де йому «порадили» відмовитися від оренди земельної ділянки. Але щоб трохи «полегшити» біль від втрати майна, «неформально» дозволили деякий час користуватися ділянкою як автостоянкою, але БЕЗ СПЛАТИ орендної плати місту в розмірі 25 тис.грн на місяць. Дрібниця, а приємно! В підсумку, близько 300 тисяч гривень для міста пройшли «повз касу».

Майже одразу з проханням надати в оренду ділянку звернувся новий власник «нерухомого майна» – ТОВ «АТБ-торгстрой». Але ситуація навколо легалізації «нерухомого майна» настільки обурила депутатів, що питання безуспішно розглядалося рік, хоча виносилося на кожну чергову сесію. Цікаво, що голосування за надання в оренду новому власнику також відбувалося не без «хитрощів»: міський голова вміє так прочитати формулювання рішення, що депутати не встигли зрозуміти, за що голосують. Тоді це багатьох засмутило, але зараз уже чітко зрозуміло: міський голова свідомо та послідовно відстоював інтереси «АТБ».

На ганебне рішення вдалося «накласти вето». Для того, щоб протягнути через впровадження зонінгу? 

Наступним пунктом стала необхідність зміни цільового призначення. Але тут «раптово» втрутилася громада, яка випадково дізналася про це з повідомлень у ЗМІ. Скандал вибухнув під час погоджувальної ради, коли міський голова всупереч рішенню земельної комісії, без жодних аргументів та пояснень вимагав у голів фракцій «підтримати рішення про зміну цільового призначення». Саме цього дня Ігор Сапожко повернувся з відпустки та ще не встиг вловити, що ситуація змінилася. Це обурило громаду вулиці Грушевського, яка прийшла та чітко аргументувала свою позицію.

акція протесту

акція протестуакція протестуАле це не зупинило чиновника, та наступного дня рішення в присутності громади грубо та нахабно «протягувалося» через голосування. Цей випадок став найганебнішою сторінкою в цій каденції, але громада не здалася та змусила чиновника накласти вето на пункт рішення, що стосувався ділянки під автостоянкою.  

Тобто, є шанс, що зміну цільового призначення протягнути буде важко. Тому топ-чиновник вирішив «піти іншим шляхом»: домогтися того ж самого через прийняття зонінгу – у такому випадку зміна цільового призначення значно спроститься, а повноваження змістяться від міської ради до виконкому, підконтрольному міському голові. Тому на найближчу сесію в порядку денному з’явилося рішення … Про затвердження плану зонування.

То скільки буде поверхів над «одноповерховим» «АТБ»?

Із того, що міський голова продемонстрував журналістам, зрозуміло, що будівля «АТБ» займе майже всю земельну ділянку, не залишивши місця для паркування навіть своїх покупців. Особливий наголос був зроблений на тому, що це «одноповерхова будівля». А ось тут ми би не поспішали з висновками. Мабуть, не дарма та не випадково на сесію міської ради при розгляді цього питання завітав…Олександр Михайлов. Цікавість до об’єкта їх давнього орендаря в цьому випадку доволі зрозуміла: навіть якщо «АТБ» дійсно збудує одноповерхову будівлю, то це точно не завадить ТОВ «Альянсінвестбуд» прибудувати або надбудувати зверху стільки поверхів, скільки дозволяє совість. А совість у цих бізнесменів – поняття дуже гнучке і враховувати інтереси громади вони точно не будуть. Тому мешканцям навколишніх будинків на вул. Грушевського варто уважно пильнували: ви маєте справу з людьми, жадібність та безпринципність яких безмежна. Втім, як і безкарність за заподіяне.

Читайте також інші матеріали автора:

Молочні ріки, грошові берег
Про головного корупціонера в броварській освіті та рейтинг хабарництва серед міських шкіл  
Як броварські козаки сіль купували!
Що не так з екологією у Броварах?
Газові війни: чому броварські гуртожитки відключили від газопостачання

Фото – автора

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Джерело: Трибуна – Бровари