26 лютого – День спротиву окупації Криму. ФОТО

image
26 Лютого 2020, 20:59
Поділитися:

Рівно 6 років тому перед будівлею Верховної Ради Криму пройшов велелюдний мітинг на підтримку територіальної цілісності України. Зібрання людей, серед яких були переважно кримські татари, було врази більшим за акцію проросійських прихильників окупації півострова, що відбувалась поруч. Саме 26 лютого тепер відзначають як день кримського спротиву окупації.

За багатьма ознаками, події з окупації Криму розпочались іще 20 лютого 2014 року, в день найбільших розстрілів у Києві під час Євромайдану. Пізніше на території півострова стали помічати російських військових без упізнавальних знаків.

Перший велелюдний мітинг проросійських сил відбувся в Севастополі 23 лютого, де розміщена база військово-морських сил Росії. У столиці автономної республіки мітинги бути призначені на 26 лютого.

Проукраїнська протестувальниця

Кримські татари

Об 11:00 Меджліс кримськотатарського народу закликав жителів півострова прийти на мітинг проти сепаратизму під стінами кримського парламенту в Сімферополі. Причина – на цей день була призначена позачергова сесія кримського парламенту з питаннями порядку денного «Про суспільно-політичну ситуацію в Україні та АРК» і «Про звіт Ради міністрів АРК». Сесія не відбулася.

Крим

Мітинг за відокремлення Криму відбувався одночасно, але він був урази меншим. За рідними підрахунками, прихильників Росії зібралось близько 2 тис. осіб, у той час як за Україну прийшло близько 7 тис. кримців.

Проросійські мітингувальники, Крим

Протестувальники

Крим

Учасник мітингу за Росію

Крим

Утім, у ніч на 27 лютого головні адміністративні будівлі Автономної Республіки Крим захопили озброєні «зелені чоловічки», встановивши на них російські прапори. Наступного дня сесія Верховної Ради Криму все-таки відбулась. Парламент незаконно оголосив про проведення референдуму про відокремлення півострова.

Попри поразку, саме 26 лютого стало символом спротиву кримців окупації. Із 2016 року цей день в Україні відзначають офіційно, на державному рівні.

Фото – Станіслав Юрченко для «Радіо Свобода»

Читайте також:

20 лютого – День Героїв Небесної Сотні
Активісти Майдану ходою вшанують пам’ять жертв режиму Януковича та правоохоронців
За виготовлення карти «без Криму та Донбасу» сплатили з міського бюджету

Джерело: Трибуна – Бровари