Йдемо в кобзарі!

image
28 Лютого 2020, 15:00
Поділитися:

Кобза… Бандура… Спитайте українця в будь-якому куточку землі, що він відчуває, коли слухає казкові акорди срібних струн цих інструментів? І почуєте: бандура й кобза, спів кобзарів – це символи України, невмирущості її славних духовних, мистецьких традицій. Недарма й Тарас Шевченко свою книжку назвав «Кобзарем».
Сьогодні це одвічне мистецтво нації отримало в Україні ніби друге дихання. Молоде покоління бандуристів-кобзарів знаходить нові підходи на цих теренах, чим викликає жвавий інтерес шанувальників різного віку.
Де можна навчитися грі на старосвітських інструментах і академічній бандурі, вокалу високого рівня?
У Стрітівському коледжі кобзарського мистецтва – єдиному в Україні закладі І рівня акредитації, де готують спеціалістів за фахом «Народні інструменти».
Біля витоків створення кобзарського коледжу в 1989 році стояли неординарні постаті українців: поет-академік, Герой України Борис Олійник, письменник-фантаст, поет Олесь Бердник, бандурист волею Божою, заслужений артист України Василь Литвин з дружиною Антоніною і перша директорка, невтомна, енергійна Галина Іванова, котра взялася за непросту ношу.
Окремої сторінки історії кобзарського коледжу заслуговує склад викладачів, що не тільки подавали юним навчальні дисципліни, а й вселяли в них дух українства, власним прикладом демонстрували високі моральні якості. Це були народні артисти Ніна Байко і Анатолій Паламаренко, диригент Григорій Верета, досі викладає гру на інструментах майстер своєї справи Володимир Кушпет… Унікальність закладу і в тому, що тут навчають грі на автентичних інструментах, на відміну від інших начальних закладів.
Випускники коледжу одержують диплом молодшого спеціаліста за фахом «співак-бандурист, викладач музики, диригент ансамблю бандуристів». Перед ними відкриваються неабиякі перспективи: продовження навчання у вишах і офіційна праця у державних творчих колективах, як-от оркестр НТРКУ, хор ім. Верьовки, інших, при обласних філармоніях і Будинках культури.
Можна також далі навчатися в педагогічних вишах і займатися викладанням співу, бандури, вокалу і загального фортепіано, адже відповідні курси є в навчальній програмі коледжу.
Можна працювати сесійними музикантами в сучасних українських гуртах.
Та й це ще не все! Деякі випускники шукають нові напрямки музики на народних інструментах, пишуть власні твори, збираються в дуети, тріо, гурти, беруть участь в численних фестивалях і конкурсах, йдуть на різноманітні талант-шоу. Ось як, наприклад, відомий гурт стрітівських випускників «Шпилясті кобзарі», якими керує Ярослав Джусь. Хлопці зі своїми піснями об’їздили Європу, побували в Китаї, і скрізь мали неабиякий успіх, що засвідчив: бандура – це круто!
Навчання в коледжі безкоштовне, кращі студенти отримують стипендію. А вступити в Стрітівський кобзарський коледж можна після 9-го чи 11-го класу навіть без початкової музичної освіти! Головне – мати музичні здібності, цікавитися музикою, прагнути стати артистом, співаком, музикантом, популяризувати українську культуру та унікальні інструменти нашого народу.
28 березня в коледжі відбудеться “День відкритих дверей”.
Адреса коледжу: Київська область, Кагарлицький район, село Стрітівка, вулиця Шевченка, 24. Телефони: 38(068) 337 63 55, 38(063) 282 70 76.

Джерело: Вісник Кагарличчини — Головна