Провінція Бориспіль: Київський Шлях у МАФах (Фото)

image
28 Лютого 2020, 11:46
Поділитися:

Фото Сергій Марченко

Увагу бориспільців і гостей міста привертає «базарний» вигляд Київського Шляху: безліч МАФів (малих архітектурних форм), різноколірні фасади будівель, розташовані близько до дороги нові ТЦ і маркети в похмурих кольорах. Чому не йдеться про єдиний архітектурний ансамбль головної вулиці транзитного міста, «Вісті» запитали у керівника відділу контролю за благоустроєм Рустама Хамракулова.

Вимог немає

«У Борисполі немає положення про єдині стандарти до фасадів будівель та МАФів — говорить Рустам Хамракулов. — Наш відділ розробляв проект Положення про міський благоустрій. Наприклад, в документі вказано, що МАФи можуть мати площу від 10 до 30 кв м і мають бути виготовлені в єдиному стандарті: з логотипом міста, однаковим стилем вивісок і кольором оздоблення. Здалеку, за кольором, має бути видно, що в МАФі реалізується. Розробили норми і для фасадів будівель вздовж центральної вулиці».

Також комунальниками пропонувалося розробити концепцію для МАФів у спальних районах. «Місто за власний кошт має готувати майданчики (забетонувати, підвести світло, воду) для МАФів в оренду», — вважає співрозмовник. Але, за словами Хамракулова, ідея із Положенням зависла. «Відділ благоустрою подав проект Положення до міськради понад рік тому для обговорення і доповнення. Але проект загубився у владних кабінетах», — констатує керівник.

Хамракулов нарікає, що відсутність Положення про вимоги обмежує комунальників у діях і наводить приклад. «Перед Новим роком підприємців, які ведуть бізнес вздовж Київського Шляху, просили прикрасити фасади будівель, щоб відрізок траси, що йде через місто, виглядав святково, але ідею проігнорували», — каже співрозмовник. Хоча відомо, що за прилеглою територією (до бордюру дороги або тротуару) має доглядати підприємець та утримувати її в належному стані.

Штрафи не діють

Хамракулов констатує, що раніше підприємці не укладали договори на вивезення сміття, а «підкидали» його до баків багатоквартирних будинків. «Ми складали протоколи, виписували штрафи й змусити укласти договори на вивезення сміття: нині 99% підприємців вздовж вул. Київський Шлях мають такі договори», — розповідає про успіхи Хамракулов, але визнає, що штрафи за порушення не діють.

«Розміри штрафів — 350-700 грн з приватної особи та 750-1700 грн з підприємця, а виконавча служба не поспішає стягувати кошти з тих, хто не платить їх добровільно. За рік нами складено понад 400 адмінпротоколів, із них 80% сплачені», — каже Рустам Хамракулов.

«Краса» біля Сільпо через депутатів

Спорудження чергового МАФу біля супермаркету Сільпо викликало обурення в соцмережах міста. За похмурий вигляд його нарекли «мавзолеєм» і «бюро ритуальних послуг». За словами Рустама Хамракулова, відділ з контролю за благоустроєм не знав, яким буде вигляд МАФу. «Ми склали адмінпротокол, коли заливався фундамент. Була комісія, підприємець Костянтин Струков (голова правління Бориспільського РСТ, якому належить будівля) сплатив штраф. Депутати проголосували за це будівництво, тому нічого не вдієш, — пояснює Хамракулов. — Так само раніше були встановлені інші МАФи біля Сільпо. Підприємець обіцяв, що будує театральну касу, а тепер продає каву. І до фасаду Сільпо багато зауважень. Рік тому ми складали протоколи за порушення благоустрою, тоді підприємець обіцяв вкласти 2,5 млн грн у реконструкцію фасаду, замінити тротуарну плитку. Але минув рік – обіцянка не виконана».

На Лоховці стабільно

Рустам Хамракулов погоджується, що незаконні МАФи — головний біль всього Борисполя, не лише центральної вулиці. «Нами було демонтовано 15 незаконних МАФів, рішення пройшли через виконком. Але незаконних споруд ще достатньо», — зазначив Хамракулов та навів приклад так званої Лоховки (територія через дорогу від старої пожежної станції), де з 90-х років працюють підприємці.

«Ці підприємці годували містян, коли супермаркетів не було. Тому по-людськи жаль виганяти їх звідти, треба шукати компроміс», — коментує Хамракулов. За його словами, це може бути нова будівля, де розмістилися б магазини підприємців. Інший варіант – збудувати магазин через дорогу, де зараз стоїть погруддя Чубинського, яке можна перенести, але підприємці відхилили ідею. Хамракулов каже, що багато років комунальною землею бізнесмени користуються безкоштовно (бо договори на оренду землі місто не продовжило).

«Підприємці звідти добровільно не підуть, потрібні радикальні методи – рішення виконкому про демонтаж МАФів, — каже керівник. — Проблемною також є незавершена двоповерхова будівля, що поряд із МАФами». За його словами, власниця павільйону самовільно збудувала капітальну будівлю без дозволів,  спадкоємці намагаються узаконити її, тривають суди і доля споруди невідома».

Варто згадати і МАФи біля кінотеатру «Європа», які теж працюють незаконно.

Чому обшарпані ятки

За словами Хамракулова, власники тих МАФів, де донедавна діяв гральний бізнес, тепер шукають нових орендарів, які й приведуть обшарпані фасади павільйонів до ладу. «Наш відділ з поліцією виїздив на ці об’єкти, зняли рекламу й вивіски, змусили власників прибрати навколишню територію. Була розмова з господарями, ті пояснили, що отримали передоплату від орендарів за кілька місяців наперед. Власники розраховують на нових орендарів, які зроблять фасади «під себе», — розповідає Хамракулов.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Джерело: Газета «ВІСТІ» – Бориспіль. Новини. Інформація. Реклама