Анатолій Федорчук: «Лікарня не готова до спалахів інфекції»

image
27 Лютого 2020, 11:53
Поділитися:

Про підсумки візиту Президента України Володимира Зеленського до Борисполя, про перспективи ремонту в Бориспільський лікарні та готовність місцевої медицини до спалаху коронавірусу «Вісті» розмовляли з міським головою Анатолієм Федорчуком.

— Анатолію Соловйовичу, чому Президент Зеленський вже вдруге відвідує Бориспільську лікарню? Чи відчула місцева медицина позитивні зрушення після візиту першої особи держави?

— Вважаю, що візит Президента до нашої лікарні свідчить про те, що дане питання на контролі. Дійсно, подібних лікарень в країні багато, чому саме Бориспіль? Думаю, це викликано тим, що Бориспіль знаходиться в стратегічному місці, бо поряд міжнародний аеропорт, тому ми повинні бути готові до будь-яких викликів. Раніше ніхто на неї не звертав уваги, за часів Незалежності жодної копійки не виділялося на капремонти та будівництво, а місцевим бюджетам це було не під силу. Тому лікарня і опинилася в скрутному становищі. Фактично лікарня – це функція держави. Зараз той момент, коли до проблем лікарні долучилася Київська облдержадміністрація, яка виділила 20 млн грн на капремонт.

— Як Президент оцінив виконання ремонтних робіт?

— Переконався, що все йде за графіком. Є зауваження до компаній, які виграли тендер і там працюють. Ці моменти будемо вирішувати з районною владою. Одразу після нашої розмови (26 лютого – ред.), я їду на зустріч з цього питання до очільника КОДА. Наше завдання – завершити ремонт і зробити лікарню зразковою.

Слід до 1 липня закінчити роботи в інфекційному відділенні і центральному корпусі. Готовність пологового переноситься на осінь, там розміститься і гінекологічне відділення. На його місці буде неврологічне, а на звільнені площі переїде терапевтичне відділення.

— Від перестановки доданків сума не змінюється. Чи зможе ротація відділень, замість будівництва нового корпусу, вирішити проблеми лікарні?

— Ми з будівництвом запізнилися як мінімум на п’ять років, коли була спільна воля і міста, і району, і області. Якби тоді не змінилося керівництво РДА, новий лікувальний корпус вже стояв би. Не хочу називати прізвище очільника.

— Які стосунки у керівництва міста з новим головою РДА Володимиром Строканем?

— У нас є спільна мета – зробити сучасну лікарню. Ми працюємо в тандемі й мені поки імпонують всі дії голови райдержадміністрації .

— Ви неодноразово наголошували, що новий корпус буде. Із чим пов’язана зміна вектору? Це рішення «згори»?

— Під час першого візиту Президента Зеленського в Бориспіль я з трибуни говорив про необхідність будівництва нового корпусу. Потім була нарада у голови КОДА Михайла Бно-Айріяна, де він запитав, а чи є у міста кошти? На той момент було 70 млн грн, а на будівництво потрібно 200 млн грн. Гарантувати, що при нестабільній ситуації в державі знайдемо решту, ми не могли. Збудувати корпус за один рік було можливо за умови спільного фінансування міста, району і області. Керівництво області дало зрозуміти, що коштів на будівництво не дасть. Будувати корпус самотужки – це розтягнулося б на роки. Або всі гроші кинути на це будівництво, не ремонтувати дороги, не будувати дитсадки і школи. До того ж, у занедбаному стані знаходилися існуючі території лікарні, які потрібно утримувати. Тому, вважаю, ремонт і приведення до ладу того, що є, було правильним рішенням.

— Скільки коштів потрібно на ремонт лікарні?

— Місто виділило на пологове відділення 48 млн грн, а 1,5 млн на заміну ліфта. Більшу суму виділив район. Скільки коштуватиме ремонт інфекційного, я сказати не готовий. 

— Чому затягнувся ремонт інфекційного?

— Там фактично триває нове будівництво. Усе міняють, залишать старі стіни. Опалення, освітлення, вентиляцію замінять, обладнають палати і бокси. Буде сучасна будівля.

— Чи готова сьогодні Бориспільська лікарня до викликів коронавірусу?

— Лікарня до цього не готова. Будемо вирішувати, що робити в цій ситуації. 27 лютого збираємо комісію з надзвичайних ситуацій за участі головного лікаря ББЛІЛ. Будемо ставити завдання, щоб обладнати декілька палат в лікарні на випадок надзвичайної ситуації. Також виділяємо кошти на закупівлю захисних костюмів і засобів безпеки для лікарів. Остаточну суму можна назвати після засідання комісії, але думаю, що це буде не менше 100 тис. грн.

— 26 лютого в столиці медики вийшли на протест і вимагали підвищення зарплат. Озвучувалася версія очільниці МОЗ Зоряни Скалецької, що доплату лікарям вторинної ланки мають здійснювати органи місцевого самоврядування. Як ставитися до такої перспективи?

— Я не чув такої заяви від міністра охорони здоров’я, тому не можу це коментувати. Міська і районна влада зробили все, щоб проблем у лікарів не було. Місто виділяє 10 млн грн на закупівлю сучасного обладнання для лікарні, щоб медична реформа була втілена в життя і медики могли отримувати за свою роботу кошти від НСЖУ. Я вдячний депутатам, які з розумінням поставилися до цього питання і одноголосно проголосували за виділення цієї субвенції на сесії міської ради 25 лютого. Район також виділив 10 млн грн на закупівлю обладнання. 

— Міська первинка і ББЛІЛ наперебій закуповують обладнання і впроваджують платні медичні послуги. Чи не стане це фінансовим навантаженням для пацієнтів?

— Комунізму не буде! Треба розуміти, що перші кроки реформи є болісними, але зворотного шляху немає. Треба вчитися жити і працювати в нових умовах. Я за те, щоб в нашому місті створювалося конкурентне середовище. Лікарі будуть, образно кажучи, воювати за пацієнта. Людина має вибір – піти до сімейного лікаря, пройти обстеження в бориспільській лікарні або в клініці Києва. Чим більше буде медичних центрів, тим краще для людини, яка обиратиме їх за рівнем оснащення, кваліфікацією лікарів і вартістю медпослуг.

— Ходять чутки, що лікарню будуть закривати чи ущільнювати, а лікарів скорочувати.

— Скорочувати і закривати лікарню ніхто не збирається, але будуть нові правила і вимоги до її функціонування. Якщо раніше кошти виділялися на ліжко-місця і лікарі були зацікавлені в заповнюваності лікарень, то зараз увага приділяється якості лікування. Тому лікар зацікавлений, щоб надати якісну допомогу і виписати пацієнта в задовільному стані.

— Чи планується будівництво на місці колишнього тубдиспансеру?

— У майбутньому ми будемо використовувати цю територію, але зараз на це немає коштів. Раніше ми планували розмістити там будинок для людей літнього віку, зараз районне керівництво запропонувало спільними зусиллями зробити такий на території району – розглядаємо одну з лікарень, що на території районі, так буде дешевше і раціональніше. Розумієте, неможливо за рахунок міського бюджету одночасно будувати, робити капремонти, виділяти кошти на обладнання, доплачувати лікарям. Будемо відвертими — як би ми не надували щоки, ми надзвичайно бідна країна.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Джерело: Газета «ВІСТІ» – Бориспіль. Новини. Інформація. Реклама